10.06.2012. / 13:25

Autor: Hina

Nehumana izraelska politika prema imigrantima

Taj zakon "kažnjava one koji u traženju azila ilegalno ulaze u Izrael, čime se krše temeljna ljudska prava", ističe u priopćenju organizacija sa sjedištem u New Yorku

IlustracijaIlustracijaOrganizacija Human Rights Watch (HRW) za zaštitu ljudskih prava pozvala je u nedjelju Izrael da izmijeni zakon koji omogućuje da se ilegalni useljenici drže u pritvoru do tri godine bez suđenja.

Taj zakon "kažnjava one koji u traženju azila ilegalno ulaze u Izrael, čime se krše temeljna ljudska prava", ističe u priopćenju organizacija sa sjedištem u New Yorku. Zakon koji omogućuje "uhićenje ilegalnih imigranata i njihovo pritvaranje na neograničeno vrijeme bez suđenja i prava na odvjetničku pomoć" mora se "odmah izmijeniti", ističe HRW.

Po zakonu donesenom početkom godine, ilegalni useljenici u Izrael mogu sada biti zadržani u pritvoru do tri godine, bez suđenja, ako su ih uhitile izraelske vlasti, izvijestila je 3. lipnja glasnogovornica izraelskog ministarstva unutarnjih poslova.

Kako navodi to ministarstvo, 62.000 ilegalnih imigranata "uvuklo" se u Izrael od 2006., uglavnom preko duge granice s Egiptom, u sinajskoj pustinji, među kojima 2.031 samo u svibnju. Te su osobe većinom izbjeglice iz Sudana, Južnog Sudana i Eritreje, a njihov dolazak potaknuo je rasističke izgrede i žestoku političku polemiku.

Premijer Benjamin Netanyahu osudio je to nasilje, rekavši kako će se 250 km duga zaštitna ograda duž granice s Egiptom dovršiti u najkraćem vremenu i da će imigranti "uskoro" biti vraćeni u matične zemlje. Izrael usto gradi izbjeglički centar na jugu zemlje koji će moći primiti 20.000 do 25.000 ljudi.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
19/4/11

aircanada, 10.06.12. 13:53

izrael je iznad svih zakona i konvencija


registracija
9/11/09

superhik, 10.06.12. 17:37

Ha, ha, ha... Na tko bi se nadao od cifuta, da ne postivaju ljudska prava, s obzirom kako lijepo svaki dan ubiju dvadesetak Palestinaca, i svake godine vode barem jedan rat protiv susjednih drzava. Potpuno iznenadjenje, jer covjek bi to ocekivao od rasistickih rezima u Svedskoj ili Norveskoj, a ne od velikih boraca za ljudska prava u Izraelu. Mozda bi trebalo obavjestiti Zuruff-a da krene u potragu za nacistickim ratnim zlocincima kako bi skrenuo pozornost na ono sto sada rade njegovi pajdasi. Ooops, zaboravio sam, ta pravila vrijede samo ako su "ugrozena ljudska prava cifuta", a ostali, a sto se moze, moglo je i svrsit gore.


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.06.12. 18:49

E moj brkati kaplare loše si napravil posel!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika