09.06.2012. / 12:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Nogometno logorovanje

Premda u nečemu sporednom kao što je Europsko nogometno prvenstvo ne bi trebalo imati naročitog mjesta spominjanju koljačkih režima i njihovih žrtava, zgodno je za primijetiti kako šef HNS-a najavljuje odavanje počasti žrtvama komunizma, dok s druge strane najavljuje kako, za razliku od nekih drugih reprezentacija, neće ići u Auschwitz. No, iluzorno je od ovakvog vodstva HNS-a očekivati da se ponaša civilizirano, ali razlog ne leži u činjenici da je Auschwitz daleko, već u onom što je blisko Markovićevom srcu...

Photo: Antonio Bronic/PIXSELL Photo: Antonio Bronic/PIXSELL Šef HNS-a Vlatko Marković opet se ponašao kao mali ustaško.

"Nećemo u Auschwitz, ali je gotovo 90 posto sigurno da ćemo posjetiti neki memorijalni centar i odati počast ubijenim poljskim oficirima u Katynskoj šumi", poručio je Vlatko Marković Jutarnjem listu, dok je HNS takvu odluku službeno obrazložio tezom da je Auschwitz od Warke, grada u kojem je smještena naša momčad, udaljen oko 300 kilometara.

Povjesničar Tvrtko Jakovina pozdravio je namjeru naše reprezentacije da oda počast žrtvama katinskog masakra, ali teško uvažava argument da se počast ne može odati žrtvama nacizma samo zbog udaljenosti.

"Spomen-obilježja i žrtvama komunističkog i nacističkog režima nalaze se gotovo u svakom poljskom gradu. Tako da bi onda svakako trebalo odati počast i žrtvama nacizma. Bila bi to jako dobra gesta, pogotovo zbog ideologije koju promoviraju neki poljski navijači i druge navijačke skupine. No, takvu je gestu od ovog vodstva HNS-a iluzorno očekivati", kaže Jakovina.

Na strani na kojoj treba biti

Upravo tako. Iluzorno je od ovog vodstva HNS-a očekivati da se ponaša civilizirano, ali razlog ne leži u činjenici da je predmetna lokacija daleko, već u onom što je blisko Markovićevom srcu...

Da se ne radi o odluci koja je motivirana banalnim razlozima kao što je 'prevelika udaljenost Auschwitza' već o nečemu sasvim mrklijem, sugerira, dakako, verbalna ostavština Markovića Vlatka, koja, kako smo to jednom prilikom na ovom mjestu primijetili, 'bazdi na stratišta, tisućljetne snove o hrvatskoj državi, Naše i Njihove, nogomet kao nastavak borbene gotovosti drugim sredstvima, i na koncu, kako to obično i biva, gusti dim koji kulja iz dvadesetmetarskog ciglenog dimnjaka'.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, Marković je prije koju godinicu otvoreno priznao 'na čijoj je strani': "Ja sam bliži našoj vojsci", rekao je Marković. Upitan da precizira da li je ta 'naša vojska' zapravo ustaška, Vlatko je rekao: "Stričevi su mi ubijeni u Bleiburgu, pa znate onda na kojoj je strani moja familija bila. Što mislite na čijoj ću strani biti i kako ću razmišljati? Na strani na kojoj treba biti, nikako drugačije!", poručio je Marković.

Marković je dakle, prema vlastitom priznanju, na strani ustaša, odnosno nastrani ustaša, koji iz te pozicije već godinama daje svoje uvaženo mišljenje o širokom dijapazonu tema, bilo da je riječ o nogometu, homoseksualcima, 'herojima a ne zločincima' i ostalim sportsko-rekreativnim sadržajima, promovirajući pritom teze koje se mogu naći u biranim zakonskim rješenjima pokojne NDH.

Zdravi ljudi

Prije dvije godine Marković je upitan 'bi li za hrvatsku selekciju mogao nastupiti igrač koji bi se deklarirao kao gay?' „Dok sam ja predsjednik, sigurno ne!", urliknuo je živahni Vlatko, da bi potom, na upit istoga izvjestitelja, 'da li je takvog igrača ikada susreo u karijeri', Marković dao jednako solidan odgovor: "Ne, na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi." Nedugo zatim, u razgovoru za portal Index.hr, Marković je bio jednako raspoložen. Na upit da komentira nerede koje su u Genovi pokrenuli srpski navijači, Marković je odgovorio ovako: "Sve to treba eliminirati, baš kao i one parade u Beogradu. Bio sam jednom prilikom u Berlinu dok je trajala ta parada, pa to je ogavno."

Prije toga, Vlatka su pitali što misli o Mladenu Naletiliću Tuti, ratnom zločincu osuđenom u Haagu na 18 godina robije. "Mladen je divan čovjek. Oduševio me svojim razmišljanjima, korektnošću i poštenjem!"

Kako rekosmo, Vlatko Marković se ponaša(o) kao mali ustaško. Jer, on je 'na strani' onih koji su montirali konclogore slične Auschwitzu, 'i nikako drugačije'.

Posao & užitak

Činjenica da zbog naravi svoga posla dosta putuje izvan Hrvatske samo mu omogućuje da efikasno spaja business & pleasure, kao što je to onomad činio HDZ-ov Milan Kujundžić.
Samo, za razliku od Kujundžića, koji je 2003., službeno boraveći na liječničkome kongresu u Madridu, 'turistički' posjetio grob Ante Pavelića, Marković svoje svjetonadzore polira i glanca nečinjenjem, odnosno neodlaskom u logor gdje su bili oni koje je (i) Pavelićev režim sustavno istrebljivao.

Upravo tako: u nečemu sporednom kao što je Europsko nogometno prvenstvo ne bi trebalo imati naročitog mjesta spominjanju koljačkih režima i njihovih žrtava. Ali je ritam udario upravo Marković Vlatko, najavivši odavanje počasti žrtvama komunizma, ne i žrtvama nacizma u Auschwitzu.

Da se Prvenstvo kojim slučajem održava u Španjolskoj, tada bi se sigurno uzelo malo slobodnog vremena za turističko razgledavanje, jer to ne bi bilo toliko daleko od srca.

Vezane vijesti

Marković podnio ostavku, Šuker novi predsjednik

Marković podnio ostavku, Šuker novi predsjednik

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković, na sjednici Izvršnog odbora stavio je… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 09.06.12. 12:58

naša vojska, hrvatska vojska u ww2 bili su jedino i samo partizani. oko domobrana možemo diskutirati jer je s njima situacija lila. nijemci su ih, kao njihovi gospodari, razvodnili i pomiješali, dok je s druge strane iznimno velik broj prelazio partizanima. ustaše su najobičniji sluge nijemaca, a talijana pogotovo. izrod hrvatski. izdajice hrvatskog naroda. dante je izdaju stavio u zadnji krug pakla. dakle, ništa sporno oko njih i bleiburga nema. problem su civili koje su tamo dovukli ustaše. no ni to ne umanjuje veličanstvenu ulogu partizana. napokon, oni su i stvorili republiku hrvatsku. slava im.


registracija
6/1/12

UnDeR, 09.06.12. 13:01

Ovi novinari su stvarno podivljali, a šta bi to trebala nogometna reprezentacija, puzat po logorima i najbolje ne doć na utakmicu sa Ircima da bi se ispričali za 'genocidnost' Hrvata? Bili to zadovoljilo njihove gnjile boljševičke mozgove? Imate Josipovića da se 'izvinjava' , ostavite nogometaše nogometu, stoko...


registracija
22/4/12

nesolipamet, 09.06.12. 13:22

A šta drugo očekivati od ustaša?


registracija
14/11/07

laufer, 09.06.12. 13:46

Na sreću, u civiliziranom svijetu se ne dižu spomenici nacistima i njihovim saveznicima, inače bi Marković već poveo reprezentaciju na "klanjanje".
Ako ništa, na povratku uvijek mogu svratiti do Bleiburga.
I odati počast onima koji su "proslavili" hrvatsko ime.


registracija
29/11/09

Ivis, 09.06.12. 14:26

Idite Vi novinari i povedite sa sobom koga hocete! Nasa nogometna druzina nije na odmoru, vec na vrlo teskom zadatku. Sve treba posvetiti cilju tj. ici sto dalje. Od WARKE do OSWIECIMA treba minimum autobusom sedam sati, posijta traje sest sati i natrag! Vama ! To je malo pivo! Pisite gluposti i dalje. Zatrpanost poljskih cesta znam dobro! Uostalom i sami se ismijavate poljskim cestama!


registracija
10/2/12

Hazu, 09.06.12. 14:48

A što bi išli u aušvic,neka oni dođu na Ovčaru u 21 stoljeću da vide gdje su pičketine fašističke ubijale Hrvate ,ali platili su to ,nema im više ognjišta niti će biti,isčupali smo im korijenje


registracija
28/4/10

Zvonko, 09.06.12. 15:30

Winston Churchill:
"Fašisti budućnosti, zvati će se anti-fašisti"!


registracija
12/11/11

Janko1979, 09.06.12. 20:02

na povratku neka posjete grob Hitlera,ako ga uspiju naći...neka traze..:)))


registracija
29/11/09

Ivis, 10.06.12. 11:16

Mogao bi Ti Jankovicu uzesti svoje "traktorase", koji su na prisilnom odmoru i posjetiti Oswiecim, jer nasa druzina je zauzeta pametnijim trosenjem vremena.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika