13.06.2012. / 09:19

Autor: Hina

Suu Kyi

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Aung San Suu KyiAung San Suu KyiMianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao dobitnica Nobelove nagrade za mir.

"Htjela bih učiniti sve što mogu za dobrobit naroda" Mianmara u prigodi ovog puta, rekla je uoči polijetanja.

"Dama" koja će 19. lipnja napuniti 67 godina, održat će svoju "Nobelovu konferenciju" u Oslu u subotu, 21 godinu nakon primitka nagrade koja joj je priskrbila svjetsku političku slavu.

U srijedu navečer njezin će zrakoplov sletjeti u Ženevu, gdje će u sjedištu UN-a održati govor o gorućem problemu prisilnog rada. Tijekom tog petnaestodnevnog putovanja posjetit će i Veliku Britaniju, gdje je studirala i zasnovala obitelj, i Dublin, a završit će ga u Parizu. Tako će se zahvaliti prijestolnicama koje su je vjerno podupirale od njezina prvog nastupa u javnosti 1988.

Od svog povratka u domovinu 1988. pa sve do prije nekoliko tjedana, Aung San Suu Kyi je živjela u kućnom pritvoru zbog sukoba s vojnom huntom koja se protivila demokratizaciji zemlje. Oslobođena je koncem 2010. a u travnju 2011. je ušla u parlament i danas ima potpuno drukčiji status.

Europsko putovanje Suu Kyi završava se 30. lipnja. Maratonski posjet imat će i privatni dio koji će, kao i obično, nastojati zadržati daleko od očiju javnosti.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika