11.06.2012. / 12:59

Autor: Hina

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg političkog vođe bosanaskih Srba, uz tvrdnju da se 1992. u BiH nije dogodio genocid.

Radovan KaradžićRadovan KaradžićObrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg političkog vođe bosanaskih Srba, uz tvrdnju da se 1992. u BiH nije dogodio genocid.

"Doktor Karadžić traži oslobađanje....i odbacivanje svih 11 točaka optužnice", izjavio je Peter Robinson, pravni savjetnik Radovana Karadžića. Karadžić je od sudskog vijeća, nakon izvođenja dokaza tužiteljstva 25. svibnja, zatražio oslobađanje. Suci će se o tome izjasniti prije početka izvođenja dokaza obrane 16. listopada.

Karadžić se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj uklanjanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim premještanjem žena, male djece i starijih osoba iz Srebrenice.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini tijekom rata od 1992. do 1995. godine, u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a 2,2 milijuna ljudi je raseljeno.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. U pritvor Međunarodnog suda prebačen je 30. srpnja 2008. godine, nakon što je uhićen poslije 13 godina skrivanja. Suđenje je počelo 26. listopada 2009.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika