08.06.2012. / 12:03

Autor: Hina

Slovenija zatvara veleposlanstva u Portugalu, Švedskoj, Finskoj i Irskoj

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će s 15. rujna biti zatvorena veleposlanstva u Lisabonu i Stockholmu, 15. listopada prestat će djelovati slovenska ambasada u Helsinkiju, a 31. listopada u Dublinu

IlustracijaIlustracijaSlovenija će zbog štednje i racionalizacije svoje diplomatske mreže na jesen zatvoriti četiri veleposlanstva u državama Europske unije.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će s 15. rujna biti zatvorena veleposlanstva u Lisabonu i Stockholmu, 15. listopada prestat će djelovati slovenska ambasada u Helsinkiju, a 31. listopada u Dublinu.

Ukaz o zatvaranju veleposlanstava u Portugalu, Švedskoj, Finskoj i Irskoj već je potpisao predsjednik države Dailo Tuerk. Vlada je ovog tjedna donijela i odluku da se u rujnu i listopadu zatvore i generalni konzulati Slovenije u New Yorku i Duesseldorfu.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da do zatvaranja spomenutih diplomatsko-konzularnih predstavništava dolazi zbog financijskih i ekonomskih prilika u zemlji i potrebne štednje na svim područjima djelovanja države, zbog čega je ove godine i proračunska stavka za ministarstvo vanjskih poslova znatno smanjena.

Računa se da će zatvaranjem spomenutih diplomatskih predstavništava Slovenija ove godine državni proračun "uštedjeti" 1,8 milijuna eura. No, odluka o zatvaranju ambasada u više europskih država, te konzulata u SAD-u i Njemačkoj naišla je i na rezerve, te kritike stručne javnosti koja tvrdi da se njome čini dugoročna šteta u predstavljanju države i nacionalnih interesa.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 08.06.12. 12:23

Navalite bračo Hrvati !
Popunite upražnjena mjesta, razno-raznih Žužula neće manjkati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika