12.06.2012. / 18:16

Autor: Hina

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine optuženom za poticanje na ubojstvo hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci kod Krnjaka 1991. svjedočio je Josip Boljkovac koji je rekao da okrivljenik Dakić ' tada nije bio predmet ispitivanja SIS-a'.

Josip BoljkovacJosip BoljkovacNa karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine optuženom za poticanje na ubojstvo hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci kod Krnjaka 1991. svjedočio je Josip Boljkovac koji je rekao da okrivljenik Dakić 'tada nije bio predmet ispitivanja SIS-a'.

U Budačkoj Rijeci iz zasjede su tada ubijena tri hrvatska policajca – Mile Butina, Zlatko Škrlac i Josip Milčić, dok je Nikola Rakocija bio teško ranjen. Dakić je na početku suđenja pri izjašnjavanju o krivnji rekao da se ne osjeća krivim jer za vrijeme ubojstva nije bio u Vojniću nego u Beogradu.

A svjedok Josip Boljkovac je danas rekao kako tada više nije bio ministar MUP-a, već pomoćnik načelnika SIS-a, "sa zadatkom da se bavi protušpijunažom i problemima u Srbiji."

"U to vrijeme sam imao potpune obavještajne podatke za tada okupirano područje. Nismo imali nikakve negativne podatke za Dakića, niti je on bio predmet naših ispitivanja. Bez Martića, Babića i Beograda nije se tu ništa moglo raditi i Dakić nije imao nikakve ovlasti, te njega ni na koji ga način nismo dovodili u vezu s tim događajem, kazao je Boljkovac.

Boljkovac je također kazao da je tada sigurnosnim službama bilo javljeno da policijske ophodnje ne bi smjele ići uzastopno na iste punktove jer je postojala opasnost da ih se likvidira u zasjedama o čemu je on izvijestio i ljude u Karlovcu pa i predsjednika Tuđmana.

Preostala dvojica današnjih svjedoka Mirko Božić iz Budačke Rijeke i Predrag Mrkić iz Krnjaka poznaju pokojnog Darka Lukača, Dušana, Milu i Stanka Tomića, te Darka Krasojevića i Đorđa Radujkovića, koji su u odsutnosti osuđeni za to ubojstvo, ali su kazali da ih nikada nisu vidjeli zajedno s Milom Dakićem.

Odvjetnik obrane Ljubiša Drageljević zatražio je od sudskog vijeća da sudski spis žurno dostavi izvanraspravnom vijeću Županijskog suda, jer se ono ni 20 dana nakon što su po nalogu Vrhovnog suda ažurirali dokumentaciju o nekretninama i identitetu vlasnika nekretnina, nisu sastali da rasprave o prijedlogu da se pritvor Mile Dakića zamijeni jamstvom u vrijednosti od ukupno 1,1 milijun kuna.

O tome smo ovih dana izvijestili predsjednika Vrhovnog suda RH i Ministarstvo pravosuđa, kazao je odvjetnik Drageljević.

Drugi je odvjetnik Nenad Mamula Hini nakon rasprave kazao da će obrana Ustavnom sudu podnijeti ustavnu tužbu ako sudsko vijeće ostane pri stavu da neće saslušati ostale okrivljenike, prije svega Đorđa Radujkovića koji je temeljem tjeralice uhićen 30. siječnja ove godine u Francuskoj, te se očekuje njegovo izručenje Hrvatskoj.

Po našem mišljenju, iako su oni okrivljenici za isti događaj, mi u okolnostima kada se Dakiću sudi odvojeno, imamo pravo pozvati ih i pitati je li im Dakić naredio akciju u Budačkoj Rijeci, to prije što mi tvrdimo, kazao je Mamula, da oni Dakića nikada nisu ni vidjeli.

Sljedeća rasprava održat će se 10. srpnja na Županijskom sudu u Rijeci, koji ima tehničke pretpostavke da se videolinkom s Beogradom sasluša, bez nazočnosti javnosti, dio svjedoka koji živi u Srbiji i BiH.

Preostalih nekoliko svjedoka i Mile Dakić bit će saslušani početkom rujna i time ćemo suđenje privesti kraju, najavio je Ujević.

Mile Dakić je temeljem međunarodne tjeralice uhićen u BiH u svibnju prošle godine, a od kolovoza je u karlovačkom zatvoru i to u svojstvu osuđenika, jer je u odsutnosti bio pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Budući da ima pravo na obnovu postupka, ponovno se provodi dokazni postupak.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 12.06.12. 21:37

Boljkovac, kako je započeo, mogao bi završiti priču o velikom napadu ustaških snaga na Beograd u jesen 1989. koji je iz interesa opstanka ondašnje države potpuno prešućen.


registracija
26/10/11

eezy, 12.06.12. 22:35

Vidi, vidi služi njega pamćenje!


registracija
15/6/12

alians, 16.06.12. 12:38

ovo me sve podsjeti na sudenje Artukovicu.....isti je bio isto tako star......
gdje je pravosude bilo do sada.....ono djeluje ne na osnovu etike,ono djeluje kad dobije poluiticko-zeleno svjetlo....
da ne duzim ako je sad osoba 81 god.stara.....ne ulazim kad je djelo ucinjeno, ali uzimam period od dvadestak godina-znaci tada je imao sezdestak godina.....to su godine (po svim demokratskim zakonima-godine kad su sve funkcije ljudskog bica na zalasku-sto bi se reklo zivotarenje.....
Dali nasi politicari da bi nam pokazali da nesto rade trebaju optuzivati i ovakve, a sto je najgore-jos jedan klip nama-poreskim obaveznicima-isti ce provesti ostatak zivota na nasoj grbaci kao i Artukovic.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika