08.06.2012. / 14:40

Autor: Hina

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog prisluškivanja u News of the World, bivšem tabloidu Murdochova medijskog koncerna, priopćilo je povjerenstvo u petak.

David CameronDavid CameronBritanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog prisluškivanja u News of the World, bivšem tabloidu Murdochova medijskog koncerna, priopćilo je povjerenstvo u petak.

Ministar financija George Osborne i premijerov zamjenik Nick Clegg trebaju svjedočiti u ponedjeljak, odnosno u srijedu, izvijestilo je također Levesonovo povjerenstvo koje je na raspravama dokazalo tijesnu povezanost nekih čelnika Murdochova koncerna i Camerona.

Bivši premijer John Major i laburistički čelnik Ed Miliband bit će saslušani u utorak.

Povjerenstvo je osnovao sam Cameron pošto su na svjetlo dana izbili razmjeri tog skandala. News of the World (NotW) policija sumnjiči da je organizirao prisluškivanje više stotina osoba kako bi si osigurao materijal za ekskluzivne vijesti.

Premijer se u više navrata zadnjih mjeseci morao opravdavati zbog zapošljavanja Andyja Coulsona, koji je radio kao glavni urednik NotW-a, a jedno je vrijeme bio njegov glasnogovornik.

Neovisna istraga povjerena sucu Brianu Levesonu pokazala je i čvrste veze između konzervativnog premijera i Rebekah Brooks, bivše direktorice News Internationala, podružnice u čijoj su nadležnosti britanske novine Murdochova koncerna, kao i njezina supruga, prijatelja Davida Camerona iz djetinjstva.

Po iskazima koje je prikupilo povjerenstvo, Cameron je također povjerio prodaju BSkyB-a ministru Jeremyju Huntu, za kojega je znao da je sklon ponudi Ruperta Murdocha koji je htio kupiti sve satelitske kanale.

Oporba je zadnjih tjedana već više puta tražila Huntovu ostavku na dužnost ministra kulture.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika