13.06.2012. / 12:25

Autor: Deutsche Welle

Italija - sljedeći euro pacijent?

Nakon Španjolske, pod sve većim pritiskom se nalazi i Italija. Austrijski ministar financija je uvjeren kako će uskoro i ova zemlja morati potražiti pomoć iz Bruxellesa. No, njemački stručnjaci mu ne daju za pravo.

Da li je Italija sljedeća?Da li je Italija sljedeća?Za takozvani "novi" novac, Italija mora plaćati sve veće kamate. U utorak (12.06.) vlada u Rimu morala je za državne obveznice platiti čak 6,66 posto kamata. Ulagači pokušavaju sve kako bi prodali svoje "talijanske papire" a trgovina s osiguranjima koja uskaču u trenutku kada više nije moguća otplata kredita, cvate kao nikad do sada. Obruč oko vlade Maria Montija sve se više steže.

Upravo je vlada premijera Rajoya u Madridu morala priznati kako više nije u stanju spasiti neke svoje banke bez pomoći iz Bruxellesa. Prema mišljenju austrijske ministrice financija Marie Fekter, uskoro ni vladi u Rimu neće preostati ništa drugo nego slično priznanje. Međutim, kako je na austrijskoj televiziji izjavila Fekter, "Italija bi prvo ipak trebala pokušati sve kako bi se vlastitim snagama izvukla iz dugova".

Neka druga dimenzija

Drugim riječima, kriza eura očigledno se sve više širi. Ukoliko nakon Španjolske (četvtre zemlje u euro zoni po gospodarskoj jačini) sada i Italija prizna i zatraži pomoć, ova bi kriza vrlo brzo mogla doseći jednu sasvim novu dimenziju. Međutim, usporedba talijanskih i španjolskih problema, pokazuje ipak poveće razlike. "Italija nema problem sa svojim bankama, budući da se ovdje nije dogodio slom na tržištu nekretnina kao u Španjolskoj. Aktualni problemi Italije potječu iz smanjenja njezine gospodarske moći", kaže Jürgen Pfister iz njemačke banke Bayer LB u razgovoru za Deutsche Welle.

Prema njegovom mišljenju rješenje talijanske krize se nalazi u pojačanim mjerama štednje, budući da se situacija na polju gospodarstva ove zemlje vjerojatno neće puno promijeniti niti slijedeće godine. Za razliku od Španjolske, Italija je međutim već učinila prve veće napore kako bi smanjila nova zaduženja. "Dok primjerice Italija može očekivati manjak u proračunu u iznosu od oko dva posto, Španjolska bi mogla, uz puno sreće, doseći manjak od 6,5 posto", kaže Pfister. On dodaje kako postoje još mnogi drugi razlozi zbog kojih se može reći da bi Rim ipak prije bio u stanju rješiti svoje probleme nego Madrid. "Situacija na talijanskom tržištu je puno bolja a ne zaboravimo niti činjenicu da je talijanska struktura industrije bolje razvijena od one španjolske", zaključuje njemački stručnjak.

Sjene političkih izbora

Trenutno možda najveći problem koji Juergen Pfister vidi u talijanskoj situaciji je činjenica da će se slijedeće godine u ovoj zemlji održati izbori. To znači da se sadašnja vlada tzv. tehnokrata na čelu s Mariom Montijem nalazi već sada u situaciji kada na nju pada sjena slijedećih izbora. "Svaka vlada pa tako i ova 'tehnokratska' mora se pobrinuti oko toga da bude ponovno izabrana", kaže Pfister. Iako prema njegovom mišljenju ova vlada na čijem čelu se nalazi financijski stručnjak Mario Monti, do sada nije mogla ispuniti sva velika očekivanja, situacija u Italiji nije tako dramatična kako se čini.

Za razliku od Marie Fekter, austrijske ministrice financija, on ne smatra kako će vlada u Rimu zatražiti pomoć od Bruxellesa. On je uvjeren da će Talijani sami uspjeti rješiti svoje probleme. "Ali ukoliko se ipak dogodi suprotno, tada će euro zona postati bogatijom za još jedan veliki problem. Naime, razni paketi pomoći, bez obzira na svoju širinu i veličinu, neće biti dovoljni za spas zemlje poput Italije", zaključuje Pfister.

Autor: Dirk Kaufmann / Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika