Objavljeno u Nacionalu br. 865, 2012-06-12

Autor: Robert Bajruši

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Mirela Holy bila je ona koja je proteklih godina privukla dio biračkog tijela koji je zainteresiran za ekološku problematiku i koji u EU uglavnom glasuje za Zelene

Photo: Patrik Macek/Pixsell Photo: Patrik Macek/Pixsell Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost unutar Socijaldemokratske partije Hrvatske. Sve se svodi na jedno: u SDP-u procjenjuju kako će abdikacija Mirele Holy odvući nekoliko posto dosadašnjih birača, uglavnom sklonih zelenima i ljevici, a koji su na prošlim izborima glasovali za socijaldemokate.

Mirela Holy bila je ona koja je proteklih godina privukla dio biračkog tijela koji je zainteresiran za ekološku problematiku i koji u EU uglavnom glasuje za Zelene. To, uostalom, potvrđuju izrazito negativne reakcije ekoloških udruga u povodu njezine ostavke. Ona se etablirala kao ekološki najsvjesnija osoba u ovdašnjoj politici, a rejting joj je povećan i zahvaljujući hrabrom sukobu s Radimirom Čačićem, kojega se percipira glavnim lobistom industrijalizacije, bez obzira na potencijalnu devastaciju prirode.

Kako god bilo, Mirela Holy je napustila Milanovićevu vladu, i time unutar SDP-a izazvala zabrinutost zbog moguće štete. “Ona je istinska socijaldemokratkinja nove generacije i svojim aktivizmom približila je SDP mlađim generacijama. No ona je više aktivistica, a manje političarka, i zato ima veću podršku među našim biračima, nego u samoj stranci. Sada će trebati sanirati štetu, međutim, nisam siguran do koje mjere smo to u stanju učiniti”, komentirao je za Nacional član vodstva SDP-a. Njen nasljednik, gradonačelnik Mihael Zmajlović, nema aktivističkog iskustva ni posebnih ekoloških znanja. Već u prvom nastupu zbunilo ga je pitanje oko sudbine konkretnih projekata Ombla i Plomin 3 kojima se Holy protivila i kupila lovorike Zelenih. Neupućenost i nesigurnost je Zmajlović pokazao dajući riječ premijeru Milanoviću.

To je tek početak.

U ponedjeljak je Mirela Holy izjavila kako je, da će njezin e-mail biti objavljen, saznala od Ankice Mamić, bliske suradnice Radimira Čačića. Ovo bi mogla biti bomba jer Čačić je glavni suparnik Mirele Holy, i ako njegova pouzdana suradnica ima prvu informaciju, onda to otvara pitanje tko, stvarno, stoji iza napada na bivšu ministricu Holy. Odgovor je uvijek isti: treba pratiti tok novca.

Afera Holy vjerojatno neće izazvati raskol u vladajućoj koaliciji, ali mogla bi je ozbiljno načeti.

Vezane vijesti

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

"Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti! Da, doslovce takvu poruku dobila sam u pismu čim sam najavila da krećem u radikalne promjene… Više

Komentari

registracija
23/1/12

miki2, 12.06.12. 06:54

Riješiti se takve budale je samo dobitak! I za SDP i za zelene.


registracija
30/12/10

putusvemir, 12.06.12. 11:03

Pa jer je slala pismo ili nije? Ako njena stranka smatra da to nije moralno, što sad o tome raspredati? A onaj zeleni koji je svaki dan sve deblji i deblji baš mi se čini da i nije najzeleniji. A priča se da je tukao i ženu koja je morala pobjeći. I taj lik nam drži prodike o čistoći. Prvo nek sebe pogleda. SDP-u takvi amoralni likovi ne trebaju.


registracija
11/1/10

fluid, 12.06.12. 12:45

Mirela Holi je stručna i vrlo kompetentna osoba ! To je zaključak svih iz vlasti i sa žaljenjem je se moraše odreći kao Pedra.Mišljenje promjenili nisu osim što su popustili pod pritiskom javnosti kojoj je više dozlogrdilo to nepotističko ponašanje.Kao najslabija ,a i svjesno isturena žrtva i najslabija karika zbog oprečnog pristupa istom problemu (Holi - Čačić -hidroelektrane),ona mora otići.Neće se time prekinuti praksa nepotizma.U Hrvatskoj vladajući to zovu suradnicima kojima mogu vjerovati.To je apsurdno u zemlji mita,korupcije i nepotizma koja je uništila ovu zemlju i još uvijek je uništava.Da je nepotizam sam temelj politike svih u Hrvatskoj,pokazuje činjenica kako vladajući takav oblik zapošljavanja i pogodovanja uopće ne smatraju nečasnim i nekarakternim.Dakle u suštini ništa dobroga za Hrvatsku u skorijoj budućnosti.Lažni moral i okrenute vrijednosti,su i dalje prioritet a ne moralnost i jednakost svih pred zakonom u društvenim okvirima.Tako će postupiti bilo koja stranka koja dođe na vlast.Iz prostog razloga što je ovdje to pitanje evolucije društva.Primitivizam je pečat hrvatske politike ,a nju proizvode oni koji,nekom čudnom igrom sudbine,redovito zasjedaju na tron vlasti,nakon čega slijedi propast same države Hrvatske.Povjesna je to činjenica.Da se digne revolucija u Hrvatskoj i zakonom sile zbaci sva ova žgadija,na njihovo mjesto bi došla ponova ista žgadija,koja bi radila na vlas sve isto.U kulturološkom smislu Hrvatska je primitivna zajednica koja tek treba proći katarzu evolutivnog napretka između pitanja šta je to moral a šta je to nemoral.Možda je EU taj koji će Hrvatskoj pomoći u toj evoluciji.Do tada ćemo tu školu krvavo platiti upravo učiteljici - EU.Naravno,to je kazna za glupost.Holijeva je samo ogledni primjer sveukupne hrvatske primitivnosti.Bez obzira na obrazovanje i titule.Ono ljudsko se očigledno teško uči čak i na višim školama i fakultetima.A to je moralnost,pravednost i ispravna pravnost,a ne ova nakaza od hrvatskog prava.Rat u HRvatskoj još ije ni približno gotov i završen.Predstoji onaj teži i prljaviji dio.Psi rata i hrvatski predatori su na djelu te pod plaštom domoljublja,oteše i posljednji zalogaj maloj i sitnoj stoki "sitnoga zuba".Oh kako je Tuđman pronašao ispravnu definiciju za svoj narod.!Nije pogriješio ni slovca.Hrvatska se zaista dijeli na STOKU KRUPNOGA ZUBA i na STOKU SITNOGA ZUBA.To je 100 % točno !


registracija
30/12/10

putusvemir, 12.06.12. 12:58

Fluid, kao i uvijek si u pravu.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 12.06.12. 21:18

@fluid,
kao i obično - stoposto si u pravu.
Dodao bih jedino da je
"Tuđman pronašao ispravnu deficiniciju za svoj narod"
i u riječima :
"Imamo Hrvatsku!"
Zaista su političke elite dobile Hrvatsku
a narod je dobio samo nove gazde.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika