09.06.2012. / 17:52

Autor: Deutsche Welle

Kako korporacije 'izvlače' novce

Prodaja spektakla

Već prije samog početka Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj se zahuktava biznis. Po iskustvu s prethodnog Svjetskog prvenstva, trgovci i proizvođači računaju na porast prometa veći od dvije milijarde eura

ArhivaArhivaBez obzira radi li se o pivovarama, proizvođačima kozmetike ili slatkiša, tvrtke iz svih industrijskih grana mame kupce svojim, navodno jedinstvenim, proizvodima.

Promotivne ponude artikala vezanih uz reprezentaciju redovito se isplate. „To je očito i iz činjenice da su takve akcije standardna pojava“, kaže marketinški stručnjak Jan Wieseke s Rurskog sveučilišta u Bochumu. Dodaje da za te bonus-prodaje postoji i „čarobna formula“, a ona glasi: igranje na emocije. „Nogomet pobuđuje najviše osjećaja u ovoj zemlji, čak i u usporedbi s Olimpijskim igrama. Jednostavno, u Njemačkoj je to najpopularniji sport.“

Jedan proizvođač slatkiša, na primjer, tako nudi bonus-bodove pri kupnji više od desetak svojih proizvoda. A za te bodove se, naravno, mogu dobiti razni navijački artikli. Međutim, za to je prvo potrebno duboko posegnuti u džep. Za jednu navijačku kapu potrebno je čitavih 45 bodova, a da bi se njih prikupilo, nužno je kupiti 45 čokoladnih jaja s igračkicom ili na kruh namazati sadržaj jedanaest staklenki čokoladnog namaza. Sve u svemu preko 8 kilograma namaza koji je sve samo ne dijetalan. A ukoliko netko želi dres, mora sakupiti čak 100 bodova, i time još više povećat zaradu trgovaca.

Činjenicu da nogometna prvenstva značajno povećavaju prodaju potvrđuju i u trgovinama. Eva Mertin, poslovođa jednog supermarketa iz trgovačkog lanca Rewe tako kaže da tijekom prvenstva naručuju četverostruko ili peterostruko više nekih proizvoda – uglavnom slatkiša.

Kupnjom do pozitivnog raspoloženja

Događaji poput nogometnih prvenstava, tvrdi Wieseke, dovode potrošače u pozitivno raspoloženje. Kupujući proizvode s bonus-bodovima, naime, vjeruju da postaju dio takvih priredbi – pa što košta, da košta. Pri tom racionalno razmišljanje o cijeni takvog ponašanja nije u prvom planu. Umjesto toga, naglasak je na emocionalnom doživljaju i želji za posjedovanjem takvih predmeta.

Euforiju oko reprezentacije ne žele propustiti ni proizvođači piva. Jedna vrhunska pivovara pivopijama nudi malko drugačije dizajniran dres, na koji je moguće odmah otisnuti svoje ime ili broj. Naravno, potrebno je prvo kupiti osam sanduka piva, što, bez kaucije, stoji oko 80 eura. Za usporedbu toliko košta i standardni reprezentativni dres i to u XXL veličini u sportskoj trgovini.

Djeca žude za sličicama

Proizvođačima i trgovcima, dodaje Wieseke, važan je takozvani „Menadžment odnosa s kupcima“, odnosno povezivanje s klijentima preko nogometa. Jedan veliki trgovački lanac tako pri kupnji od deset eura poklanja paketić sa sličicama reprezentativaca. Otkad se na blagajnama dijele paketići, kaže Eva Martin, u njen supermarket dolaze brojne nove mušterije. Uglavnom u pratnji djece, koja „kraj blagajne nestrpljivo čekaju kako bi otvorila paketiće i vide imaju li konačno sličicu koja im je nedostajala“.

Trgovina nudi ukupno 32 različite sličice. To znači da je čak i u idealnom slučaju – pri kojem je svaki put dobio različitu sličicu – kupac potrošio minimalno 320 eura. Upravo djeca ovih dana vuku roditelje u filijale tog trgovačkog lanca. „Nimalo čudno“, zaključuje stručnjak „s obzirom da ih trgovac privlači sličicama. A pritisak na kupovinu, koji se provodi preko djece, vrlo je dobro poznat svakom ocu i svakoj majci“.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika