11.06.2012. / 17:35

Autor: Hina

Milanović i Čačić uvjeravaju

"Željezara pokazuje da se može javno-privatno"

"Kada smo na Staru godinu obećali pomoć Željezari, pri tom nismo mislili da ćemo dovesti 'za ruku' novog vlasnika, već smo radili na ukidanju antidampinške carine EU za proizvode Željezare", rekao je Milanović

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLPremijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić posjetili su danas sisačku Segesticu, tvrtku koja obnavlja proizvodnju i vraća se na tržište nakon što je prije dvije godine završila u stečaju.

Podsjetivši da su u Sisku bili prije pola godine, kada je trebalo pomoći Željezari, Milanović je izjavio novinarima da primjeri Segestice i Željezare pokazuju što u slučajevima kada takva poduzeća zapadnu u teškoće može učiniti država, a što privatni sektor.

"Kada smo na Staru godinu obećali pomoć Željezari, pri tom nismo mislili da ćemo dovesti 'za ruku' novog vlasnika, već smo radili na ukidanju antidampinške carine EU za proizvode Željezare", rekao je Milanović.

Nakon pola godine, tim ljudi koji se time bavio je uspio, tako da će ukidanje tih carina ovoga mjeseca biti objavljeno u službenom glasniku EU.

Novi vlasnik Željezare stoga može početi proizvodnju odmah ili, uz dodatna ulaganja, za godinu dana, kaže Milanović.

"Željezara i Segestica pokazuju da se hrvatsko gospodarstvo može razvijati i napredovati samo u sinergiji države i privatnog sektora", istaknuo je Milanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić upozorio je kako oporavak Segestice nakon stečaja pokazuje koliko je za gospodarstvo značajno zadržati tehnološke sustave, budući da se kroz razdoblje stečaja gubi tržište koje nije lako vratiti.

Pohvalio je Segesticu što i nakon stečaja uspijeva ostvariti izvoz od četrdesetak milijuna kuna, te najavio da će država nastaviti pomagati u stvaranju uvjeta za lakše poslovanje i ulaganje.

Uskoro će biti predstavljen novi zakon o poticanju ulaganja koji će, primjerice, Željezari omogućiti poticaje za neke tehnološki nove proizvode, kazao je.

Što se tiče stanja u sisačkoj Rafineriji, Čačić je ustvrdio kako će Rafinerija opstati i funkcionirati na razini kapaciteta koji su dogovoreni u trenutku kada je MOL ulazio u INA-u kao strateški partner.

Sisačka Segestica je otišla u stečaj prije dvije godine zbog prezaduženosti, a početkom 2011. kupio ju je Badel za 24,2 milijuna kuna, nakon čega je postala članicom TITA Grupe, grupacija u kojoj su Badel (tvrtka za proizvodnju octa, jakih alkoholnih pića, rafiniranog etilnog alkohola i inaktivnog kvasca), Segestica, Labud i Kutrilin.

Predsjednik Uprave TITA Grupe Ante Todorić rekao je novinarima da su do sada investirali oko 30 milijuna kuna u tvornicu u Sisku, gdje planiraju preseliti proizvodnju iz Badelova pogona u Sesvetama.

Najvrjedniji brand Segestice je ocat Kisko, a novi vlasnik planira ponoviti i svoj svojedobni uspjeh Votke Troike.

Na obje lokacije, u Sisku i Sesvetama, trenutno je zaposleno 45 radnika no vjerujemo da će taj broj uskoro porasti, rekao je Todorić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 11.06.12. 20:02

Poštovani komentatori - ispričavam se radi odstupanja od teme, ali htel bi pokazati komentatorima iz VL kaj mi admin iz VL stalno briše, pa nek procijene jel taj dečec zdrav:
 10.06.2012. u 01:05
Vaš korisnički račun (Lujo1) na Vecernji.hr je zaključan.
Korisnički račun je zaključan do: 11.06.2012 01:05

 25.04.2012. u 11:02
Vaš korisnički račun (Lujo1) na Vecernji.hr je zaključan.
Korisnički račun je zaključan do: 01.04.2012 11:02

 10.04.2012. u 19:23
Vaš korisnički račun (Lujo1) na Vecernji.hr je zaključan.
Korisnički račun je zaključan do: 10.05.2012 19:23

Jel ovo nekaj boguhulno?! ili je admin iz VL bolestan?!


registracija
27/8/09

Lujo1, 11.06.12. 20:09

Evo kaj se nesme objaviti u VL ko komentar na novog ministra:
Mihaelu Zmajloviću, gradonačelniku Jastrebarskog - gospon "gradonačelnik" bi prosil odgovor na samo jedno pitanje:
- jel opasnom, infektivnom i radioaktivnom otpadu mesto usred Jastrebarskog?

Dečec, dečec ak buš tak štitil i teritorij RH od zagađenja - jadna nam majka!!
Kud ovaj milanović navek najde najgore rešenje?!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika