08.06.2012. / 19:33

Autor: Hina

Obama: EU razumije da mora što prije odgovoriti na krizu

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak kako europski čelnici razumiju da moraju "žurno djelovati" u vezi s dužničkom krizom, počevši s konsolidacijom bankarskog sustava i boljom suradnjom na polju proračunske politike.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama ocijenio je u petak kako europski čelnici razumiju da moraju "žurno djelovati" u vezi s dužničkom krizom, počevši s konsolidacijom bankarskog sustava i boljom suradnjom na polju proračunske politike.

"(Europski) čelnici su svjesni ozbiljnosti situacije i znaju da moraju što prije reagirati", kazao je Obama u obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

Obama, koji je ovih dana telefonski razgovarao s nekoliko čelnika sa Starog kontinenta, rekao je kako "postoje posebne mjere koje možemo odmah donijeti kako se stanje ne bi pogoršalo", a posebno je spomenuo "stabilizaciju financijskog sustava".

"Treba djelovati što prije kako bi se kapital ubrizgao u banke s teškoćama", istaknuo je američki predsjednik, napomenuvši kako je "moguće" riješiti probleme u Europi.

Usto je predložio europskim čelnicima da "donesu okvir i dugoročni plan za čvršću eurozonu, putem bolje suradnje na polju proračunske i bankovne politike".

U vezi s Grčkom koja 17. lipnja treba birati svoje zastupnike u parlamentu, rekao je da bi teškoće te zemlje bile "sigurno gore" da napusti euro.

Obama je također pozvao Kongres da "preispita" plan zapošljavanja koji je predstavio u rujnu, kako bi ublažio utjecaj gospodarskih teškoća u Europi na američko gospodarstvo.

"S obzirom na protivni vjetar s kojim smo sučeljeni u ovom trenutku, pozivam (Kongres) da preispita plan, budući da je riječ o mjerama koje možemo odmah donijeti kako bismo što veći broj ljudi vratili na radna mjesta", kazao je Obama.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika