12.06.2012. / 11:29

Autor: Hina

"Delo": Je li Tuerk morao bojkotirati inauguraciju Nikolića?

"Postavlja se pitanje je li Tuerk postupio mudro, sjetivši se u zadnjem trenutku Nikolićevih izjava za koje je ocijenio da štete regiji u koju je smještena Srbija", navodi vodeći slovenski list.

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk izbjegao je nazočnost na inauguraciji novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, što je dio slovenskih medija u utorak ocijenio upitnim s obzirom na buduće odnose sa Srbijom.

Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi da su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik predsjedništva BiH Bakir Izetbegović imali "konkretan razlog" za bojkot inauguracije u Beogradu na koju su bili pozvani zbog Nikolićevih izjava o Srebrenici i Vukovaru, ali da je upitno je li im se trebao pridružiti i Tuerk, s obzirom na želju da se bez obzira na to tko je u Srbiji predsjednik s tom državom očuvaju dobri odnosi.

"Postavlja se pitanje je li Tuerk postupio mudro, sjetivši se u zadnjem trenutku Nikolićevih izjava za koje je ocijenio da štete regiji u koju je smještena Srbija", navodi vodeći slovenski list.

"Delo" tvrdi da je simptomatična izjava prvaka SPS-a Ivice Dačića koji je nedolazak predsjednika država iz okruženja na svečanost u Beograd nazvao "organiziranim bojkotom i uvredom, ne samo za Nikolića nego za cijelu Srbiju", upitavši se je li to u duhu pomirenja i europskih integracija. "Dačić često javno govori ono što potiho misli cijeli politički vrh u Srbiji. U tom je pogledu Tuerk vjerojatno krivo postupio, makar je istina i to da Srbi uvažavaju samo one koji su im potrebni", navodi se u komentaru "Dela".

List navodi da je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na inauguraciji u Beogradu kao izaslanik Bruxellesa Nikoliću dao jasno do znanja da treba nastaviti europskim putem koji je zacrtao njegov prethodnik Boris Tadić, dok su mu predsjednici većine država iz okruženja svojim bojkotom poručili da će u regiji biti marginaliziran "ako ne okrene ploču" u odnosu na svoju političku prošlost.

"Sudeći po Nikolićevu inauguralnom govoru, on je shvatio da su mu i čelnici iz regije i oni iz svijeta dali na raspolaganje prijelazni rok u kojemu se mora otresti hipoteke prošlosti, a shvatio je i to da bi svojim starim pogledima na odnose sa susjedima osudio Srbiju na razdoblje političke paralize", navodi se ui komentaru.

Vodeći slovenski list uz to dodaje da kod Nikolića kao predsjednika ni ubuduće ništa ne bi smjelo biti doživljeno kao iznenađenje jer njegova dosadašnja politička karijera pokazuje da su u njoj jedina konstanta bile promjene u stajalištima i izjavama. "Zato nitko neće biti previše iznenađen ako se novi srbijanski predsjednik preko noći pobrine za novi politički zaokret", navodi slovenski dnevnik.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 12.06.12. 11:47

Novinaru "Dela" očito ništa ne smeta Nikolićeva četnička retorika. Mudar potez svog predsjednika on dovodi u pitanje. Majko mila i tamo ima "mudraca".


registracija
15/5/09

Fidelito, 12.06.12. 12:09

Pa EU samo primjenjuje 'odgojne mjere'. Ovakog bojkota sjećam se bilo je i na sprovodu početkom 2000. godine, dok su se na inauguraciji novog predsjednika pojavili svi koje se očekivalo. Malo zahlađivanje odnosa i nekakve diplomatske i financijske (polu)izolacije udobrovoljiti će svaku vlast na ovim prostorima. Kada treba složiti 'priču' puna su usta ('jesti ćemo i travu ako treba!'), ali kada treba podmetnuti leđa - onda se uvijek vlastodršci izmaknu.


registracija
21/4/11

spBN, 12.06.12. 12:12

@davor12345,
konkuriraj za urednika "Dela"- mogu te jos i primiti, te pocni ucit slovence dobrosusjedskom ponasanju.


registracija
12/1/11

bozhidar, 12.06.12. 15:58

dakle, po dacicu, srbija ce i dalje 'rijesavati' sve nepovolje, poteskoce, pitanja, itd., demokratskim i mirnim putem.
a nedolazak celnika susjednih zemalja u beograd, on smatra uvredom bas takve srbije.
ali nas joso zna da kad bi on otisa sad u beograd, nebi se smija ikad vise povratiti ni u zagreb, a kamoli zadar, dubrovnik..
pa srbija je i od kasno 80tih 'rijesavala' nesuglasice mirnim i demokratskim putem.
eg, 90% srba [ajde, mozda 'samo' 70%] su zahtjevali da jna napadne sloveniju i hrvatsku.
dakle, da li 70, 80, ili 95% srba je bilo za ratovanje, ipak je to znacilo da je srbija bila vrlo deomokrataska zemlja.
dakle, bojimse ba ste demokracije--najbolje fasisticko vladanje koje su dosad fasisiti i kler izumili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika