08.06.2012. / 13:43

Autor: Deutsche Welle

Utaja poreza u Grčkoj je 'nacionalni sport'

Kritika direktorica MMF-a Christine Lagarde na račun poreznog morala grčkih građana izazvala je u Ateni val oštrih prosvjeda. Sada je Lagarde dobila neočekivanu podršku od šefa grčke Porezne uprave.

Christine LagardeChristine Lagarde"Pomozite sami sebima i napokon plaćajte poreze!" Ili drugim riječima, Grci samo moraju pošteno plaćati poreze i kriza je prevladana. Tom primjedbom je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde krajem svibnja potaknula val oštrih prosvjeda iz Atene. Kao i još jedna njezina izjava iz istog intervjua u kojoj kaže kako djeca u nekim regijama u Africi "trebaju više pomoći nego ljudi u Ateni". Zgražanje tim stajalištima direktorice MMF-a izrazili su mnogi grčki političari, pogotovo bivši ministar financija Evangelos Venizelos. On je rekao da je Lagarde svojim primjedbama uvrijedila cijeli grčki narod.

"Lagarde ima pravo"

Christine Lagarde sada je potporu dobila iz same Atene. Nikkos Lekkas, šef grčke Porezne uprave, se složio s direktoricom MMF-a i za njemački list "Die Welt" izjavio: "Utaja poreza u mojoj zemlji iznosi 12 do 15 posto bruto društvenog proizvoda (BDP). To je i do 45 milijardi eura godišnje. Kada bismo uspjeli utjerati samo polovicu tih poreza, onda bi grčki problem bio riješen."

Lekkas je kritizirao i grčke banke jer one, prema njegovom mišljenju, nedovoljno surađuju s Poreznom upravom. On je izvijestio da je njegova služba bankama podnijela više od 5.000 zahtjeva za uvid u bankovne račune građana, no samo u 214 slučajeva je do sada pozitivno odgovoreno. U 500 slučajeva koji se odnose na političare, Porezna uprava čeka već 5 mjeseci na odgovor. Lekkas kaže da do dobivanja relevantnih informacija može proći i do godinu dana. A tada je, ističe, već kasno za zaplijenu jer je novac već spremljen na neke druge račune.

On također upozorava na opasnost od "socijalne eksplozije" ukoliko se neće uspjeti ukloniti podjela društva na "nedodirljive elite i građane, koje se treba iscijediti".

Digitalno oružje protiv utajivača poreza

Kod utaje poreza možda bi mogla pomoći tehnička sredstva. Pomoću kompjuterskog programa "Elenxis" mogu se prekontrolirati grčke tvrtke. Zanimljivo je i to da središnjica Porezne uprave istodobno može nadzirati i rad inspektora koji provodi kontrolu tvrtke. Za sada je ovaj program tek u probnoj fazi.

Grčka se već godinama nalazi u recesiji. Ona dobiva milijardske kredite od Europske unije i MMF-a, ali zauzvrat mora provesti drastične mjere štednje. Za sada je neizvjesno hoće li te mjere stvarno biti provedene. Sve ovisi o rezultatima izvanrednih parlamentarnih izbora koji će se održati 17. lipnja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 08.06.12. 14:56

U HR je to sasvim drugačije !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika