11.06.2012. / 13:12

Autor: Deutsche Welle

Frankfurtska burza privlači kineske tvrtke

Kineska poduzeća sve češće izlaze na burzu u njemačkom Frankfurtu. Ali investitori su prilično suzdržani. Samo rijetki vjeruju da se na kineskim dionicama može dobro zaraditi.

Frankfurtska burzaFrankfurtska burzaViše od stotinu vrsta ribe i morskih plodova proizvodi kineska tvrtka Haikui Seafood AG. Centrala se nalazi na kineskom otoku Dongshanu u pokrajini Fujianu, a tvrtka svoje proizvode prodaje u Kini i diljem svijeta. Ove je godine to poduzeće odlučilo izaći na burzu - i to u Frankfurtu, 9.000 kilometara od sjedišta tvrtke.

"Njemačka burza se predstavlja izuzetno dobro. Na web-stranici se može odabrati čak kineski jezik", kaže Alan Gey, član uprave Haikui Seafooda. "Tako možemo izravno vidjeti koji dokumenti su potrebni za izlazak na burzu, kako teče postupak i koje banke su specijalizirane za Kinu."

Na kineskim burzama ne primjećuju male

Na Njemačkoj burzi u Franfurtu su dosad izlistane 33 kineske tvrtke. Deset ih je u strogo reguliranom segmentu, takozvanom "prime standardu". ZhongDe Waste Technology AG, tvrtka specijalizirana za pogone za spaljivanje otpada, bila je prva kineska tvrtka koja je sredinom 2007. ušla u "prime standard" Frankfurtske burze. Sredinom svibnja to je učinio i Haikui Seafood plasmanom prvih dionica.

Osvajanje europskih tržišta nije glavna motivacija kineskih srednje velikih poduzeća za izlazak na Frankfurtsku burzu. "Na kineskim burzama je teško jednom srednje velikom poduzeću da bude primijećeno i da bude notirano na burzi", kaže Moritz Freiherr Schenck, stručnjak za Kinu u konzultantskoj tvrtci KPMG. "Burze u Šenzenu i Šangaju su jako regulirane, što se tiče zahtijevane veličine. Ako tvrtka nema određenu veličinu ona je nevažna onima koji odlučuju o dopuštenju izlaska na burzu."

Profitiraju obje strane

Uz to jako puno kineskih poduzeća želi na burzu. Gužva je tako velika da za srednje-veliko poduzeće nije lako dobiti dopuštenje. To nema nikakve veze s kvalitetom poduzeća, kaže Schenck.

Član uprave Haikui Seafooda Alan Gey kao razloge zašto se njegovo poduzeće odlučilo za Frankfurt navodi brzinu postupka, transparentnost i jasne uvjete. Još nešto odlikuje Frankfurt u usporedbi s drugim europskim burzama: "Mala i srednja poduzeća ovdje se promatraju kao srž njemačkoga gospodarstva. Ovdje ima puno investitora koji znaju izazove takvih poduzeća i razumiju njihov model poslovanja."

I kineska poduzeća i Njemačka burza profitiraju od takvih izlazaka na burzu, kaže konzultant Schenck. Kineskim poduzećima to povećava ugled, a Njemačka burza dobiva na značenju za investitore, kaže Schenck.

Gubitak 90 posto vrijednosti

Rast kineskog tržišta je neko vrijeme oduševljavao investitore. Ali, u međuvremenu su oni postali sumnjičaviji. Kineske tvrtke koje su izlistane na Frankfurtskoj burzi većinom su u gubicima. ZhongDe Waste Technology je imao dosad najveći emisijski obujam - više od 108 milijuna eura. A dionica je izgubila 90 posto svoje prvotne vrijednosti.

Prve izlaske na burzu pratila je ispočetka veća pozornost javnosti. Osim toga kineske tvrtke se nisu osobito atraktivno razvijale, kaže konzultant Schenck napominjući da su i neki skandali s bilancama kineskih poduzeća izlistanih na drugim burzama također utjecali na sumnjičavost investitora.

Veliki ostaju u Kini

U Njemačkoj je primjerice tvrtka ZhongDe Waste Technology odgodila objavljivanje bilance, što ne jača povjerenje investitora. Konzultant Schenck navodi i slabu komunikaciju između uprave poduzeća i investitora kao još jednu slabu točku. Spremnost na investiranje u sve što dolazi iz Kine je splasnula. Sad će se kineske tvrtke morati više truditi da uvjere investitore, smatra Schenck.

Mala i srednja poduzeća iz Kine i dalje rado izlaze na Frankfurtsku burzu. Ali, veliki kineski koncerni ne dolaze u Frankfurt. Oni idu u Šangaj i Šenzen. Za njih tamo nema dugog čekanja.

Autor: Rayna Breuer/Anto Janković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Barclays ipak nije preporučio povlačenje ulagača iz Hrvatske

Barclays ipak nije preporučio povlačenje ulagača iz Hrvatske

Investicijski odjel britanske banke Barclays priopćio je danas kako su prošlotjedni medijski natpisi o njihovoj preporuci ulagačima da se povuku iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika