08.06.2012. / 19:53

Autor: Hina

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju, rekao je norveški stručnjak u petak u svjedočenju koje je vidljivo uznemireni optuženik odbacio kao "uvredljivo".

Anders Behring BreivikAnders Behring BreivikNorveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju, rekao je norveški stručnjak u petak u svjedočenju koje je vidljivo uznemireni optuženik odbacio kao "uvredljivo".

Breivikovo se mentalno zdravlje ispituje kako bi sud utvrdio je li bio zdrav u vrijeme njegovog bombaškog napada i ubilačkog pohoda.

Jedan tim stručnjaka zaključio je da je bio psihotičan, odnosno da je patio od paranoidne shizofrenije, dok je drugi došao do suprotnog zaključka, ostavljajući peteročlanom sudskom vijeću da odluči.

"Ovo je teško ... ali osporavam prvo izvješće jer ne nalazim dokaze paranodine shizofrenije", rekao je Ulrik Frederick Malt, profesor sa sveučilišta u Oslu na posljednjem ročištu deset tjedana dugog suđenja Breiviku.

No Breivik, kojemu se sudi za ubojstvo 77 osoba prošlog srpnja, ima Aspergerov sindrom, pervazivan razvojni poremećaj iz autističkog spektra koji često počinje u djetinjstvu, neuropsihijatrijski poremećaj Touretteov sidnrom, narcistički poremećaj ličnosti i moguće pati od deluzija, rekao je Malt.

Breivik, koji je njegovo svjedočenje pratio s usiljenim smiješkom, prekinuo je Malta nazvaši njegov iskaz "uvredljivim" a sudsku proceduru koja ga tjera da to sluša "smiješnom".

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika