11.06.2012. / 18:31

Autor: Hina

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

"Crkva bi trebala biti u selu u kojemu žive vjernici a ne tamo gdje ih nema", izjavio je Inzko novinarima u Banja Luci nakon što je o problemu gradnje tog vjerskog objekta razgovarao s predsjednikom vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne crkve neposredno uz groblje u Potočarima kod Srebrenice koje predstavlja središnje obilježje podignuto u znak sjećanja na više od osam tisuća Bošnjaka ubijenih u srpnju 1995. godine.

"Crkva bi trebala biti u selu u kojemu žive vjernici a ne tamo gdje ih nema", izjavio je Inzko novinarima u Banja Luci nakon što je o problemu gradnje tog vjerskog objekta razgovarao s predsjednikom vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem.

Uz suglasnost koju je izdalo entitetsko ministarstvo prostornog uređenja, Srpska pravoslavna općina Srebrenica gradi crkvu na uzvisini koja dominira nad područjem u kojemu je memorijalni centar u Potočarima i gdje su do sada pokopani posmrtni ostaci više od pet tisuća Bošnjaka koje su nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine pobili vojska i policija bosanskih Srba.

Srebrenički Bošnjaci to smatraju provokacijom pa su ranije od Inzka te drugih međunarodnih dužnosnika ali i preddstavnika vlasti BiH zatražili pomoć kako bi se s gradnjom crkve prestalo a ona premjestila na primjereniju lokaciju.

Inzko se suglasio s ocjenom kako je riječ o provokaciji te je upozorio kako to ne koristi nikome.

O statusu Srebrenice i problemima koje imaju njeni stanovnici Inzko je govorio i na okruglom stolu o održivom povratku održanom u Banja Luci.

"Zbog težine zločina koji su tamo počinjeni Srebrenica je i dalje poseban slučaj", kazao je Inzko dodajući pri tom kako su neprihvatljivi pokušaji nijekanja činjenice da je tamo počinjen genocid nad Bošnjacima.

Zbog takvih je istupa osudio i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kazavši kako su takve tvrdnje nedostojne građana koje on predstavlja.

Dodik je opetovano tvrdio kako u Srebrenici nije počinjen genocid nego "težak zločin" a slične je kvalifikacije nedavno uporabio i novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić što je naišlo na opću osudu i dovelo do svojevrsnog bojkota njegove inauguracije.

Vezane vijesti

Inzko osudio Nikolićevo negiranje genocida

Inzko osudio Nikolićevo negiranje genocida

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko osudio je u ponedjeljak tvrdnju srbijanskog predsjednika Tomislava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika