08.06.2012. / 16:28

Autor: Hina

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne reakcije, među kojima i reakciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, istrgnuta iz konteksta te da je taj nesporazum u velikoj mjeri otklonjen u razgovoru s veleposlanikom Hrvatske u Beogradu Željkom Kuprešakom.

Tomislav NikolićTomislav NikolićPredsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne reakcije, među kojima i reakciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, istrgnuta iz konteksta te da je taj nesporazum u velikoj mjeri otklonjen u razgovoru s veleposlanikom Hrvatske u Beogradu Željkom Kuprešakom, međutim taj razgovor za sad nije potvrđen u hrvatskom veleposlanstvu.

Nikolić je za Tanjug rekao da je u svojim kampanjama govorio da su Knin i Vukovar bili srpski gradovi po strukturi stanovništva, a ne u nekom drugom kontekstu, podsjetivši kako je još prije šest ili više godina rekao da "Hrvatsku priznajemo u granicama u kojima je članica UN-a"

"Dakle, Vukovar je na teritoriju Hrvatske. Ako bi u njemu bila većina građana srpske nacionalnosti, pa što. Imamo mnogo gradova u Vojvodini u kojima su u većini građani druge nacionalnosti, pa sve to može lijepo funkcionirati. Dakle, nemam namjeru svojatati bilo čiji dio teritorija, bilo koji narod", ustvrdio je Nikolić.

U hrvatskoj javnosti i među političkim čelnicima proteklih je dana na brojne negativne reakcije naišao intervju koji je između dva kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, održanih 6. i 20. svibnja, Tomislav Nikolić dao za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kojemu je, među ostalim, rekao da je projekt tzv. "velike Srbije" njegov "na žalost neostvareni san", ali da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju zašto vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

U razgovoru za srbijansku agenciju Nikolić je kazao kako želi osigurati da svako u Srbiji i regiji ima jednaka prava i šanse, te ocijenio kako niz kritika koje mu "mediji i pojedinci pokušavaju 'natovariti' na početku predsjedničkog mandata, ne mogu da ga zaustave u toj namjeri".

"Mi smo upućeni jedni na druge", naveo je Nikolić te ustvrdio kako se regija, zbog bolje suradnje i razvoja država, ne bi smjela vraćati u prošlost, dodavši kako je on, svojim ponašanjem u prvih 15 dana mandata, pokazao da ne želi nesporazume i sukobe s bilo kim u Srbiji, ali i regiji.

Dodao je kako je siguran da će, nakon malog "postizbornog zastoja", imati kontakte kakve je dosadašnji predsjednik Boris Tadić imao i s predsjednikom Hrvatske i sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz drugog entiteta (Federacije Bosne i Hercegovine).

"Prihvatit ću svaki poziv da otputujem u bilo koju državu u službeni posjet. Uputili smo pozive svim predsjednicima država da dođu 11. lipnja u Beograd na moju inauguraciju. Doći će većina. Josipović izgleda ima preuzete obaveze od ranije, ali održavamo kontakt s Hrvatskom", naveo je Nikolić.

Govoreći o svom odnosu prema Srebrenici, Nikolić je kazao kako je tu "stvar potpuno jasna":

"Moj odnos prema Srebrenici je potpuno jasan. To je mjesto na kome su pripadnici mog naroda počinili strašan zločin, i ja to nikada neću opravdati. Ali neću ni ići dalje od onoga što je o tom pitanju zaključila Narodna skupština Republike Srbije".

Podsjetio je da je srbijanski parlament u ožujku 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom osuđuje "težak zločin" počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, te da se u tom dokumentu ne spominje genocid.

"Nacrt te rezolucije imao je u naslovu riječ 'genocid', koju je potom zastupnička većina skinula, a pretpostavljam da je imala u vidu i pravne posljedice kvalifikacije tog zločina. Stoga ni ja neću ići dalje od toga", rekao je Nikolić.

"Ja sam, iz pijeteta prema žrtvama, jedini put tada govorio u Skupštini stojeći. A rekao sam da stojim zato što se gnušam takvog strašnog zločina. Kao čovjek nikada ne mogu šutjeti ako je zločin počinjen, i da ga ne osudim. Ja osuđujem sve zločine", istaknuo je, te podsjetio kako je tada tražio da se donese rezolucija kojom bi se osudili svi zločini na prostorima bivše Jugoslavije, i posebno apostrofira zločin nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, što vladajuća koalicija nije prihvatila.

Naglasio je kako on poštuje skupštinsku rezoluciju i da bi, ukoliko neki novi saziv parlamenta donese neku drugu rezoluciju, to također poštovao.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti". Izjavu su u ponedjeljak osudili Europska unija i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u petak je oštro osudio tvrdnje Nikolića kako u Srebrenici nije bilo genocida i upozorio da takav istup, kao i nedavna izjava o Vukovaru, ozbiljno dovode u pitanje Nikolićevu verbalnu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 08.06.12. 16:59

Drina oprat nemože nevinu krv nevino prolivenu zbog njihovih načertanija,hebem im korijenje


registracija
10/2/12

Hazu, 08.06.12. 17:01

A strijeljanja Hrvata i muslimana i na kraju Kosovara .............ja to NIKAD zaboravit neću ............
i zato ZA DOM spreman uviek


registracija
4/7/09

Zvijezda, 08.06.12. 17:16

Hm, hm.....Dobropoznata je inicijativa velike Srbije i ta se jos danas provodi u nasoj republici i glavnom gradu medju Srbima.....koji se jos uvijek tajno sastaju i spremaju na okupaciju.................


registracija
9/2/12

bobance, 08.06.12. 23:12

Hazu Govedo, ne brukaj postene Rvate.


registracija
19/3/12

vojvoda, 09.06.12. 10:29

Hazu nemoj na rivi da dobiješ batina !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika