12.06.2012. / 12:18

Autor: Nacional.hr

Snaga IT-ja u ženskim rukama

Konferencija je istakla važnost ulaganja u stručno usavršavanje i edukaciju te promovirala ulogu žena u ICT industriji, govorila o vrijednosti koje žene donose organizacijama te potencijalu koji leži u njihovom jačem uključivanju

S konferencije S konferencije U organizaciji tvrtke Hewlett-Packard održana je konferencija pod nazivom „Snaga IT-ja u ženskim rukama". Konferencijom je promovirana važnost ulaganja u kontinuiranu edukaciju, obrazovanje i cjeloživotno školovanje te su predstavljena iskustva i primjeri uspješnih žena iz domaćeg ICT sektora.

„Tvrtke i organizacije danas se bore za rast i opstanak na visoko konkurentom tržištu, gdje se ekonomske i tehnološke promjene odvijaju velikom brzinom. Sve je veći naglasak na inovativnosti, kreativnosti i fleksibilnosti radne snage. Ovi su trendovi prepoznati svugdje u svijetu, kao i u Hrvatskoj te raste važnost i potreba za ulaganjem u usavršavanje i razvoj talenata, specifičnih vještina i dodatnih sposobnosti zaposlenika - odnosno važnost ulaganja u kontinuiranu dodatnu edukaciju", naglasila je Irena Čengić, voditeljica edukacijskih usluga iz tvrtke Hewlett-Packard koja je okupljenim sudionicama predstavila portfolio HP edukacijskih usluga.

Na konferenciji su izneseni primjeri i konkretna iskustva žena iz domaćeg u IT sektora, te se govorilo o potencijalu i snazi koja leži u ženskim rukama, kao nedovoljno korištenoj poluzi koja može odgovoriti na sve veću potražnju za ICT kadrom.

"ICT grana jedna je od najbrže rastućih grana svjetskog gospodarstva kojoj manjka kvalitetnog stručnog kadra, a žene koje su se prema provedenim istraživanjima pokazale kao komunikativan, organiziran te odan i odgovoran kadar predstavljaju neotkriven potencijal za buduće poslodavce. Jačim uključivanjem žena u ICT industriju značajno bi pridonijelo ukupnoj konkurentnost i inovativnost ovog sektora", napomenula je Sonja Rnjak, voditeljica poslovanja sa strateškim partnerima, javni sektor, Hewlett-Packard za srednju i istočnu Europu.

Prema podacima zadnjeg provedenog istraživanja od strane ureda za e-Hrvatsku, broj žena u domaćem ICT sektoru manji je u odnosu na broj njihovih muških kolega, tek trećina, premda ukupno čine 46 posto radnog stanovništva Hrvatske. Od ukupnog broja žena u ICT-u, njih oko 28 posto nalazi se na nekom rukovodećem položaju. Zanimljiv je podatak da prihodi žena u ovom sektoru značajno nadmašuju hrvatski prosjek, a i same ispitanice iskazale su zadovoljstvo odabirom ICT karijere koja je dinamična, raznolika te omogućava kontinuirano usavršavanje i ulaganje u stjecanje novih znanja i vještina.

Podaci Europske komisije upozoravaju kako se udio žena u ICT zanimanjima zadnjih godina smanjuje. Čak četiri petine zaposlenika europske ICT industrije su muškarci, usprkos sve većoj prisutnosti informacijskih tehnologija u svakidašnjem životu i mnogobrojnim prilikama koje ta dinamična industrijska grana nudi za osobni i stručni razvoj.

"Poticanje raznovrsnosti pri zapošljavanju i napredovanju unutar organizacije od kritične je važnosti za ukupnu uspješnost poslovanja današnjih organizacija. Ove trendove potvrđuju i mnogobrojna istraživanja, poput McKinseyevog o važnosti žena, koje već niz godina potvrđuje kako tvrtke koje na vodećim mjestima imaju više žena dostižu bolje financijske rezultate, veću organizacijsku učinkovitost te bolje zadovoljstvo i zdravlje zaposlenih od onih u čijim upravama nema žena. Raznovrsnost postaje jednako važna kao i edukacija", istakla je Kateřina Braithwaite, konzultantica i trenerica iz tvrtke Hewlett-Packard, koja je okupljenim sudionicama održala trening na temu interkulturnih vještina - „Kako raditi u višekulturnim sredinama i s raznolikim timovima - specifična pitanja i izazovi u komunikaciji".

Koliko je raznovrsnosti važan faktor, potvrđuje i činjenica kako brojne kompanije u svijetu implementiraju programe unutar organizacija s ciljem pospješivanja iste. Dokazano je kako raznovrsnost organizacija i timova potiču protok informacija, kreativnih ideja, različitih pogleda te inovativan pristup u rješavanju poslovnih izazova.

"Ponosni smo što se u HP-u velika pažnja posvećuje upravo raznovrsnosti te postoji niz programa kojima njegujemo takav pristup u radu. Snaga leži upravo u našim različitostima; u različitim pogledima, pristupima, stilu življenja, vještinama, kulturama, generacijama i sl. Ulaganje u raznovrsnost danas predstavlja nezaobilazan poslovni alat. Bez raznovrsnosti danas je nemoguće zamisliti inspirirajuću, naprednu i uspješnu radnu okolinu", naglasio je Boris Bauk, direktor tvrtke Hewlett-Packard d.o.o. u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Ljubiteljice tehnologije okupile se na prvoj Girl Geek večeri u Zagrebu

Ljubiteljice tehnologije okupile se na prvoj Girl Geek večeri u Zagrebu

Inauguracijski Girl Geek Dinners Hrvatska okupio je 150 žena koje vole tehnologiju, inovacije, računarstvo, gadgete, video igre, programiranje ili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika