12.06.2012. / 08:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Hrvatska 35. najmirnija zemlja svijeta

Najlošiju ocjenu (4,0) Hrvatska je dobila u kategoriji pristupa oružju, a ocjene 3,0 zabilježene su u kategorijama percepcije kriminala u društvu, sigurnosnom osoblju i policiji te vojnoj sposobnosti

IlustracijaIlustracijaHrvatska je 35. najmirnija zemlja svijeta, po globalnom mirovnom indeksu za 2012. objavljenom u utorak, koji pokazuje da je unatoč sukobima u Siriji svijet bio mirnije mjesto nego godinu prije.

Popis zemalja po globalnom mirovnom indeksu svake godine sastavlja Institut za ekonomiku i mir (IEP) sa sjedištima u Australiji i Sjedinjenim Državama. Temelji se na 23 kriterija, od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima.

Hrvatska je s prosječnom ocjenom 1,6 (ocjena jedan najbolja, pet najlošija) napredovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 35. mjestu od 158. država uključenih u istraživanje. Najbolja ocjena RH je dodijeljena u broju pogibija u vanjskim i unutarnjim sukobima, izvozu oružja, broju samoubojstava, broju raseljenih, terorističkim napadima, političkom teroru i financiranju misija UN-a. Najlošiju ocjenu (4,0) Hrvatska je dobila u kategoriji pristupa oružju, a ocjene 3,0 zabilježene su u kategorijama percepcije kriminala u društvu, sigurnosnom osoblju i policiji te vojnoj sposobnosti,

Na globalnom planu mirovni indeks porastao je nakon dvije godine nazadovanja. Po prvi put subsahasrka Afrika nije bila najnasilnije mjesto na svijetu, prepustivši tu nezahvalnu poziciju Bliskom istoku i Sjevernoj Africi zbog posljedica Arapskog proljeća.

Osim pogoršanja stanja na Bliskom istoku, u svakoj drugoj svjetskoj regiji zabilježen je neki oblik napretka. Vojna potrošnja se smanjuje, vjerojatno kao posljedica globalne financijske krize, dok se odnosi između zemalja popravljaju, a čelnici se sve više okreću diplomaciji umjesto nasilju, navodi se u izvješću.

Najveće pojedinačno pogoršanje dogodilo se u Siriji, zemlji u kojoj traje ustanak protiv režima Bašara al-Asada koji ga guši u krvi.

Deset najmirnijih zemalja svijeta su Island, Danska, Novi Zeland, Kanada, Japan, Austrija, Irska, Slovenija, Finska i Švicarska. Najgore je stanje u Somaliji, ispred koje su na začelju ljestvice Afganistan, Sudan, Irak, DR Kongo, Rusija, Sjeverna Koreja, Srednjoafrička Republika, Izrael, Pakistan, Sirija i Libija.

Sjedinjene Države su 88., jedno mjesto ispred Kine. Hrvatskoj susjedne Srbija i BiH su na 64. i 65. mjestu. Makedonija je 68., a Crna Gora 81. Od zemalja EU-a najslabije je plasirana Grčka na 77. mjestu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/11/11

Janko1979, 12.06.12. 09:29

Sjeverna Koreja nemirna zemlja?buaahh,tamo su ko bubice mirni...ovo su ameri sastavljali tabelu :))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika