12.06.2012. / 14:47

Autor: Hina

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj je do sada u dva različita postupka za nepoštovanje suda osuđen na 15 mjeseci pravomoćno te na 18 mjeseci nepravomoćno zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka u svojim knjigama

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljRaspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje stajalište" u ovom procesu te da će se u ponedjeljak suđenje održati bez obzira na sve Šešeljeve prigovore.

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga ICTY-ija da sa svoje mrežne stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Šešelj je na jednodnevnom suđenju u utorak trebao svjedočiti u svoju obranu a trebao ga je ispitivati njegov pravni savjetnik Dejan Mirović koji nije bio u sudnici. Šešelj je objasnio kako ga nema jer tajništvo suda nije platilo troškove dolaska u Haag njegova suradnika Nemanje Šarovića te je time Šešelju uskraćeno pravo na pravnu pomoć.

Kao još jedan proceduralni razlog zbog kojeg suđenje ne može biti održano, naveo je da ICTY nije odlučio o njegovu usmenom zahtjevu za izuzećem sudije O-gon Kwona.

Šešelj je do sada u dva različita postupka za nepoštovanje suda osuđen na 15 mjeseci pravomoćno te na 18 mjeseci nepravomoćno zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka u svojim knjigama.

Vezane vijesti

Kad je Božji sud brži od zemaljske pravde

Kad je Božji sud brži od zemaljske pravde

Haaški sud osnovan je Rezolucijom 827. Vijeća sigurnosti UN-a 25. svibnja 1993. iz dva razloga. Prvi, zločini u ratovima početkom devedesetih na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika