11.06.2012. / 07:46

Autor: Deutsche Welle

Nove IP adrese: kraj anonimnosti na internetu?

Sve više korisnika, sve više uređaja koji se povezuju na internet: razmjena podataka nezaustavljivo raste. Problem: premalo IP adresa. Prije nekoliko dana, uvođenjem sistema sa gotovo beskonačnim brojem adresa, počela je nova era.

Google već sad koristi IPv6 protokolGoogle već sad koristi IPv6 protokolIP-adresa je slična poštanskom broju računala. Kada se privatno računalo priključi na Internet, on dobija nasumično izabranu adresu. Ona služi kao odredište za podatke koje računalo prima. Pošto po starom IPv4 standardu nema dovoljno adresa za sve, one se razmjenjuju. Kada računalo nije povezano na internet, sljedeće računalo se označava istim nizom brojeva. Tako korisnici ostaju relativno anonimni.

Bezbroj novih „poštanskih brojeva"

U budućnosti se to može promijeniti. Novi standard koji omogućava kreiranje nekoliko triliona, gotovo bezbroj, novih internetskih adresa je aktiviran sredinom tjedna. Novi standard IPv6 pruža gotovo beskonačan broj adresa. Nekoliko kompanija već je prešlo na internet protokol u verziji 6 (IPv6). Sadašnja IP adresa ima 32 znakova, a ubuduće će imati čak 128!

Svaki uređaj povezan sa Internetom - računalo, najnoviji modeli perilica za rublje ili suđa, mobilni telefon ili televizor - tako dobija svoju adresu, i ona se ne mijenja. Prednost je da svi uređaji mogu biti online u isto vrijeme. I ne samo to: korisnik se tako može, na primjer, lakše povezati preko mobilnog na neki uređaj kod kuće, da provjeri da li je isključio štednjak ili televizor.

Da bi se osigurala glatka tranzicija i da uređaji ne bi prestali raditi, oba sistema za IP adrese funkcionirati će paralelno sljedećih nekoliko godina.

Kraj anonimnosti na internetu?

Ali zaštitnici podataka upozoravaju: sa stalnim adresama biti će lakše pratiti svaki korak korisnika. To može značiti kraj anonimnosti na Internetu. Činjenica je da tehnologija koja to može spriječiti već postoji, ali je još uvijek u povojima.

Autor: Kristine Elzaser, Darko Janjević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 11.06.12. 09:15

Big Brother nas prati sve lakše i lakše!


registracija
2/4/10

Njofra, 11.06.12. 09:44

Pa tko se tako jako boji big brothera neka se za početak odrekne interneta, mobitela, kreditnih i sličnih kartica, zdravstvenog osiguranja (kompjuteri bilježe tko je gdje podigao koji lijek), vožnje autocestama i ulaske u javne garaže (kamere snimaju registracije na ulazima i izlazima), a nije sigurna ni šetnja ulicama jer skoro svaki klinac ima mobitel s kamerom i može objavljivati na YouTubeu.


registracija
5/1/07

james, 11.06.12. 09:56

Njofra, skinul si mi riječi sa usana.
U potpunosti se slažem.
Kao svi su u strahu od BB-a, a bili bi najsretniji da se ukljuće u emisiju RTL-a


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 26.06.12. 13:22

laznu IP.-adresu je nemoguce otkriti,ako korisnik zeli da ostane anoniman,radis u Berlinu,dodjes na odmor u Zagreb,otvoris adresu,s laznim imenom i prezimenom, s Hrvatskog podrucja,i racunala,vratis se u Berlin nazad s ferja i stvar reena,samo strase narod,izmislili nesto sto nemogu sprjeciti i zastititi sebe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika