08.06.2012. / 20:14

Autor: Totalsport

Euro, skupina A: Remi Poljske i Grčke na otvaranju

Bila je to utakmica u kojoj su gledatelji imali priliku vidjeti dva gola, dva crvena kartona, te nerealizirani jedanaesterac

Poljska reprezentacija (Foto: Roger Gor)Poljska reprezentacija (Foto: Roger Gor)Atraktivnom utakmicom nogometnih reprezentacija Poljske i Grčke pod zatvorenim krovom Nacionalnog stadiona u Varšavi otvoreno je Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj. Završilo je 1-1.

Bila je to utakmica u kojoj su gledatelji imali priliku vidjeti dva gola, dva crvena kartona, te nerealizirani jedanaesterac. No, krenimo redom.

Na oduševljenje većine od skoro 60.000 gledatelja na stadionu Poljska je povela u 17. minuti. Strijelac je bio napadač Borussije Dowrtmund Robert Lewandowski glavom nakon ubacivanja klupskog suigrača Jakuba Blaszczykowskog s desne strane. Ubacio je Blaszczykowski na drugu vratnicu, a Lewandowski je natrčao i glavom od travnjaka poslao loptu u mrežu.

Do tog trenutka Poljska je već imala nekoliko izglednih prilika, pa su tako u 5. minuti imali dva opasna šuta prema golu, ali Lewandowski i Rafal Murawski nisu uspjeli pronaći put do mreže. Domaćini su apsolutno dominirali susretom prvih 40-ak minuta, a u 37. minuti branič Damien Perquis je neometan s nekih 11 metara pucao neprecizno pokraj vratnice.

Pred sam kraj poluvremena, točnije u 44. minuti, Grci su ostali s igračem manje nakon isključenja Sokratisa Papastathopoulosa. Isključen je neopravdano nakon dobivenog drugog žutog kartona nakon navodnog prekršaja nad Murawskom. Zanimljivo je kako je španjolski sudac Carlos Velasco Carballo samo devet minuta ranije pokazao Papastathopoulosu prvu javnu opomenu, dojam je također prestrogo. Riječ je o sucu koji je ove sezone u Primeri u 19 suđenih utakmica pokazao čak 16 crvenih kartona.

S minimalnim vodstvom domaćina otišlo se na odmor, a u nastavku kada se očekivala dominacina Poljske s obzirom na brojčanu nadmoć, dogodilo se upravo suprotno. U 51. minuti za Grke je izjednačio "džoker" s klupe Dimitrs Salpingidis koji je na poluvremenu zamijenio Sotirisa Ninisa.

Vratar Poljske Wojciech Szczesny krivo je procijenio ubacivanje Torosidisa s desne strane i nije uspio ukrotiti loptu, a odbijanac je neometan u praznu mrežu pospremio Salpingidis. Zabio je napadač PAOK-a samo 310 sekundi po ulasku u igru i postao prvi grčki igrač koji se upisao među strijelce i na europskoj i na svjetskoj smotri.

I nakon postignutog gola Grci su u drugom dijelu djelovali kao preporođeni, a imali su veliku priliku za pobjedu nakon što je poljski vratar Szczesny u šesnaestercu u 69. minuti oborio Salpingidisa, koji je prethodno uspješno izbjegao ofsajd zamku. Vratar Arsenala dobio je crveni karton zbog starta, a umjesto njega je na vratar ušao nominalno treći poljski vratar Przemyslaw Tyton i obranio jedanaesterac Giorgiosu Karagounisu.

Nakon obranjenog jedanaesterca Poljaci su ponovo oživjeli i do kraja su bili konkretniji, ali se rezultat nije mijenjao.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika