12.06.2012. / 17:47

Autor: Hina

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa u izvještaju SIS-a spominjalo kao zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a te da se u tom dokumentu opisivala i "zločinačka metodologija" te postrojbe.

Tomislav MerčepTomislav MerčepBivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa u izvještaju SIS-a spominjalo kao zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a te da se u tom dokumentu opisivala i "zločinačka metodologija" te postrojbe.

U nastavku suđenja Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja 1991., svjedok je ispričao da nigdje nije vidio da je Merčep formalno bio zapovjednik, ali da ga se u funkcionalnom smislu tretiralo kao čovjeka koji je zapovjedao, odnosno bio funkcionalni zapovjednik.

Mustač je rekao i kako misli da u SIS-ovom izvještaju nije vidio riječ ubojstvo, već da je bilo riječi o mučenjima, iznuđivanju iskaza, nasilju i samovoljnom ponašanju.

Za postrojbu je rekao da je imala ogromnu autonomiju ponašanja i bila na granici samovlasti, što je, kazao je, odudaralo od uobičajene organizacije.

Svjedok je rekao da ne zna je li netko službeno bio šef te MUP-ove postrojbe ni tko je bio zapovjednik Merčepu, koji je službeno bio savjetnik u MUP-u. Svjedok nije znao reći ni je li u lancu zapovijedanja bilo još ljudi između Merčepa i ministra.

Po Mustačevu shvaćanju, pripadnici postrojbe spontano su okupljeni kroz rat te su u Merčepu našli čovjeka kojeg mogu sljediti.

SIS-ov izvještaj je potpisao tadašnji pomoćnik ministra obrane Josip Perković, kazao je svjedok, kojem nije poznato što je temeljem tog dokumenta poduzeto. No, sudu je odgovorio je da je to bilo u nadležnosti predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka, Josipa Manolića, koji je mogao nešto poduzeti u dogovoru s predsjednikom države i nadležnim ministrom.

Mustač je ispričao i da je vidio Tomislava Merčepa u predvorju ureda Josipa Manolića, ali ne zna je li to bilo prije ili poslije nego što je stigao izvještaj SIS-a.

Svjedok Ivan Tomšić, bivši zamjenik direktora Zagrebačkog velesajma na kojem je postrojba bila smještena, rekao je kako mu je jedan od pripadnika postrojbe, Stipe Manđarelo kojeg je od ranije poznavao, rekao da je zapovjednik njihove postrojbe Tomislav Merčep.

Svjedok je ispričao da je Merčepa sreo na velesajmu nekoliko puta u prolazu u maskirnoj odori. Merčep mu, kaže, nije govorio o svojoj funkciji, ali se on prema pripadnicima postrojbe odnosio kao zapovjednik.

Jedna od uhićenih, Milutin Cicvara koji je s kćerkom bio dva dana pritvoren u Pakračkoj Poljani, posvjedočio je da je tamo vidio Merčepa koji mu je, nakon što je pušten, napisao broj telefona na propusnicu. Tijekom boravka u Pakračkoj Poljani svjedok je sreo rođaka Mirka Cicvaru koji je bio izudaran i preplašen te vidio tijelo Pere Rajčevića za kojeg je rekao da ne zna je li bio mrtav.

Danas je trebao biti saslušan i Živko Juzbašić, član vlade nacionalnog jedinstva početkom 1990-tih ali nije došao na sud jer mu nije uručen sudski poziv.

U petak bi trebali svjedočiti Josip Manolić, bivši pomoćnici ministra unutarnjih poslova, Joško Morić i Željko Tomljenović, te pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.06.12. 19:04

Zdravko Mustač laže. Ne postoji formlna organizacija ili ustroj u MUP-u zvan Pričuvni sastav policije iliti Zapovjednik takve postrojbe.To je bila paravojna - policijska formacija pošto formalno nikada nigdje nije uspostavljena.To je paravojna formacija koja ne postoji u Zakonu organa unutarnjih poslova kao takva.Kako tim istim zakonom nije predviđen rat,formalno pravno nije mogla postojati takva policijska formacija.To su službeni zaključci vrha MUP-a kojima negiraju bilo kakvo postojanje ili priznavanje takvih statusa.Kako formacija tako i zapovjednika istih.Osim kada odgovornost treba skinuti sa svojih leđa za zapovjednu odgovornost ,te istu prebaciti na nekoga drugoga,tada to funkcionira.Ukoliko Merčep ima rješenje o postavljenju na mjesto zapovjednika te i takve formacije,neka ga pokaže.Ako ga on ima,tada je MUP institucija laži i prevara jer takvo rješenje nebi trebao imati nitko u Hrvatskoj.Dakle ili je bilo privilegiranih ili su mnogi prevareni,a koji su se nalazili u tim kvazi-policijskim formacijama.Ne da nisu postojale,jesu,nego formalno - pravno nisu nikada priznate.Imam dokaze za te tvrdnje u pisanim odgovorima MUP-a.Netko manipulira sa svim i svačim glede odgovornosti u policiji iz toga razdoblja,tako da će najodgovorniji biti zaštićeni a ostali kažnjavani.Ništa drugo nego smrad ustroja i manipulacije tim istim ustrojem.Ako će Merčep platiti cijenu te manipulacije,neka ga.Ovim ne pokušavam braniti njegova eventualna nedjela,već ukazujem na formalno-pravnu neprihvatljivost odgovornosti po ikakvoj službenoj dužnosti.Toga nema!!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 12.06.12. 19:57

UDBA i dalje pakuje! Smješno je gledati osobe koje se nalaze na međunarodnim tjeralicama kako svjedoče.

Kako i sam Željko Kekić veli: "Udba nikada nije bila jača i organiziranija"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika