12.06.2012. / 12:44

Autor: Hina

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog uspješnog bijega iz te kaznionice u njezinoj povijesti, javljaju američki mediji.

Zatvor na otoku AlcatrazZatvor na otoku AlcatrazUprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog uspješnog bijega iz te kaznionice u njezinoj povijesti, javljaju američki mediji.

Trojica američkih kriminalaca, braća Clarence i John Anglin i Frank Morris 11. lipnja 1962. godine pobjegli su iz zatvora, nakon što su žlicama izdubili zidove ćelija i preko ventilacijskog otvora popeli se do krova, spustili se s vanjske strane zida i improviziranim splavom napustili zloglasni otok u zaljevu San Francisca. Nikad poslije nisu viđeni, niti su pronađeni ikakvi dokazi da su se bilo dokopali slobode bilo razbili o stijene ili utopili. Događaj je pretvoren u slavni holivudski film "Bijeg iz Alcatraza" s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Zatvor su u ponedjeljak, na pedesetu godišnjicu bijega, posjetili njihovi rođaci. "Uvijek sam vjerovala da su uspjeli", kazaIa je za CNN Marie Anglin Widner, sestra Clarencea i Johna Anglina. "Uvijek su znali pronaći izlaz", rekla je.

Trojica zatočenika bijeg su planirala godinu dana. Povodom godišnjice bijega posjetitelji zatvora mogu vidjeti žlice kojima su kopali i lutke koje su napravili i ostavili u svojim krevetima.

Alcatraz, stari vojni zatvor, u američku saveznu kaznionicu pretvoren je 1934. godine. U Alcatraz su dopremljeni najtvrdokorniji američki zatvorenici. Jedno vrijeme tamo je boravio i Al Capone. Do zatvaranja 1963. godine bijeg je pokušalo 36 zatvorenika. Većina ih je uhićena, ubijena tijekom bijega ili su sami stradali u nemirnim vodama zaljeva. Braća Anglin i Frank Morris jedini su o čijoj se sudbini ne zna ništa.

Vezane vijesti

Petrač ostaje na slobodi

Petrač ostaje na slobodi

Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih odlazaka iz Hrvatske, ne mora ponovno u zatvor, no postroženi su mu uvjeti pod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika