10.06.2012. / 11:08

Autor: Hina

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Azumi je ujedno pozvao europske čelnike da i dalje budu prilagodljivi u otklanjanju financijskih problema svoje regije, koji štete zdravlju svjetskog gospodarstva i koji su jen, utočišnu valutu, doveli do rekordne visine prema dolaru i euru, što otežava japanski izvoz

IlustracijaIlustracijaJapanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji španjolskih banaka, ocijenivši ga "prvim važnim korakom" prema stabilizaciji europskog i svjetskog gospodarstva.

Azumi je ujedno pozvao europske čelnike da i dalje budu prilagodljivi u otklanjanju financijskih problema svoje regije, koji štete zdravlju svjetskog gospodarstva i koji su jen, utočišnu valutu, doveli do rekordne visine prema dolaru i euru, što otežava japanski izvoz.

"Potvrda uvođenja sustava pomoći s 10.000 milijarda jena (100 milijarda eura ili 125 milijarda dolara) trebala bi uvelike pomoći stabilizaciji", rekao je japanski ministar novinarima, smjerajući na stanje u svjetskom gospodarstvu, ali i na oslabljen španjolski bankovni sustav.

"Nadam se, dodao je, da će se ubrzo donijeti i druge slične inicijative, vodeći računa o prilikama. U tom smislu, mislim da je prvi korak važan".

Španjolska je u subotu navečer, nakon telefonske konferencije 17 ministara financija eurozone, izvijestila da će od Europske unije zatražiti financijsku pomoć za dokapitalizaciju svojih banaka. Eurozona je odmah izrazila spremnost da izdvoji 100 milijarda eura.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika