12.06.2012. / 13:35

Autor: Hina

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koja im je danas svečano uručena u Banskim dvorima.

Ministar Željko Jovanović i premijer Zoran Milanović s dobitnicama (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Ministar Željko Jovanović i premijer Zoran Milanović s dobitnicama (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koja im je danas svečano uručena u Banskim dvorima.

Ivona Farkaš, učenica osmog razreda Osnovne škole "Kralj Tomislav" iz Našica, nagrađena je zbog opiranja nasilju u školi, pokrenula je projekt sportom protiv nasilja te sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama kao promotorica ideje o socijalnoj osjetljivosti.

Klara Đurkin učenica je četvrtog razreda Gimnazije iz Čakovca, a kao predsjednica razreda doprinjela je stvaranju tolerantne atmosfere, sudjeluje u Nacionalnom vijeću učenika te kao delegatkinja učenika iz Hrvatske na međunarodnim konferencijama posvećenima ljudskim pravima i nenasilju u školama.

Nakon što su im nagrade uručili premijer Zoran Milanović i ministar obrazovanja Željko Jovanović, obje nagrađene učenice zahvalile su svima koji su ih hrabrili i poticali u promicanju tolerancije i nenasilja, a posebno roditeljima Luke Ritza koji je, kao 18-godišnjak, prije četiri godine ubijen kao žrtva vršnjačkog nasilja.

"Da nije bilo njih Luka bi bio još samo jedna tužna vijest u crnim kronikama. Zbog njih je Luka danas simbol borbe protiv nasilja i podsjetnik da se takva tragedija više nikome ne smije dogoditi", poručila je Ivona Farkaš.

U ime povjerenstva za dodjelu nagrada Suzana Ritz je naglasila kako se nagrada, koja nosi ime njezinog sina, dodjeljuje u spomen na sve mlade ljude koji, kao žrtve maloljetničke delikvencije, danas nisu sa svojim roditeljima, obiteljima, prijateljima.

Odraslima je poklonila svoju misao: "Ne brinite se što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju".

Premijer Milanović tu je njezinu rečenicu nazvao sjajnom, te dodao da je pitanje i koliko mi, roditelji, slušamo svoju djecu i koliko za njih imamo vremena.

Naglasio je da svijet, pa i Hrvatska, danas živi u vremenu i kulturi nasilja, da je u njegovoj mladosti pojam grubosti i nasilja bio crtani film Tom i Jerry, što je, u odnosu na eksplicitno nasilje danas, bilo "karikaturalno nasilje".

"Ovo vrijeme je bitno drukčije, ono što je nekada bilo nasilno, danas je eksplicitno nasilje. Zato su ovakve inicijative, ovakav pogled na svijet neizmjerno važne", poručio je Milanović.

Istaknuo je da se kao političar ne zalaže za toleranciju, zato što se u slučaju Luke Ritza "ne radi o toleranciji jer je jedno vrijedno, a drugo potpuno bezvrijedno", već za čovjekoljublje, pravo da budeš drukčiji, pravo na suživot ljudi koji njeguju iste vrijednosti.

Ministar Jovanović kazao je kako Ministarstvo četvrtu godinu nagradu Luka Ritz dodjeljuje u spomen na sve žrtve vršnjačkog nasilja, kao znak prepoznavanja onih koji se bore protiv nasilja, za vrijednosti mira i tolerancije, te sve oko sebe potiču da budu bolji.

"Zadatak svakog društva je da poveća kvalitetu života svih koji žive u tom društvu, a kvaliteta života ne može se definirati bez slobode, a sloboda se ne može definirati drugačije nego kao sloboda od straha. Moramo se boriti da u našem društvu straha bude što manje, a ova nagrada upravo promiče život bez straha", poručio je.

Dobitnicama je putem video poruke čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ističući kako je duboko svjestan problema nasilja među mladima koje, rekao je, nesumnjivo raste s ekonomskom krizom, krizom u obitelji i sustava vrijednosti.

Odgovornost za takvo stanje, naglasio je, na cijelom je društvu, od obrazovnog sustava, medija, nositelja vlasti i roditelja koji predstavljaju uzor i model ponašanja za svoju djecu.

Odao je priznanje roditeljima Luke Ritza koji su imali snage svoju neizmjernu bol pretvoriti u human i društveno koristan rad s jednim ciljem - da ni jedno dijete više ne doživi sudbinu njihovog Luke.

Nagradu Luka Ritz ustanovilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prije četiri godine, a nagradu dobiva po jedna učenica ili učenik osnovne i srednje škole. Uz stipendiju od tisuću kuna nagrađeni učenici dobivaju i posebno priznanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika