09.06.2012. / 13:20

Autor: Hina

Tragovi pokolja u Siriji

Promatrači su izdali priopćenje o posjetu sirijskom selu Mazrat al-Kubeiru u kojemu je, prema tvrdnjama aktivista, u srijedu masakrirano najmanje 78 civila

IlustracijaIlustracijaPromatrači Ujedinjenih naroda koji su u petak posjetili sirijsko selo u kojem je počinjen masakr nad civilima pronašli su dokaze da su tamo bile vladine snage i tragove pokolja u kućama, objavio je u subotu UN.

Promatrači su izdali priopćenje o posjetu sirijskom selu Mazrat al-Kubeiru u kojemu je, prema tvrdnjama aktivista, u srijedu masakrirano najmanje 78 civila.

"U selu nije bilo niti jednog stanovnika pa promatrači nisu mogli razgovarati s nikim tko je svjedočio napadu u srijedu", stoji u priopćenju.

Dodaje se da su u blizini sela otkriveni tragovi oklopnih vozila i da su neke kuće oštećene raketama, granatama i drugim oružjem različitog kalibra. Samo sirijska vojska ima oklopnjake i teško naoružanje.

"U nekim kućama uočeni su tragovi krvi po zidovima i podovima", navodi se u priopćenju. "Na ulicama je još uvijek gorjela vatra i mogao se osjetiti snažan smrad spaljenog mesa", kažu UN-ovi promatrači.

U priopćenju se kaže da su okolnosti napada još uvijek nepoznate. "Imena, pojedinosti i broj ubijenih tek treba potvrditi. Promatrači još uvijek rade na utvrđivanju činjenica", piše u priopćenju.

Pokolj u Mazrat al-Kubeiru, seocu s petnaestak obitelji i oko 150 mještana, u pokrajini Hami, dogodio se u srijedu, nepuna dva tjedna nakon pokolja u Huli koji je potaknuo zgražanje međunarodne zajednice.

Mladić koji živi u blizini Mazrat al-Kubeira rekao je da je vidio "spaljena trupla djece, žena i djevojaka" koja leže na tlu.

Oporba i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) optužili su "šabihe", prorežimske naoružane skupine, da stoje iza ovog novog zločina, ali režim opovrgava da se pokolj dogodio.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika