Objavljeno u Nacionalu br. 865, 2012-06-12

Autor: Sandra Bartolović

Milanovićevo ignoriranje Sabora

Premijer ne voli neugodna i nekontrolirana pitanja, pa produžavanjem sjednica izbjegava aktualna prijepodneva

Photo: Patrik Macek/PIXSELL Photo: Patrik Macek/PIXSELL Premda su iz opozicijskih redova, s punim pravom, kritizirali vladajuću koaliciju okupljenu oko HDZ-a kako unedogled produžuje saborske sjednice, umjesto da ih prekida i saziva novu, kako svoju vladu ne bi morala izložiti neugodnim zastupničkim pitanjima, aktualni vlastodršci, Kukuriku koalicija, ponašaju se na identičan način. Po istom modelu, zloupotrebljavaju nedefinirano područje u saborskom Poslovniku pa izbjegavaju sazivanje novih saborskih sjednica, jer svaka nova sjednica znači obavezan izlazak Vlade na zastupničko rešetanje na aktualnom prijepodnevu. Takvo ignoriranje Sabora kojemu Vlada kao najvišem predstavničkom tijelu mora polagati sve račune do savršenstva je dovela vlada Jadranke

Kosor, međutim, i Zoran Milanović iz petnih se žila upeo dokazati da ni on po tom pitanju nije mačji kašalj. Apsolutni rekord u eskiviranju najviše izvršne vlasti da odgovara na zastupnička pitanja zabilježen je kod jedne od zadnjih sjednice u mandatu Jadranke Kosor, kada je 23. sjednica Sabora s prekidima trajala gotovo tri i pol mjeseca, od 6. travnja do 15. srpnja 2011. Tom vrhunskom postignuću u ignoriranju Sabora opasno se približila i Milanovićeva vlada, koja je zadnji put na megdan zastupnicima izašla na početku 4. sjednice, 18. travnja. Kako će se ova sjednica, unatoč prekidu u radu, produžiti do ustavne stanke 13. srpnja i trajat će skoro tri mjeseca, premijer i njegovi ministri neće morati pred zastupnike najranije do 15. rujna, kada po Ustavu počinje novo zasjedanje.

Kukuriku koalicija u izbornoj je kampanji tvrdila kako će Saboru vratiti centralno mjesto u odlučivanju i učiniti od njega hram demokracije, međutim, odlučili su preuzeti sva "korisna" iskustva od HDZ-ove vlasti. Tako je Sabor ostao tek puka glasačka mašinerija za Vladine želje, a premijer i ministri rijetko dostupni da pred javnošću odgovaraju na zastupnička pitanja. Aktualni premijer i njegovi najbliži suradnik, prvi potpredsjednik Radimir Čačić, i inače ne vole kad ih se zamara svakakvim pitanjima, pogotovo onima koja ne mogu kontrolirati, pa su baštinili "najbolje" od HDZ-a i u parlamentu, kojemu odgovaraju, odlučili se minimalno pojavljivati.

Komentari

registracija
5/1/07

james, 12.06.12. 09:38

Pa to samo znači da su nastavili dobro nam poznate načine rada Sabora


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.06.12. 09:55

ništa nikada u saboru i vladi nije ni funkcioniralo, jedino dobro rade privilegirane mirovine za dužnosnike.....sanader se voza po zagrebu u svom mercedesu sa 10000 kuna privilegirane mirovine, i živi u vili koju je kupio cash od novaca koje je uštedio u par godina radeči kao stručnjak za njemački jezik u austriji.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.06.12. 11:19

na kraju krajeva ljude u sabor ne biraju građani nego vođe stranaka. Sabor je samo stranački kadar drugog reda, ili privremeno utočište ljudi koji su izgubiuli zadnje izbore. privremeno utočište dok se jasno ne pokaže koje su smeče uvijek bili, pa moraju s 50 godina starosti bježati u privremenu mirovinu s privilegijom. Visina mirovine u visini plače liječnika ili sveučilišnog profesora.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika