11.06.2012. / 11:31

Autor: Hina

Füle: Od Nikolića očekujemu nastavak rada na reformama

Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Füle izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od ponedjeljka kako Unija od novog srbijanskog preddjednika Tomislava Nikolića i nove srbijanske vlade očekuje da nastave rad na reformama koje se odnose na EU, te napredak u dijalogu s Kosovom.

Štefan FüleŠtefan FülePovjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Füle izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od ponedjeljka kako Unija od novog srbijanskog preddjednika Tomislava Nikolića i nove srbijanske vlade očekuje da nastave rad na reformama koje se odnose na EU, te napredak u dijalogu s Kosovom.

Podsjećajući na to da Srbija treba započeti pregovore o pristupanju Uniji, Füle u razgovoru za taj list ističe da je otvaranje pregovora o pristupanju jasno povezano s napretkom u poduzimanju daljih koraka u poboljšanju odnosa s Kosovom, u skladu s procesom stabilizacije i pridruživanja.

"EU očekuje od Srbije da ostvari dalji napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, s ciljem vidljivog i održivog poboljšanja odnosa. To će zahtjevati visoki osjećaj u vođenju države, u duhu suradnje i pomirenja u regiji, u čemu je ostvaren napredak posljednjih godina", navodi europski povjerenik.

Füle će danas u Beogradu razgovarati sa Nikolićem, a potom i nazočiti Nikolićevoj predsjedničkoj inauguraciji. On kaže da kako je želja Bruxellesa da dobri odnosi između EU i Srbije budu nastavljeni a naglasio je da reforme nužne da Srbija dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU, ne mogu čekati.

Dodao je kako EU očekuje od novog srbijanskog predsjednika i nove vlade da nastave rad na reformama koje se odnose na EU te da također očekuje od svih srpskih političkih čelnika da govore i djeluju odgovorno i daju pozitivan doprinos pomirenju u regiji.

Govoreći o bivšem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću kao mogućem novom srbijanskom premijeru, Füle naglašava kako je suradnja između Tadića i europskih institucija "bila izuzetna", a da je na Srbiji i njezinim političkim strankama da oforme novu vladu i odluče tko će biti premijer te da se EU, tko kod da bude novi premijer, raduje suradnji s njim, ili njom.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika