11.06.2012. / 14:38

 

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Fra Petar Jeleč, teolog i povjesničar te profesor na franjevačkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, u svom se komentaru objavljenom na portalu Tačno.net osvrnuo na prošlotjedni Nacionalov intervju s hrvatskim akademikom Dušanom Bilandžićem, koji je progovorio o suradnji s Franjom Tuđmanom i njegovoj ulozi u pokušaju podjele BiH. Tekst prenosimo u cijelosti:

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman na sastanku u Karađorđevu (arhiva)Slobodan Milošević i Franjo Tuđman na sastanku u Karađorđevu (arhiva)Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj Posavini u oslobađanju koridora. U lipnju 1992., prije točno 20. godina počela je kalvarija posavskih Hrvata i Bošnjaka kada su srpske snage krenule u osvajanje Johovca, Foče, Komarice, Kotorskog, Cera, Modrana i dr. posavskih sela prema Derventi, Modriči, Bosanskom Brodu, Šamcu, Orašju... Ta, po svojoj četničkoj „hrabrosti“ inače nadaleko poznata „vojna sila“, iza sebe je ostavljala masakrirana i unakažena tijela staraca i starica koji se nisu stigli povući ili nisu htjeli otići iz svojih domova nadajući se da će im životu biti pošteđeni. Otpor agresoru kroz više su mjeseci pružali slabo naoružani i hrabri branitelji Bosanske Posavine koje je hrvatska politika zločinački prepustila samima sebi.

Izdaja Bosanske Posavine je najveća mrlja u povijesti hrvatske politike, događaj o kojemu u hrvatskoj historiografiji i medijima vlada potpuna šutnja. Tu i tamo je razbiju pojedini intervjui i svjedočenja samih aktera tih događaja. O izdaji o kojoj su još 1992. ispod glasa govorili pojedini posavski branitelji – a neki su zbog toga odležali i u zatvoru – poslije su svjedočili pojedini generali aktivno uključeni u ove događaje. O tomu su više puta javno i vrlo argumentirano govorili generali Antun Tus i Petar Stipetić. Ovih dana u Nacionalu je izišao neobično važan intervju hrvatskog akademika i uglednog povjesničara Dušana Bilandžića koji je hrabro progovorio o svojoj ulozi u pregovorima o podjeli Bosne i Hercegovine. On je naime bio dio Tuđmanovog hrvatskog pregovaračkog tima koji je sa srpskim kolegama trebao utvrđivati granice podjele pojedinih teritorija.

Bilandžić je u ovom intervjuu potvrdio Tuđmanov i Miloševićev sastanak u Karađorđevu i njihov dogovor o podjeli Bosne i Hercegovine. Bilandžić tvrdi kako je Tuđman bio opsjednut podjelom Bosne i Hercegovine smatrajući kako će nakon toga on i Milošević biti saveznici i kako će se tim dogovorom pomoći Srbiji da se proširi pa time više neće biti razloga za sukobe između Srba i Hrvata. Da Bilandžić govori istinu potvrđuju i riječi samog Franje Tuđmana iz novogodišnjeg intervjua Slobodnoj Dalmaciji 1991/1992 u kojem je hrvatski predsjednik govorio o potrebi podjele Bosne i Hercegovine između Srba i Hrvata jer bi time prestali razlozi neprijateljstava među njima. Bilandžić ističe također prezir i nepoštovanje Tuđmana prema bošnjačkom narodu, koji je ponavljao kako Bošnjaci ne mogu ništa učiniti da pokvare dogovor koji on ima s Miloševićem.

Najzanimljiviji dio Bilandžićeva intervjua odnosi se svakako na Bosansku Posavinu i ovdje ga treba doslovno citirati:

„Kakve su bile pozicije u razgovorima o Bosanskoj Posavini? Tamo je živio velik broj Hrvata?

Bilandžić: Srpskoj sam strani govorio da je u Posavini većinsko hrvatsko i muslimansko stanovništvo. U tom području centar srpstva samo je banjolučka regija, a to može imati eventualno tek status Nagorno Karabaha u Azerbejdžanu. Pitao sam ih kako misle uspostaviti vezu između Srbije i Banje Luke bez Posavine. Tada su mi Kosta Mihajlović i Smilja Avramov rekli: 'Naši predsjednici Tuđman i Milošević su se već dogovorili da Posavina pripadne Srbima". Još nije bilo ni Radovana Karadžića, ni Ratka Mladića. Potom je 6. svibnja 1992. izašao i onaj Sporazum Karadžić-Boban sa sastanka u Grazu, a Večernji list je tim povodom objavio da više nema nikakvih sporova između Hrvatske i Srbije, te da je pitanje Posavine riješeno. Sporno je ostalo samo malo područje istočno od Dubrovnika.

Ali u Bosanskoj Posavini Hrvati i Srbi su ratovali?

To je bio najveći apsurd. Milošević i Tuđman su organizirali te oružane borbe za Bosansku Posavinu. Tada sam razmišljao: zašto dopuštaš da u Posavini ginu vojnici kad je ona već bila predana Srbiji. Tuđman mi je tada nešto spetljao u smislu da treba glumiti da je to dobiveno borbom. Jednom prilikom je čak i rekao da se ne smije steći dojam da je Posavina predana bez borbe.“

Braniteljima lika i djela Franje Tuđmana i negatorima izdaje bosanske Posavine uvijek bi ostao jedan jedini argument koji bi papagajski ponavljali govoreći: „ako je Posavina izdana, zašto su se onda u njoj vodile borbe?“. Dušan Bilandžić ovdje nudi zastrašujući odgovor: Tuđman i Milošević su dogovorili sukobe u ovom kraju kako javnost ne bi uvidjela da je Posavina predana bez borbe! Jedini koji nisu fingirali borbe i koji nisu znali da su izdani bili su hrabri branitelji Bosanske Posavine iza kojih su ostale tisuće uplakanih majki, očeva, braće, sestara i malodobne djece, te potpuno opustošeni domovi i crkve. Kada se pokazalo da na pojedinim linijama pružaju nepredviđeno žestok otpor srpskoj vojsci, Tuđman i Šušak su na posavski front poslali generala Slobodana Praljka koji se u Posavini istakao širenjem dezinformacija i rušenjem sistema obrane. Tu je ulogu odigrao „maestralno“ i za nadati je se da će i suci u Haagu (premda mu se nažalost ne sudi za tu izdaju) jednako maestralno presuditi ovom Šuškovom i Tuđmanvom trojanskom konju u Bosanskoj Posavini. Velika je šteta što mu se u nizozemskom gradu nisu pridružila i ova dvojica njegovih nadređenih.

Spominjanje Bosanske Posavine i njezine sudbine izaziva veliku ljutnju kod pojedinih herceg-bosanskih medija i „nezavisnih intelektualaca“ jer smatraju da se time nepotrebno remeti savez koji je hrvatska politika u Bosni i Hercegovini uspostavila s Miloradom Dodikom. Savezništvo traje neprestano od 1992. g., a sudeći prema politici koju vode Dragan Čović u Bosni i Hercegovini i Ivo Josipović u Zagrebu nema nijednog valjanog razloga za sumnju da će se tako nešto i dalje nastaviti. Nešto bi se moglo promijeniti jedino ako bi hrvatski predsjednik Ivo Josipović – koji je inače poznat po svojoj „hrabrosti i dosljednosti“ – prozvao Milorada Dodika makar zbog podrške bombardiranju Zagreba i opstruiranju povratka posavskih Hrvata! No u tom slučaju ne bi imao kome u Banja Luci svirati svoje klavirske skladbe, a to bi za njega i prijatelja mu Borisa Tadića ipak bio prevelik gubitak!

Autor: Petar Jeleč

Preneseno s portala Tačno.net

Vezane vijesti

Tuđman mi je rekao - 'Kad podijelimo Bosnu, ja i Sloba bit ćemo saveznici'

Tuđman mi je rekao - 'Kad podijelimo Bosnu, ja i Sloba bit ćemo saveznici'

Akademik Dušan Bilandžić u intervjuu Nacionalu prvi put otvoreno govori o ulozi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u pokušaju podjele Bosne… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 11.06.12. 14:53

Hajde sad Zvonko i Hazu, tri-cetiri...


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.06.12. 15:40

http://www.youtube.com/watch?v=awPOpjCFIag


registracija
12/1/11

bozhidar, 11.06.12. 15:45

da, uradili smo veliko zlo ne samo bosnjacima, nego i posavskim hrvatima.
tako to biva kad vodstvo jedne drzave radi samo iz mrznje na nekoga ili necega, a ne poradi postivanja svog vlastitog naroda; koji je u to vrijeme, bivajuci razoruzan, trazio sve vece jedinstvo svih hrvata, mir ili saveznistvo/suradnju sa slovencima, makedoncima, albancima, i bosjnacima.
tudjman se je osilio, prezreo oveci dio hrvata; radio u tami, itd.
cak je obecavao da nece rusiti sojalizam, a isto je vrijeme davao pojedincima sve sto je bilo narodno.
govorio je o pomirbi partizana i ustasa, a doveo ustasu suska i ine druge fasiste u vlast i tako sirio mrznu izmedju partizana i ustasa/fasista.
nije dakle cudo da ga svi fasisti i ustase toliko slave.
sto se tice obrane hrvatske, pa da smo imali magarca za predsjednika, hrvati su se znali braniti i obraniti i sa tim ocem domovine.
jadno je hrvatima sa ocima kao starcevic, pavelic, tudjman, jelacic, kralj tomislav, karamarko i ostali glupani.


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 15:47

McCoy kako su tvoji igrali na EURU???


registracija
2/6/12

contractor, 11.06.12. 16:09

tudjman je bio osoba zla i pomračena uma.Svaka njegova akcija i njegovo djelovanje je plod krajnje patološke i bolesne ideje da je BiH neprirodna tvorevina i da je se mora podijeliti.Negativni i pogubni utjecaji te maloumne politike osječati će se još dugo.Rezultat je da je svojom poražavajuće lošom politikom doveo na granice četničku paradržavu na čelu s militantnim manijakom dodikom.Njegov mlohavi nasljednik oličen u kompozitoru Josipoviću dozvoljava da takav kancorogeni tumor prerasta u novu prijetnju ionako nikakvom miru na Balkanu.Ono što treba ludom dodiku je da proglasi odcjepljenje i da se naoruža poput sjeverne koreje. Tek će četnici onda dobiti ponovno krila kad im pravoslavni brat bude jamčio višestruku vojnu nadmoć nad Josipovićevim mundirima.Tad će se četnički velikosrpski projekt revidiranja granica ponovno pokrenuti.A to naš u violinske ključeve zadubljeni predsjednik teško može primjetiti jer bi valjda bar pustio crnilo kao svaki muzgavac!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.06.12. 16:26

sve mi je jasno samo ovo ne---zasto je onda Gotovian i Co. napali i skoro rjesili slucaj Banje Luke..? Ako je sve ovo istina..? ZASTO JE nato onda spasavao Banja Luku od HV-e...


registracija
12/11/11

Janko1979, 11.06.12. 16:35

Tko ce vise slusat price o dogovorenom ratu,pa shvatili samo da je bio dogovoren rat i da su poslije njega Slobo i Franc rezali tortu...:)))


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 16:43

http://www.youtube.com/watch?v=1RmdHn72w-U&feature=related


registracija
22/4/12

nesolipamet, 11.06.12. 16:43

Fra Jeleču se svaki Posavski Hrvat klanja do iznemoglosti.Čovjek stalno govori istinu.....šta se je desilo s nama Hrvatima iz Posavine....jedino ustaše iz ercegovine imaju svoju priču......Tuđmanovci isto....majku im......................................i onda hoće pomirenje....?


registracija
22/4/12

nesolipamet, 11.06.12. 16:45

http://www.youtube.com/watch?v=mkQr8v_74nk


registracija
3/12/10

Yoda, 11.06.12. 16:46

Evo, jebokomunjare, čitaj, tu ti sve piše i sitina je, jedina... http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Ju%C5%BEni_potez


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 16:48

"Ne mogu ih smisliti, onda bolje da se ne sjetim,
na koji način su postali gospoda devedesetih.
Šverceri, lopovi, šljakeri treće smjene,
glupe seljačine što dolaze iz sjene.
Dok je pošteni svijet radio bili su šuge i fukare,
do trenutka kad je netko pustio krokodile iz bare.
Guši me sistem svaki puta kada pisnem,
stao bi među njih k'o taliban da bombu stisnem."

General Woo.


registracija
3/12/10

Yoda, 11.06.12. 16:50

E, moj mrvek, u ratu nam je bilo lakše, zar ne?


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 16:56

Istina. Da smo znali što će ovi napraviti nema šanse da bi bio dragovoljac i sve ovo prolazio.


registracija
3/12/10

Yoda, 11.06.12. 16:59

Slažem se prijatelju s tobom, ali sad znam što bih napravio...


registracija
3/12/10

Yoda, 11.06.12. 17:04

Za Zvonka i istomišljenike:
http://www.jerkozovak.com/index.php?option=com_content&view=article&id=68:kako-je-pala-bosanska-posavina&catid=41:novosti&Itemid=95


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.06.12. 17:43

yoda, čitao sam Zovka, bez brige. No, da si ti pogledao tribinu u Matici uvidio bi da ni Zovak ne zastupa teze izdaje i prodaje Posavine, kao ni Stipetić. No, sada mi postaje totalno jasno kako se u Hrvatskoj dobri dio komunističke vladavine 700 000 pobijenih u Jasenovcu uzimao kao zdravo-za-gotovo. Iste političke garniture (poglavito u Hrvatskoj) guraju poslijeratnu hrvatsku genocidnost kao i sve ove moderne mitomanije DR-a.
Jednostavno, s toliko izdajica suverenističke političke misli ni puno veće veće zemlje ne bi uspjele. To je naš križ, i naša tragedija!


registracija
10/5/12

psyop, 11.06.12. 18:13

nakon ovakvog posranog clanka i ovakvih posranih komentara ostaje samo jedna rijec: LUSTRACIJA! pa da vidimo onda jugo-komunjare kako cete sijati razdor...


registracija
15/5/09

Fidelito, 11.06.12. 18:19

@jebokomunjare: odgovor na pitanje krije se u samom pitanju: ključna riječ je - SKORO.
@Zvonko: kakve veze imaju događaji otprije 60 godina sa događajima prilikom raspada bivše države? To 'povezivanje činjenica' i 'povlačenje paralela' nema nikakve veze sa stvarnim životom i današnjom političkom situacijom. Tako samo političke promašaje pokušavaju pravdati sa prošlošću. Bespuća povijesne zbiljnosti (ma što god to značilo).


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 18:35

psy(h)opat LOL u efektu LOL.


registracija
30/9/09

davor12345, 11.06.12. 18:37

Ma ova priča o "darovanoj" Bosanskoj Posavini je totalna glupost ljudi koji je nisu uspjeli obraniti, pa sada krive Hrvatsku za to. Tuđman je htio podijeliti BiH bez sumnje, ali u okvirima tzv. Banovine Hrvatske, za koju je vjerovao da je "granica" pomirenja između Hrvata i Srba. To je bio "štos" na koji ga je navukao Milošević, tj. servirao glazbu koju je Tuđman htio čuti, a onda prevario i vojskom osvojio što se god dalo osvojiti. U idealnom slučaju Srbi bi uzeli cijelu Bosnu, samo što nisu mogli sve pa su se onda išli dogovarat s Bobanom o "podijeli". Sami sjeverno - hrvatski bosanci nisu dovoljno ozbiljno shvatili što se dešava u njihovoj domovini, kao što su to učinili Hrvati u Hrvatskoj. Vojska Republike Srpske je velikom ofenzivom uz krvave borbe osvojila područje Bosanske Posavine, osim malog dijela oko Orašja (koridor). Slično bi bilo i s "Herceg Bosnom" da nije pružen otpor JNA na početku rata. Ispada da je Tuđman imao kvocijent inteligencije 280 i da je imao sposobnost predviđati poteze i političke prilike nekoliko godina unaprijed, što on uopće nije bio. Saznavši da se Srbi spremaju za rat u Hrvatskoj, minimalno je naoružao većinom pripadnike HDZ-a (uz pomoć Špegelja) kalašnjikovima i jednim b/k streljiva, uvjeren da se Srbi neće usuditi nikoga napasti, kad skuže "naoružan narod" u Hrvatskoj. Srbi su to jedva dočekali i napali. Bliže je istini da je nasjeo na Miloševićev trik "o podijeli" i u tim nadmudrivanjima negdje imao više, a negdje manje uspjeha. A pitanje je da je i netko drugi bio kako bi završilo. Još smo mi dobro i prošli...


registracija
5/3/12

damirmadzar, 11.06.12. 18:41

Zvonko i ova ekipa su ti zapravo Nino Rasprdić, homić Nikola Zirdum urednik Poskoka i čitava ekipa hercegovačkih jadnika koji vise po forumima jer im fra Petar Jelač, rimski doktor ne da mira svojim hrabrim tekstovima, a ne mogu mu godinama apsolutno ništa! Sve što je ovaj franjevac napisao je živa istina, potvrđena i od Antuna Tusa, Petra Stipetića, a evo sada i Dušana Bilandžića. Čestitam Nacionalu na ovom odličnom tekstu!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.06.12. 18:53

Posavski Hrvati vlrlo dobro znaju šta je radio Šušak i Tuđman u Posavini....i tko je likvidirao Blaža Kraljevića borca za jedinstvenu Bosnu.Erceegovac je epotpisao u Dejtonu prodaju Posavine..,ercegovci su tako htjeli......i sad pokušavaju lopticu prebaciti u tuđi teren....neće ići bando bjeločarapanska. Htjeli ste i nas iz 110 Usorske i 106 Orašje navući na tanak led........za vaše MRAČNE ideje smo odamah saznali i nismo htjeli Muslimane razoružavati......već s njima zjedno braniti i odbraniti naše krajeve.
Za svakog Posavljaka....ercegovac je isto Šešelj. Fra Jeleč je divna duša......čovjek koji za istinu i život daje.....zato njega ercegovački bjeločarapani napadaju. Živio naš Fra Jeleč....dole ercegovački izdajnici.........


registracija
10/5/12

psyop, 11.06.12. 19:14

@debilcek8

polako, duboko udahni komunjaro... siji svoje sjeme razdora preko drine.


registracija
9/10/10

diferencijal, 11.06.12. 19:26

Jelač je budala.

Suradnja Hrvata i Srba u Bih je opravdana i prirodna po svakom osnovu.

Kao što je i podjela BiH izvjesna i potrebna perspektiva.


registracija
10/5/12

psyop, 11.06.12. 19:33

@diferencijal

idi pa je dijeli. sretno. rofl!


registracija
12/12/10

Klarens, 11.06.12. 20:30

Gle chuda
...................................
Do dan danas
....................................
Cucki slepi
...................................
Chorava kuchad
.....................................
I naravno....
....................................
Stoka sitnozuba
.......................................
Nikako da pojmi
..........................................
Cjelokupni jad na ovim prostorima
............................................
I nekad i sad
............................................
Pod chvrstom je kontrolom
.......................................
Majchice nam KPJ
.......................................
Nekom majka , nekom macheha
.........................................
A ostalima
...........................................
Je.... majku......................
.....................................
SVI IGRACHI
.......................................
Rukom izabrani
........................................
Josh 60tih
.........................................
Gle chuda ?????
........................................
A kuchci ????????????
.......................................
Choravi i guhi !!!!!


registracija
26/12/06

capica, 11.06.12. 20:53

Hm, hm. Pa ovo i nije neka novost, svi koji smo bili odrasli u doba rata , znali smo kako stvari stoje.Ipak, drugačije je čuti istinu od sudionika i autoriteta poput fra Petra Jeleča. Ma bravo fra Petre, Vi ste legenda!


registracija
21/4/11

Milankn, 11.06.12. 21:10

Ah, dnevna Nacionalova doza jugo-četničke propagande. Okej, o Posavini samo ovoliko: bio sam tamo 1992, i predlažem Posavljacima da šute. Jer ih je daleko više bilo po pobjeglih i sakrivenih po Zagrebu, nego ostalih da brane svoje domove. Pa smo morali ići mi.


registracija
20/8/10

McCoy, 11.06.12. 21:32

@mrvek
Isto kao i tvoji u finalu Rolan-Garosa.


registracija
20/8/10

McCoy, 11.06.12. 21:39

@mrvek
Da ne pominjem finale prvenstvima sveta u kosarci, vaterpolu i odbojci, to su vec stare vesti...


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 11.06.12. 21:42

Samo toliko,kakva smo mi drzava,kad tom covjeku poklanjaju imena trgova ,glavnih ulica u skoro svakom dalmatinskom gradu.Sta reci o bolesnom drustvu ili jos tocnije pokvarenom umu.


registracija
24/7/11

mrvek, 11.06.12. 21:46

McConj naravno da su stare a novih ni traga. A gdje ti je Kosovo, more i da ne nabrajam? Vi ste jedna država jadnika koju jebe kako tko stigne. A Đoković je uzeo Garos danas, kaj ne? hahahahahahaha. Jebe ga katolik kao budalu.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.06.12. 21:55

Dok je Posavina krvarila Herceg-Bosna se dopisivala s bratskom R. Srpskom.to rade i danas s četnikom Dodikom.

Vrhuška Herceg-Bosne je imala suradnju sa Srbima a kao plod te suradnje je isporuka Posavine na pladnju tim zločincima.Do svibnja 1992. godine HVO i HV su uzeli 90% Posavine, čak i neke dijelove koji se možda ne smatraju sastavnim dijelovima Bosanske Posavine. A onda je uslijedio dogovor Boban - Karadžić uslije čega je uslijedilo povlačenje HV-a, a potom pad jedne po jedne općine u Posavini.Poznato je da od dogovora Bobana i Karadžića Srbi i Hrvati više nigdje nisu ratovali. Osim što su jedni drugima prepuštali dogovorene teritorije na kojima će poražena strana ostati na cjedilu, a dogovoreni poraz je pravdan većom vojnom nadmoći neprijatelja.
Lome nas kontinuirano u pokušajima da u miru odrade ono što nisu uspjeli u ratu.

Raduje me što u tome neće uspjeti ma kako se trudili, jer ima nas, ima još Hrvata, kojima su čast i poštenje važniji od šake judinih škuda. Tuđman i ercegovci su izdali naše ljude.....a Posavinu predali svojoj braći četnicima.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.06.12. 22:02

a i ovo mi nije jasno::: Kako to da nitko ne osudjuje ulogi MESICA a svi znamo da je MESIC bio vrhovnik JNA dok je rusila VUKOVAR ---kak se ono kaze --znao a nije sprijecio..???


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.06.12. 22:19

e moji pametnjakovici-Tudjman i Milosevic su male ptice da vode Ratove ---RATOVI su za VELIKE PTICE,ehehehehehh


registracija
20/3/11

realandobola, 12.06.12. 01:07

E,lipo! A što reći, osim da naprosto obožavam sve svećenike s doktorskim titulama,a osobito kada svećenik s puno znanja elaborira temu koja je usko povezana s vojnom doktrinom. A, da lipo svi svećenici odu u crkvu i tamo pučanstvu propovijedaju ono za što su sticali naobrazbu,te da prestanu napaćenome pučanstvu prodavati muda za bubrege.


registracija
2/6/11

stereo, 12.06.12. 07:08

DOBRO JUTRO NARODE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 12.06.12. 08:34

hebes NAROD koji nezna svoje cjenit........


registracija
22/3/11

vferari, 12.06.12. 10:08

Da nije bilo između tuđmana i miloševića pretenzije za podjelom bosne do rata nebi ni došlo.Rat im je bez obzira na žrtve bio alibi za likvidaciju muslimana i podjelu bosne.Kada su uvidjeli nakon žrtvovanja vukovara podravine da od toga neća biti ništa onda je milošević krenuo na osvajanje hrvatskih teritorija virovitica karlovac karlobag i tada je tuđman uvidio da ga je milošević prešao i onda je počeo pravi rat između srbije i hrvatske do tada je sve bilo dogovoreno u cilju podjrle bosne na srpski i hrvatski dio bez muslimana,to je istina i oko toga nema mudrovanja bilo bi pošteno da oni koji su u tome dudjelovali a živi su objelodane istinu kao što je to učinio cijenjeni bilanđić i fra jelčić.Tuđman i milpšević su zločinci i što to prije shvatimo lakše će doći do opće pomirdbe.Karađić,Martić Šešelj.Mladić.Boban.i mnogi drugi sa obe strane su samo alat miloševića i tuđmana za postizanje oređenog cilja podjela bosne.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 12.06.12. 11:58

Da budemo malo iskreni prema sebi samima... Da li bi bilo kada bilo kakva hrvatska vlada/predsjednik ili Sabor gledao skrstenih ruku kako nam susjedna zemlja BiH postaje plijen osvajaca sa istoka ili zrtva nametnutog i prljavog rata koji bi dovela do njezine podjele? Hrvatska nikako nije mogla niti ce joj ikada biti svejedno tko i na koji nacin vlada u BiH ne zato sto se to nas ne tice nego iz geo strateskih i prvenstveno sigurnosnih razloga. Hrvatska se brani na Drini, ne doslovno, nego mudro i lukavo, samo koliko mi te mudrosti i luikavosti imamo, to je vec drugo pitanje. Zamke koje ce biti na tom putu, poput podjele ili cijepanja BiH su dokaz nase spretnosti, tj. ne spretnosti da ostvarimo nase dugorocne hrvatske interese ponajvise vezane za nasu sigurnost.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.06.12. 12:10

jebokomunjarw
pa evo ti prvi ne cjeniš svoje, npr Mesića.


registracija
10/5/12

psyop, 12.06.12. 12:36

tudman sa alijom stalno potpisuje medudrzavne ugovore i dogovore o suradnji, a ove komunjare pricaju o "dogovorima". hrvatska i bosna polupane i spaljene, a srbija citava. je*acki "dogovor". i bas. zasto bi hrvatskoj bilo svejedno sto se dogada u zemlji s kojom ima najduzu granicu? pih. a ako se netko hito "rjesiti" muslimana (sa muslimanskom drzavom koja bi bila najbliza europi) to su zasigurno prvo bili globalisticki imperijalisti. jer su znali da ce im 10-15 godina kasnije sloziti kajlu u obliku "svjetskog terorizma". mozda su i ova dva balkanska sibicara bili dio te igre, no onda se postavlja pitanje... koju ulogu u svemu tome je odigrao bivsi komunisticki rezim?


registracija
20/8/10

McCoy, 12.06.12. 14:51

@mrvek
Niko te nista nije pitao, sam si se zeznuo, pa sad skreces temu. Od svih sportova u kojima ste briljirali ostali ste na malo fudbala i Ivicu Kostelica a ni on, sudeci po stanju njegovih nogu, nece se dugo baviti skijanjem. Sta uciniste od onako sjajne kosarkaske ekipe? Ni u vaterpolu niste sto ste bili i ko koga j.... videlo se na proslom prvenstvu. Stanje u drzavi vam se ogleda na sportu a najbolji dokaz teskog Balaknluka su one dve razgolicene navijacice, bar da su neke ribe nego da ti se zeludac okrene. Prave evropske vrednosti, nema sta...
A sto se tice Djokovica, 3 Grand Slem-a u sezoni dovoljno govori. A gde je onaj vas, kako mu ime bese...? Niko ga i ne pamti.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 13.06.12. 11:40

McCoy,
nadam se da se sada puno bolje osjecate nakon svega sto vas je izjedalo iz nutra?


registracija
20/8/10

McCoy, 13.06.12. 14:57

A sta, i tebe je ovo pogodilo?
Seti se samo pocetka devedesetih, drzava se raspadala i samo je jos u fudbalu i kosarci bilo nekih uspeha. A onda je kosarka nestala sa scene na nekoliko godina ali ne i fudbal. On je prikazivao pravo stanje u drzavi - raspad i nacionalisticke teznje masa koje su iskoriscene od strane politicara i dovele do rata, na kraju. Samo mi nemoj reci da se ne secas...
A inace da, osecam se dobro vec vise od decenije... jako dobro :)


registracija
5/10/11

Dragi, 14.06.12. 00:47

Zar vam nije jasno da su se dva gada, Zloba i Krivousti dogovorili o podeli teritorija i preseljenju stanovništva, Hrvata i Srba iz BiH i Hrvatske. Pogledajte demografske prilike u Hrvatskoj i BiH i biće vam jasno. Dogovor je bio da Srba više nema (ili da ih ostane beznačajan broj), a da Hrvata nema u onim delovima BiH, koji trebaju pripasti Srbima. Posle ovih ratova, može se tvrditi da su dobitnici ovih ratova jedino Srbi u BiH (naravno u tzv. Rep. Srpskoj), a da su svi ostali gubitnici. Ova dvojica govnara su terala ljude da se kolju, a oni su "klali" tortu kako bi proslavili ispunjenje dogovorenog. I posle svega, ostrašćeni Srbi I Hrvati se kunu u Zlobu i Krivoustog, umesto da im se POSERU na grobove!


registracija
20/6/11

etna47, 14.06.12. 10:20

Fra.P.Jeleč.. Franjevački *ZLIKOVAC*
Taj gore navedeni zlikovac ili možemo slobodno reći "marsovac" koji se izgleda sada probudio i izgubio orjentaciju i nezna gdje se nalazi.Neka mi oproste svi časni i počteni SVEĆENICI franjevačkog reda,ali ovaj gore navedeni je izgleda nakon svoje izgubljene orjentacije naišao na jednog od urednika Nacionala,a imao je već kontakt sa onim koji još i dan danas oplakuju "JUGU" kao S.Mesić,Bilančić,i mnogi stari UDBAŠI. Pok.PAPA IVAN II.posjetio je Hrvatsku tri puta u njegovoj pratnji i na misama bili su svi naši Hrvatski KARDINALI i BISKUPI i nijedan od njih nije imao nikakve kritike na politiku koju je u to vrjeme i ratnim okolnostima vodio pok. HR. presjednik Dr.F. Tuđman.
Sada nakon 20-set godina dolazi ovaj ZLIKOVAC sa svojim tezama, o dogovoru sa S.Miloševićem o RATU, izdaji i podjeli BH. Nemoguće je da su HRVATI tako zaboravni i da su zaboravili da je Srbija pod kišobranom JNA napala GOLORUKU Hrvatsku, a poslje i BH.
Ovaj ZLIKOVAC ne spominje koliko se puta F.Tuđman sastao sa A.Isabegovićem da je Hrvatska zbrinula preko 400-sto tisuća izbjeglica da je Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je priznala cjelovitost BH.
PITAM SE KOLIKO NOVCA JE DOBIO OVAJ GORE NAVEDENI ZLIKOVAC ZA OVO SVOJE VANZEMALJSKO OTKRIĆE. ON JE OVIM SVOJIM IZJAVAMA UVRJEDIO SVE ONE KOJI SU SE ČASNO BORILI, OBRANILI DA HRVATI DANAS MOGU BITI
SVOJI NA SVOME. TO ONO ŠTO SU NAŠI PRECI SANJALI 1000. god.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 14.06.12. 14:18

etna47,

Hrvatska je od medjunarodne zajednice dobila ogrooooomnu novcanu pomoc za zbrijavanje izbjeglica iz BiH, kojima je zauzvrat davala konzerve koje ni psi lutalice nisu htjeli jesti.

Sam sam svjedok svega, pa zato ne seri vise nego mozes pojesti...


registracija
10/5/12

psyop, 14.06.12. 20:39

@odimidodjimi

predocima un-ovih "promatraca" se dogodila srebrenica. what's your point?


registracija
20/6/11

etna47, 15.06.12. 09:52

@odimidođimi ......... Majmune.
Kujin Sine kako se možeš javljati i pričati neistine,ti si isti kao i oni mnogi koje je Hrvatska udomila i spasila od još većeg pokolja od Srbo-Četnika, a tebi samom ja bi dao malo onog Mišjeg.


registracija
9/8/09

vinko12, 18.06.12. 10:38

bih nije i nikada nece biti prava drzava. da se je podjelila na tri djela ili tri kantona prije 20 godina, danas bi bilo bolje svima. svi oni koji su bili protiv toga su krivci za danasnje tesko opce stanje, posebno tesko stanje hrvata.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 25.06.12. 23:26

http://www.youtube.com/watch?v=vjkTka8V6dU


registracija
15/6/12

alians, 06.07.12. 05:14

etna
sve je to lijepo sto pisete.....braneci pojedince.....
osobno moram da Vam proturijecim-da se razumijemo
i sama sam 90-tih bila veliki pobornik promijena-narocito zbog slobode vjere-sto je osobna stvar-ali kao sto znate-ako ste bili pobornik crkve i religije-bile su male sanse bez obzira na sposobnosti-uspijeha.....
drugim rijecima-pripadamo istoj naciji i religiji....ali je jedna velika razlika izmedu nas.....kod mene postoje mnoge nijanse boja, dok je kod Vas prisutna samo crna i bijela.......kao sto rekoh imala sam sve predispozicije da uzivam u tzv. demokratskim promjenama, ali to ne da nije bila demokracija-to nije imalo ni slova d... od demokracije.....isti koji su vladali u vrijeme komunizma-isti nastavise,sad je jedina razlika bila sto su pronasli nove zrtve-sad su zrtve postale druga vjera.....
Moje pitanje Vama:Kod je to Hrvatska udomila i spasila(osim onih koji su bili miljenici vlastodrzaca) dok je ista Lijepa Nasa-tj vlast, progonila i svoje vlastite ako nisu igrali kako su oni svirali.....ili ja to mozda grijesim(velika privilegija Kosuticima i Susku-koji ruku na srce samo iskoristise politicku podobnost-kakva su prava onih koji cijeli svoj radni vijek izgradivase Hrvatsku......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika