13.06.2012. / 11:50

Autor: Nacional.hr

Reagirale udruge i pravobraniteljica

Seksizam u pivskoj industriji

"Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova upravo priprema upozorenja zbog kršenja odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova koje će dostaviti oglašivaču, medijima, ali i uredima koji odobravaju postavljanje jumbo plakata na javne površine zbog seksističkog, uvredljivog i ponižavajućeg načina prikazivanja žena u reklami za Osječko pivo", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova


Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNa televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog dvosmislenih bećarskih napjeva u njihovim reklamama koji vrijeđaju žene, piše tportal.

Reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić te upozorila na kršenje zakona zbog ‘seksističkog te ponižavajućeg prikazivanja žena u reklami za Osječko pivo'. Sanja Sarnavka, koordinatorica udruge B.a.b.e., pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog napjeva koje je osmislila agencija McCann, Osječka pivovara i redatelj Dalibor Matanić, koji je odradio reklamu.

"Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova upravo priprema upozorenja zbog kršenja odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova koje će dostaviti oglašivaču, medijima, ali i uredima koji odobravaju postavljanje jumbo plakata na javne površine zbog seksističkog, uvredljivog i ponižavajućeg načina prikazivanja žena u reklami za Osječko pivo", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Postoji privatna sfera u kojoj se psuje, pije i pjevaju bećarci pa ako vam ne odgovara društvo, naprosto odete. Ali ovo je javna sfera i ovom agresivnom kampanjom jasno je prekršen zakon o ravnopravnosti spolova. Riječ je zapravo o vrlo siromašnoj ideji uvijek će on nešto raditi njoj i napit će se kao životinja'', izjavila je Sanja Sarnavka.

Koordinatorica udruge B.a.b.e. poziva potrošače da ne šalju e-mailove na njihovu adresu,
već da pišu pivovari. "Snaga je u potrošačima koji trebaju bojkotirati taj proizvod. Ima puno piva na tržištu, treba reagirati i odabrati marku pivo čija vas reklama ne vrijeđa", poručila je.

Iz pivovare su prilikom predstavljanja kampanje izjavili kako im je cilj 'prikazati Osječko pivo na nov i zabavan način, a ujedno istaknuti baštinu Slavonije kroz duhoviti slavonski bećarac'.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika