Objavljeno u Nacionalu br. 865, 2012-06-12

Autor: Ivan Pandžić

Zbog Opatije žrtvuju ulazak u EU

Vladajuća koalicija pokušava spasiti grad od bankrota na neustavan način i uz zaobilaženje Europske komisije

Dok se u Bruxellesu prezentira novi akcijski plan za ispunjenje obveza prema Europskoj uniji, vladajuća koalcija niže odluke koje ne samo da nisu u skladu s ispregovaranim, nego nam prijete i novom blokadom ratifikacije pristupnog ugovora. U samo pet mjeseci vladavine, Kukuriku koalicija skupila je šest direktnih packi sa svojim najavama i odlukama. Mijenjanje ovršnog zakona, ministri u Nadzornom odboru Ine, vraćanje utjecaja politike na vodstvo HRT-a, uvođenje nameta teleoperaterima, Zakon o sukobu interesa, Zakon o policiji, sve su to slučajevi u kojima je Vlada upozorena da radi suprotno pravnoj stečevini i ispregovaranom s EU-om. Upitan je i plan Vlade o spašavanju brodogradilišta kroz Fondove za gospodarsku suradnju.

Od svih tih važnih nacionalnih tema, dosad najveće kršenje ispregovaranoga sprema se za ovaj tjedan zbog samo jednog grada. Europska komisija opet će Vladi poručiti da kršimo pravnu stečevinu, a Slovenija nam možda opet blokira ulazak u EU. Radi se o nepromišljenom pokušaju spašavanja Grada Opatije dopunama Zakona o preuzimanju dioničkih društava koje su zajednički predložili svi saborski klubovi vladajuće koalicije - SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Gradu Opatiji i trima općinama tim bi se izmjenama retroaktivno poništila pet godina stara obveza ponude za preuzimanje 1,5 milijardi vrijedne turističke tvrtke Liburnija Riviera Hoteli. Međutim, uz spašavanje Opatije, poništio bi se i niz sudskih odluka i rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih tržišta, ulagači bi se doveli u nepravedan položaj, a Hrvatska bi ponovo potvrdila da ne jamči pravnu sigurnost. Zakonom se predviđa da jedinice lokalne uprave budu u povoljnijem položaju od bilo kojih drugih investitora - jedino one ne bi morale objaviti ponudu za preuzimanje tvrtki u kojima imaju 25 posto plus jednu dionicu.
Iako bi se očekivalo da će ovako važne izmjene predložiti Vlada, one su neuobičajeno došle od klubova vladajuće koalicije. I to po hitnoj proceduri.


"Želi se izbjeći traženje mišljenja Europske komisije, što bi Vlada trebala učiniti da ona donosi zakon. Razumijem da se želi pomoći Gradu Opatiji koji nema novca, ali ne može se to raditi na ovakav način. Izmjenama se daju samo prava, a ne obveze. Upitna je i ustavnost odluke, a to sve poteže brojne tužbe za naknadu štete", kaže Dragutin Lesar, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih laburista.

Opatiji i liburnijskim općinama Matulji, Lovran i Mošćenička Draga obveza objave preuzimanja LRH-a nastala je 2007. rješenjem HANFA-e. Opatija je trebala dobiti udio još u pretvorbi tvrtke 1992., ali je zbog brojnih sudskih sporova sve odgađano i svoj dio dobili su tek prije pet godina. Pokušali su osporiti da ponudu za preuzimanje ne trebaju davati jer su dionice stekli izvorno, ali im na sudu nije uspjelo. Štoviše, bili su i upozoreni da će ona nastati, ali su se oglušili. Opatija ove godine ima proračun od 130 milijuna kuna, a za objavu ponude im treba 1,3 milijarde kuna. Čak i da otkupe samo udio od malih dioničara, a ne i od većinskog vlasnika SN Holdinga Darka Ostoje, treba im barem 250 milijuna kuna koje nemaju. Kvaka je da svaku dionicu moraju platiti 6200 kuna, po cijenama iz 2007., a dionica se sada kreće između 2000 i 2500 kuna. Oko 1500 malih dioničara želi objavu ponude, a oni koji su tužili dobili su nepravomoćno sporove. Izmjenama zakona Opatija bi bila spašena. Kako je na vlasti u Opatiji koalicija SDP-HNS- IDS i njihov gradonačelnik, isti zakon su pokušali dva puta progurati u Saboru. HDZ-ova vlada je jasno i argumentirano odbila: kršile bi se direktive EU-a, pravna stečevina i ispregovarana stajališta. Sada, kad je Kukuriku koalicija na vlasti, zakon se gura bez obzira na to.

Dodatni problem na koji nisu računali jest činjenica da je među malim dioničarima između 30 i 40 slovenskih državljana koji bi se smatrali oštećenima. Slovensko veleposlanstvo pomno prati događanja, na strani je svojih građana. Lako bi se moglo dogoditi i da se zbog ovog pitanja odgodi i ratifikacija sporazuma u slovenskom parlamentu i takve neformalne najave već postoje. Naravno, slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj nije izravno potvrdilo takvu mogućnost, ali je diplomatskim rječnikom odaslalo snažno upozorenje. Rok Srakar, prvi savjetnik slovenskog veleposlanika Vojka Volka, rekao je da se oni, ali i druge članice EU, zanimaju za izmjene zakona. Veleposlanstvo je već upozoravalo i aktualnu i prijašnju vladu da moraju zaštititi male dioničare. "Treba biti iznimno pažljiv pri usvajanju pravnih akata s retroaktivnim učincima. Slovenija očekuje da će Hrvatska poštovati svoje međunarodne obveze koje je usvojila u pregovorima s Europskom unijem pa će pratiti njihovo ispunjavanje u okviru monitoringa. Uvjereni smo da će Hrvatska ispuniti sve svoje obveze iz monitoringa, a samim tim će biti olakšan i ubrzan proces ratifikacije u Sloveniji kojemu se nadamo što prije", stoji u pisanom odgovoru Veleposlanstva Slovenije.
Mali dioničar i slovenski državljanin Matej Anko potvrdio nam je da surađuje sa svojim veleposlanstvom i da će oni održati ovaj tjedan sastanke kako bi upozorili na štetnost zakona.
"Ako ovaj zakon prođe, bila bi to katastrofa i kršenje pravnih normi i europskih standarda. Ja sam na hrvatskom sudu već dobio nepravomoćno spor, a sada bi se to poništilo, što je kršenje svih pravnih normi", kaže Anko.

Udruga malih dioničara LRH-a koju vodi Dražen Nikolić već je prevela sporne izmjene zakona i poslat će ih Europskoj komisiji, te će ovaj tjedan imati i sastanke s predstavnicima delegacije Europske komisije u Zagrebu. Kako je već prijašnja vlada zauzela jasan stav da bi se zakonom kršilo ispregovarano, Nikolić je uvjeren da će Europska komisija blokirati izmjene.
Slučaj izmjene zakona zbog LRH-a duboko je, prema našim izvorima, podijelio i najjaču stranku koalicije - SDP. Iako se oni navode kao predlagatelji zakona, naš izvor tvrdi da štetni zakon guraju tzv. riječka struja u SDP-u i dalmatinski HNS, odnosno zastupnici Luka Denona (SDP) i Srđan Gjurković (HNS). Time bi se spašavala Opatija i za ubuduće omogućilo jadranskim gradovima i općinama da istovjetno budu suvlasnici velikih turističkih tvrtki na svom području. "Naivno je misliti da ćemo izbjeći kritike Europske komisije zato što zakon predlažu zastupnici, a ne Vlada. Jasno je iz čijih redova zastupnici dolaze. Prijedlog je neustavan jer se primjenjuje retroaktivno, a čak i da se primjenjuje samo za buduće slučajeve, ne bi prošao jer se time stvara neravnopravnost na tržištu", kaže taj SDP-ov pravnik. On vjeruje da će razum prevladati i da će se prijedlog povući.

Vladajuća koalicija ima tako još strateškog prostora za uzmak, iako je već napravljena šteta. Jasno je da će se prijedlog svih klubova zastupnika vladajuće koalicije tumačiti kao još jedan pokušaj vladajućih i Hrvatske za izbjegavanje preuzetih obveza i zaobilaženje ispregovaranoga. Time će se samo potvrditi opravdanost zahtjeva zemalja EU-a, Britanije, Finske, Švedske, Nizozemske i Belgije, koje su inzistirale da se Hrvatskoj uvede oštar monitoring dok ne postanemo članica EU.
Slučaj Opatije je apsurdan, nalazi se u začaranom krugu i svakako će se morati riješiti. Grad je talac sporosti pravosuđa u zadnjih 20 godina i politikantstva. No, uvažavajući i tu činjenicu, predloženi zakon ne može biti rješenje, nego bi samo otvorio nove probleme.

Vezane vijesti

U Opatiji za Uskrs oko 4000 gostiju

U Opatiji za Uskrs oko 4000 gostiju

U Opatiji će tijekom uskrsnih blagdana, po procjenama turističkih djelatnika, boraviti oko 4000 gostiju te ostvariti 10.000 noćenja. Gostima Opatije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika