13.06.2012. / 10:38

Autor: Nacional.hr

Berlin ignorira lekcije iz 1930-ih

"Potrebno je ubrzati strukturalne reforme, ali istovremeno pokrenuti produktivnost i gospodarski rast pomoću slabijeg eura, fiskalnog stimulansa, infrastrukturnih javnih radova, te povećanjem plaća, što bi dovelo do veće potrošnje", ističe se

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaEkonomist Nouriel Roubini i povjesničar Niall Ferguson u tekstu za Financial Times upozoravaju kako vlasti u Berlinu trebaju pod hitno djelovati kako bi se spasio euro i kako se u Europi ne bi 'ponovila kriza iz sredine prošlog stoljeća'.

"Smatramo kako je nevjerojatno da Njemačka, od svih zemalja, ne uzima za ozbiljno povijesne lekcije. Usredotočena na prijetnju inflacije, današnja Njemačka kao da poručuje kako je 1923. godina važnija od 1933. godine. Valja se podsjetiti kako je dvije godine prije toga cijelu Europu potresla bankovna kriza, koja nije samo u njihovoj zemlji ugrozila demokraciju", pišu profesori i ističu kako je 'već tri godine jasno kako Europa treba dovesti u red svoje banke'.

Naglašava se kako je svjetska financijska kriza 2008. godine bila iznenađenje, ponajviše za bankare na Wall Streetu koji su je izazvali. Nouriel Roubini, profesor na New York Universityju, među prvima je upozoravao kako će financijska deregulacija dovesti do ekonomskog sloma.

Upozoravaju na masovno istovremeno povlačenje novaca iz banaka. Dodaje se kako su prošli mjesec građani i tvrtke iz grčkih banaka povukli oko 700 milijuna eura, a slični scenarij prijeti Španjolskoj. Izlazak Grčke iz eurozone izazvao bi ‘paniku' i ozbiljno ugrozio stabilnost EU.

Roubini i Ferguson predlažu da se bankovna politika prebaci na nivo EU uz strogi nadzor i pravila, kako bi se ograničio rast banaka. "Potrebno je ubrzati strukturalne reforme, ali istovremeno pokrenuti produktivnost i gospodarski rast pomoću slabijeg eura, fiskalnog stimulansa, infrastrukturnih javnih radova, te povećanjem plaća, što bi dovelo do veće potrošnje", ističe se.

Navode kako je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako monetarna unija podrazumijeva integraciju na fiskalnom i političkom nivou, ali i kako Njemačka 'i dalje ima negativan stav' kada je riječ o konkretnim prijedlozima koji bi okončali krizu.

"Razumijemo kako je teško opravdati trošenje novca njemačkih poreznih obveznika ako se ne provedu reforme, no Njemačka se treba sjetiti kako promjene u njihovom tržištu rada nisu uspjele preko noći, a europska bankovna kriza bi se mogla desiti u sljedećim danima", poručuju Roubini i Ferguson, pozivaju na europsko zajedništvo kako bi se izbjegla katastrofa koja je kontinent pogodila 1930-ih.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika