12.06.2012. / 14:21

Autor: Nacional.hr

'Svjetlo na kraju tunela' u drugoj polovici godine

Govoreći o gospodarstvu, Sandra Švaljek istaknula je kako bi se Hrvatska trebala povesti za primjerom Poljske, Njemačke i Češke koje su izbjegle recesiju fokusiravši se na veći izvoz

Sandra ŠvaljekSandra ŠvaljekGospodarske prognoze za Hrvatsku i nisu previše optimistične, barem što se vanjskih ekonomista i analitičara tiče. No, domaći su ekonomisti ipak nešto optimističniji.

Tako je na današnjem susretu u Hrvatskoj gospodarskoj komori Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta u Zagrebu istaknula kako bi druga polovica ove godine trebala donijeti lagani oporavak domaćeg gospodarstva. Oporavak bi se uz nešto snažniji zamah trebao nastaviti i sljedeće godine, prenosi tportal.

Govoreći o gospodarstvu, Sandra Švaljek istaknula je kako bi se Hrvatska trebala povesti za primjerom Poljske, Njemačke i Češke koje su izbjegle recesiju fokusiravši se na veći izvoz.

Upozorila je kako Europska unija ima ozbiljnih problema u održavanju koraka s brzorastućim ekonomijama poput Kine.

Što se tiče strukture gospodarstva unutar Hrvatske, Sandra Švaljek isaknula je kako Zagreb ostvaruje čak jednu trećinu BDP-a Hrvatske, te trećinu ukupnog izvoza. BDP po stanovniku gotovo je dvostruko veći u Zagrebu no u ostatku Hrvatske. Unatoč tome, sama gradska uprava loše posluje, a stabilnije prihode mogao bi osigurati porez na nekretnine.

Na državnoj razini, Hrvatsku izvlači turizam koji bilježi pozitivan trend.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 12.06.12. 15:04

A što ako se tunel uruši?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.06.12. 15:07

Ja i očekujem skori izlazak iz tunela.Samo nakon njega dolazi okuka,a nakon nje nedovršeni vijadukt.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.06.12. 15:07

Možda nam je ipak bolje u tunelu.Malo smrdi,ali je toplo.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 12.06.12. 15:42

Sandra,Sandra ,kao da si zaboravila tko je bio na vlasti,i zasto je upropastena ta prilika.


registracija
27/8/09

Lujo1, 12.06.12. 16:04

Mlati li ga ova gospa nekompetentna mlati ko i veeeeliki makroekonomist i tuđmanov ministar i kutlin savjetnik vedriš kojemu je temeljna teza - RH bu izašla iz krize kad bumo imali 25000 ili 50000 $ BDP-a po stanovniku! Pa to je jasno i najvećoj budaletini, ali kak bumo došli do toga to ovi "veeeeliki ekonomisti" ne veliju.
Gde su bili ti "veliki ekonomisti kad je onaj birtaš ivan milas savjetoval tuđmanu kak trebamo "uništiti te naše mastadonte i prljavu industriju kak Jugoturbinu, R. Končara, TPK, Jedinstvi i td, i td. i baviti se samo uslužnim djelatnostima kak prostitucijom, birtaštvom i dilanjem proizvoda koje budu deleli one budale od Njemaca, Engleza, Švicaraca, Šveda i td. i td."
Kad im se je prof. Dražen Kalođera suprotstavil lepo su ga smjenili, a i onda i sad je jasno kak ti veeeliki ekonomisti nemaju blagog pojma o privredi!
Nije ni čudo kad su "studirali" ekonomiju na zagrebačkom ekonomskom fakultetu gde su u ekonomiji otišli tak daleko da i ispiti i diplome imaju svoju cijenu u eurima, amože i $, a može i kunama!
Fuuuuj bagro nekompetentna!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika