12.06.2012. / 20:11

Autor: Hina

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je trebala biti donesena na sjednici Vlade RH održanoj 17. svibnja, nazvavši ga očitim pokušajem politikantskoga taktiziranja i manipuliranja studentima.

Studenti prozivaju VladuStudenti prozivaju VladuPlenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je trebala biti donesena na sjednici Vlade RH održanoj 17. svibnja, nazvavši ga očitim pokušajem politikantskoga taktiziranja i manipuliranja studentima.

Na sjednici Vlade RH održanoj tada je donesena odluka da se u akademskoj godini 2012./2013. iz državnoga proračuna subvencioniraju troškovi školarina samo prvih godina prediplomskih i diplomskih studija. Odluka o subvencioniranju troškova druge godine diplomskoga studija nije donesena, uz obrazloženje kako će ta odluka biti donesena naknadno.

Nedonošenje spomenute odluke članovi Plenuma smatraju novim napadom na visoko obrazovanje kao javno dobro dostupno svima, koji će velikom broju studenata otežati ili potpuno onemogućiti završetak njihova akademskog obrazovanja.

Plenum je u današnjoj izjavi za medije izrazio uvjerenost da troškovi školarina za drugu godinu diplomskoga studija neće biti financirani iz državnoga proračuna ili će biti subvencionirani samo malom postotku studenata koji će to pravo ostvariti tek uz ispunjavanje rigoroznih uvjeta.

"Odgađanje donošenja odluke o plaćanju druge godine diplomskoga studija očiti je pokušaj politikantskog taktiziranja i manipuliranja studentima" navodi Plenum i dodaje kako se odluka o subvencioniranju troškova studija donosi uvijek pred sam kraj akademske godine, što je već dovoljno problematično.

Sada se dio te odluke dodatno odgađa što znači, kako smatra Plenum, da studenti do samoga početka sljedeće akademske godine neće znati po kojim će uvjetima studirati, odnosno hoće li morati plaćati svoj studij ili ne.

Na taj se način također, perfidno promišljeno, studentima onemogućava, ili bitno sužava, bilo kakva mogućnost djelovanja u cilju promjene potencijalno sporne odluke, ističe se u izjavi Plenuma FPZG-a.

Također, ocjenjuju kako je ovakvo ne-djelovanje aktualne vladajuće garniture primjer konstante između sadašnje i bivše vlasti, kojima je besplatno obrazovanje samo retorička manira dok, navodi Plenum, u stvarnosti provode politiku čiji je cilj upravo dokidanje visokoga obrazovanja kao javnoga dobra dostupna svima.

Podsjećaju da besplatno obrazovanje podrazumijeva u potpunosti javno financirano obrazovanje na svim studijskim razinama za sve studente koji upišu studij te zahtijevaju hitno donošenje odluke o subvencioniranju troškova druge godine diplomskoga studija, kao i svih godina preddiplomskoga studija.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.06.12. 23:48

Besplatan studij je moguć, samo ga Vlada ne želi za svoj narod. Mi znamo kako je to moguće ostvariti - patriotpokret.com.hr/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika