09.06.2012. / 08:58

Autor: Hina

MMF:

Španjolska zove u pomoć

Očekuje se da će Španjolska zatražiti od euro zone pomoć u rekapitalizaciji svojih banaka tijekom vikenda, naveli su u petak za Reuters izvori u Bruxellesu i Berlinu, čime bi postala četvrta zemlja koja traži pomoć otkako je počela europska dužnička kriza

IlustracijaIlustracijaŠpanjolska treba oko 40 milijardi eura dodatnog kapitala koji bi se ubacio u nekoliko banaka kako bi im se omogućilo da izdrže teške gospodarske uvjete, objavio je u petak Međunarodni monetarni fond.

MMF navodi da njegov "stres test" ne obuhvaća dodatni kapital koji je preporučio Španjolskoj kako bi se pokrili troškovi restrukturiranja i kreditni gubici. Kako navodi jedan dužnosnik, MMF-a takav dodatni poticaj obično biva 1,5 do 2 puta veći kako bi se uvjerilo tržišta da Španjolska ima kredibilne osnove za upravljanje kriznim udarima.

U španjolskom slučaju, dolazi se do toga da je kapital potreban kako bi se stabilizirao bankarski sustav doseže 80 milijardi eura, iako MMF nije u izvješću o svojim predviđanjima izrijekom naveo tu sumu.

Očekuje se da će Španjolska zatražiti od euro zone pomoć u rekapitalizaciji svojih banaka tijekom vikenda, naveli su u petak za Reuters izvori u Bruxellesu i Berlinu, čime bi postala četvrta zemlja koja traži pomoć otkako je počela europska dužnička kriza.

Španjolska zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria kazala je da vlada prije donošenja odluke treba imati barem preliminarnu procjenu o tome koliko ekstra kapitala banke trebaju.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika