07.06.2012. / 19:00

Autor: Hina

U Emiratima pronađen čisti biser star 7.500 godina

"Biser pronađen u Umm al-Quwainu 2, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima" nastao je oko 5.500 godina prije Krista i njegova je starost određena pomoću ugljika 14. "Dakle, riječ je o najstarijem čistom arheološkom biseru dosad poznatom u Arabiji, ali i u svijetu", dodaje CNRS

IlustracijaIlustracijaNajstariji čisti biser u ljudskoj povijesti star oko 7.500 godina pronađen je na neolitičkom groblju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekli su francuski arheolozi koji su ga otkrili.

"Sve dosad gemolozi su zastupali mišljenje da je najstariji čisti biser, nastao oko 3.000 godina prije Krista, pronađen na pretpovijesnom nalazištu u Japanu", ističe Francuski nacionalni centar za znanstveno istraživanje (CNRS) koji je izvijestio o ovom otkriću.

No "biser pronađen u Umm al-Quwainu 2, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima" nastao je oko 5.500 godina prije Krista i njegova je starost određena pomoću ugljika 14. "Dakle, riječ je o najstarijem čistom arheološkom biseru dosad poznatom u Arabiji, ali i u svijetu", dodaje CNRS.

Ovo otkriće upućuje da je u tom dijelu svijeta rođen lov na bisernice radi "estetske vrijednosti" bisera, pa i u "obredne svrhe" kod ukopa.

Biser nije bio probušen, a pronađen je u grobnici jedne osobe u nekropoli Umm al Quwain 2.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika