11.06.2012. / 10:50

Autor: Deutsche Welle

Nogometni EP - emocije i puno novca

Kritike zbog stanja ljudskih prava u Ukrajini su pred početak EURO-a zasjenile tu sportsku manifestaciju. Pritom su neki očito zaboravili da se na EP-u radi o "najljepšoj sporednoj stvari na svijetu", ali i o puno novca.

Euro2012 mnogima će donijeti milijunsku zaraduEuro2012 mnogima će donijeti milijunsku zaraduTek je počelo, a već je jasno da bi to trebalo biti prvenstvo superlativa. Građeni su novi stadioni, nove autoceste, izbačeni novi proizvodi za fanove, a i hotelijeri će zasigurno zadovoljno trljati ruke u Poljskoj i Ukrajini, gdje se ove godine održava Europsko nogometno prvenstvo (EP). Ali će i sami nogometaši zadovoljno i prije svega motivirano trčati travnjacima u dresu svojih nacija. Jer i njima se smiješe velike premije.

Neće ostati kratkih rukava

Organizator prvenstva UEFA za europskog prvaka je ovaj put osigurala rekordnu premiju, koja iznosi i do 23,5 milijuna eura. No i drugoplasirane i trećeplasirane, kao i ostale manje uspješne reprezentacije mogu računati s tim da će im se, nekom manje, nekom više, napuniti nogometna blagajna. UEFA je, naime, za 16 reprezentacija osigurala premije u ukupnom iznosu od preko 196 milijuna eura, što je 12 milijuna eura više nego 2008. i čak 73 milijuna više nego na EP-u u Portugalu 2004. godine.

Posebice će isplativo ovo prvenstvo biti za njemački "Elf" - ukoliko postanu prvaci. Njemački nogometni savez (DFB) je, obzirom na obećanu premiju UEFA-e za pobjednika od 23,5 milijuna eura, svakom reprezentativcu obećao premiju od 300.000 eura ukoliko uspiju postati europski prvaci. To bi DFB stajalo 6,9 milijuna eura za igrače, plus premije za trenere i izbornika Joachima Löwa. Ukoliko uspiju odnijeti titulu (samo) viceprvaka, nogometašima oko kapetana Phillippa Lahma smiješi se premija od 150.000 eura po osobi, dok za ulazak u polufinale Nijemci mogu računati na po 100.000 eura. A kad se ne bi uspjeli plasirati dalje od četvrtfinala, nogometašima "Elfa" je DFB najavio isplatiti "samo" po 50.000 eura. Međutim, ukoliko ispadnu u prvom krugu, odnosno u utakmicama unutar skupine, reprezentativci Njemačke i izbornik Löw ostaju kratkih rukava.

1954. za igrače "Elfa" 2.500 maraka i crno-bijeli televizor

No, taj scenarij je vrlo malo vjerojatan, jer Njemačka važi za jednog od top favorita na ovome EP-u. Potpuno kratkih rukava Nijemci međutim ne bi ostali u potpunosti i da - kojim iznenadnim slučajem - "izlete" odmah na početku natjecanja. Jer, ovisno o tome koliko kvalifikacijskih igara za EP su igrali, pojedini igrači su već dobro zaradili. Bayernovi igrači Phillipp Lahm, Manuel Neuer, Thomas Müller i Holger Badstuber, kao i Realov igrač Mesut Özil te (još) igrač FC Kölna Lukas Podolski su u kvalifikacijama "nagrađeni" s po 180.000 eura, pa bi tako, ako pobijede na EP-u, svaki od ove šestorice na koncu bio bogatiji za 480.000 eura.

To je svota koja se čini gotovo nestvarnom, kad se u obzir uzme da su reprezentativci Njemačke 1954., kad su osvojili titulu svjetskog prvaka u Bernu, kao nagradu dobili po crno-bijeli televizor, kožni kofer, po 2.500 njemačkih maraka i po motocikl. 20 godina poslije su na Svjetskom nogometnom prvenstvu nogometaši oko Franza Beckenbauera dobili po 70.000 maraka i po jednu VW bubu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika