13.06.2012. / 13:15

Autor: Nacional.hr

Masna bankarska zarada na valu krize

Dodajmo kako su banke naplatile ukupno 17,3 milijarde kuna provizija i različitih naknada, dok su same za iste troškove platile oko 5,17 milijardi kuna pa je njihov čisti prihod bio oko 12,2 milijarde kuna

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno 17,3 milijarde kuna provizija i različitih naknada, izvještava Novi list.

Godišnja izvješća Hrvatske narodne banke otkrivaju kako su banke iz godine u godinu, unatoč krizi, sve veće prihode ostvarivale na kamatama i troškovima provizija te naknadama. O izvješću za 2011. godinu uskoro će se raspravljati i u Saboru.

Prošle godine su država, građani i poduzeća bankama na ime kamata platili ukupno 21,8 milijardi kuna kamata, dok su banke platile oko 10,2 milijarde kuna kamata i na kraju su ostvarile neto prihod na kamatama od 11,6 milijardi kuna. To je tri milijarde kuna više nego četiri godine ranije. Zanimljivo je kako u situaciji dok u zemlji pada potrošnja i gospodarska aktivnost raste zarada u bankarskom sektoru.

Građani, država i gospodarstvo platili su u 2007. godini bankama 18,246 milijardi kuna kamata, dok su same banke drugim financijskim institucijama kod kojih su se zaduživale ali i hrvatskim štedišama platile 9,7 milijardi kuna kamata i njihov je neto prihod na kamatama bio nešto manji od 8,7 milijardi kuna.

Od 2008. do 2011. godine hrvatske banke su naplatile ukupno oko 84 milijarde kuna kamata, a istovremenu su same platile 42 milijarde kuna kamata. Izračunato to znači kako je njihov neto prihod na kamatama bio 42 milijarde kuna.

Dodajmo kako su banke naplatile ukupno 17,3 milijarde kuna provizija i različitih naknada, dok su same za iste troškove platile oko 5,17 milijardi kuna pa je njihov čisti prihod bio oko 12,2 milijarde kuna. Rezultat je 15,41 milijarda kuna dobiti hrvatskih banka i to nakon što su platile porez na dobit.

Bankarski sektor u Hrvatskoj ostvarivao je manju zaradu samo u 2009. godini i to za milijardu kuna manje u odnosu na prethodnu godinu, ali se zarada i dalje zadržala na oko 3,5 milijarde kuna nakon oporezivanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika