11.06.2012. / 09:13

Autor: Nacional.hr

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Osobno procjenjujem da predsjedniku Nikoliću treba određeno vrijeme da se uigra i da se oslobodi hipoteke prošlosti. No, kako je on već napravio nekoliko političkih zaokreta u svojoj karijeri, ne isključujem mogućnost da takav manevar napravi i sada, piše Mesić

Stjepan MesićStjepan MesićUoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića na promjene na čelu Srbije.

U tekstu tako Mesić ističe kako 'regija ne smije krenuti unatrag, odnosno ne smije se dozvoliti da bude dovoedeno u pitanje ono što je mukotrpnim radom postinuto nakon 2000. godine'.

"Regionalna suradnja je nezaobilazni uvjet za budućnost sviju nas, priznavali mi to ili ne. Jer, svi mi, i Hrvatska, i Srbija, i BiH, i Crna Gora, i Makedonija, ali i Slovenija i Kosovo, svi smo mi na istome području, svi smo bilo neposredni susjedi, bilo zemlje iste regije. Jedni od drugih pobjeći ne možemo. Jedni drugima pomoći možemo. A najbolji je način za to da surađujemo", piše Mesić i dodaje kako suradnja nije moguća dok god se netko predaje povijesnim mitovima ili lažima.

"Osobno procjenjujem da predsjedniku Nikoliću treba određeno vrijeme da se uigra i da se oslobodi hipoteke prošlosti. No, kako je on već napravio nekoliko političkih zaokreta u svojoj karijeri, ne isključujem mogućnost da takav manevar napravi i sada. Stoga bih pledirao za to da mu se otvoreno kaže što se (ni) od njega ne može tolerirati, ali da mu se u isto vrijeme ostavi "prijelazni rok" u kojem će se utvrditi imamo li posla s Nikolićem, četničkim vojvodom, ili s redizajniranim Nikolićem, svjesnim realnosti u kojoj živi i - još više - potreba zemlje kojoj je stao na čelo. Što se njegovih želja i snova tiče, najbolje da ih ostavi za sebe. Živi i radi u realnosti", ocjenjuje Mesić.

Ističe kako će pravi ispit za Nikolića biti politika Srbije prema BiH (poručiti Srbima u BiH da je njihov glavni grad Sarajevo, a ne Beograd), ali i pitanje Kosova.

"Stanje u regiji nije zadovoljavajuće, a moglo bi postati i zabrinjavajuće. Zato ga moramo vratiti u normalu. Mi to možemo, a - uostalom - nitko to drugi umjesto nas i neće. Pri tome, politika će opet jednom morati potražiti oslonac u nevladinom sektoru koji je iu prošlosti pokazao da često zna misliti dalje i bolje od profesionalnih političara. Zato bih i najavu Igmanske inicijative, udruge nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, da želi analizirati mogućnosti korištenja iskustava tzv. Nordijskog modela suradnje u našoj regiji, shvatio krajnje ozbiljno. I prihvatio bih je, jer - ponavljam još jednom - u "rikverc" ne smijemo. Zbog nas i naše djece", zaključuje na kraju Mesić.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 11.06.12. 09:52

Vuk dlaku mijenja, čud nikad!


registracija
20/6/11

etna47, 11.06.12. 10:08

Opet ovaj komentar "sveznanog" Mesića do kada ćemo UDBAŠA I IZDAJICU još gledati u elek. i pisanim medijima. ( pošto ima svoju rodbinsku vezu u Srbiji,a u Hrvatskoj je nepoželjan mogao bi biti "savetnik" T.Nikoliću )


registracija
21/4/11

spBN, 11.06.12. 10:31

Tomislav Nikolic je jos od Nikole Pasica 1922 godine, prvi autenticni Srbin,sumadinskih korena na celu srpske drzave.Mozda je to problem!?


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 11:12

kako ste svi glupi koji mislite da će se on promijeniti. On će možda promijeniti retoriku ali mišljenje neće nikad.


registracija
10/5/12

psyop, 11.06.12. 11:25

hebiga, na slijedecim izborima glasacemo opet za stjepana. vidis da se nemre nikako umiroviti... fali mu pantovcak. lol.


registracija
2/6/12

contractor, 11.06.12. 13:12

ovaj je bolji od šarova tadića utoliko što misli i govori ono što misli za razliku od šarova koji jedno misli a drugo govori i radi.Iza tadićeva tkz.europejstva krije se zločinačka velikosrpska ideologija zato čestitke srbijancima što si izabrali za svog lidera pravog i autentičnog kokardaša koji se ne libi javno deklarirati kao zlikovac.Ono što im želim da ih taj idiot odvede u duboku izolaciju i da tamo kroz denacifikaciju njihovog ogavno bolesnog društva shvate razmjere nepopravljive štete i boli koje su nanijeli drugima zahvaljujući svojoj genocidnoj naravi.


registracija
12/1/11

bozhidar, 11.06.12. 15:12

mozemo ocekivati sa visokim stupnjem [99.999%] sigurnosti da nikolic nece ikad prezaliti, a kamoli odobriti ili veseliti se 'gubitku' svetih srpskih zemalja od karlobaga/virovitice pa sve do sj. albanije.
on se [i jos 90% svesrba] je prenajeo sa srpskm 'znanjem' da su hrvati u dalmaciji i slavoniji srbi, te svi bosanci takodjer srbi, pa zasto ih onda neokupiti u jednu drzavu.
a mi hrvati koji se zovemo bozidar, vladimir, miroslav, svetoslav, radimir, branimir, posto su to srpska imena, dokazuje da u pola ili vise hr zive samo srbi.
osim toga, to je i seselj i srpska znanost [sanu] potvrdila; i ne samo zbog tih imena nego jer rabimo "sto" umjesto "kaj".
osim toga, mi govorimo kuca, stan, polje, zena, brod, muda, itd., a te sve rijeci su srpske.


registracija
1/4/07

ulomax, 11.06.12. 15:33

mesicu cigane i burdusu ,jebali ti svi srbi mrtvu mater za sve sto si postigao od 2000te na ustrb Hrvata


registracija
11/12/07

time, 11.06.12. 16:58

Pojedini komentatori kao da su izašli iz Nikolićevog dvorišta. Očito da ostali normalni čitatelji smatraju ponižavajućim da pišu komentar i da ulaze u tako "pametno društvo".


registracija
30/12/08

csiki, 11.06.12. 19:12

ulomax imate jako lep recnik jeli to receno na srpsko- hrvatskom ili na hrvatsko-srpskom jeziku


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika