13.06.2012. / 10:18

Autor: Hina

U neredima u Varšavi umalo stradali hrvatski novinari

Kamenje i boce letjele su na sve strane, a 'plavci' su u smirivanju situacije koristili gumene metke i suzavac. Prilikom policijske akcije 'čišćenja' hrvatske novinare spasile su akreditacije europskog prvenstva

Photo: Goran Jakus/PIXSELL (arhiva)Photo: Goran Jakus/PIXSELL (arhiva)Uoči i nakon utakmice Poljska - Rusija (1:1) u središtu Varšave došlo je do niza sukoba poljskih i ruskih navijača tijekom kojih je desetak osoba ozlijeđeno, a najmanje 179 je privedeno. Lakše je stradalo i osam policajaca. Ruski mediji čak su objavili kako je jedan ruski navijač ubijen, no ta vijest za sada nije potvrđena.

U sveopćem kaosu koji je vladao u središtu Varšave umalo su stradali i novinari tportala i Hine koji su se našli u unakrsnoj 'vatri' između poljskih huligana i policije. Kamenje i boce letjele su na sve strane, a 'plavci' su u smirivanju situacije koristili gumene metke i suzavac. Prilikom policijske akcije 'čišćenja' hrvatske novinare spasile su akreditacije europskog prvenstva.

"Znao sam da se Poljaci i Rusi baš i ne vole, no nisam očekivao ovako krvavi scenarij. Nadam se kako se to više neće ponoviti jer je očito da su poljski huligani krenuli u svoje osvetničke pohode," rekao je Silvijo Škrlec novinar tportala.

Zbog iznimno napete situacije u Varšavu je doputovao savjetnik Vladimira Putina, Mihail Fedotov.

Premda je za mir na ulicama glavnog poljskog grada brinulo više od 6.000 policajaca napadi poljskih huligana na Ruse počeli su tri sata prije utakmice u ulici Jerozolimske koja vodi od navijačke zone u središtu grada do stadiona, a potom su se poput požara nastavili po cijelom gradu. Do gužve je došlo i pred stadionom, no policija je brzo reagirala. Do sada je zabilježeno više od 20 incidenata.

Domaći ultrasi danima su pripremali napade na Ruse, a nakon nedavnih incidenata u Wroclawu kada su ruski navijači pretukli nekoliko Poljaka, domaći huligani su se digli na noge. Poljake je iznerviralo i ponašanje dijela ruskih navijača koji su po gradu slavili Dan Rusije. Premda se međusobno mrze poljske navijačke skupine dogovorile su primirje, no zanimljivo ono nije dugo trajalo, pa je policija zabilježila i nekoliko tučnjava poljskih huligana.

"Slike nereda u Varšavi obišle su svijet, međutim velika većina poljskih i ruskih navijača se zabavljala se bez incidenata, no jedan posto luđaka je grad pretvorio u Beirut," kazao nam 29-godišnji Maciej.

Poljski mediji danima su uoči utakmice 'palili' atmosferu tvrdnjama kako ogled protiv Rusije nije samo nogometna utakmica. Mediji su podsjećali na povijesnu pobjedu poljske vojske protiv Crvene armije 1920. godine koju Poljaci i zovu još i 'čudom na Visli'. Na naslovnici Super Expressa osvanula je fotomontaža poljskog izbornika Franciszeka Smude na konju i sa sabljom u rukama uz naslov "Vjera, nada, Smuda' parafrazirajući stari moto poljske vosjke "Vjera, nada, domovina'. Spominjao se i pokolj u Katynskoj šumi kada su jedinice sovjetskog Ministarstva unutrašnjih poslova (poznatije kao NKVD) ubile više tisuća poljskih časnika 1940. godine.

"Za nas akcija privođenja izgrednika nije završila. Pregledavamo snimke iz grada kako bi identificirali što više izgrednika," kazao je glasnogovornik varšavske policije.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika