13.06.2012. / 14:01

Autor: Nacional.hr

SABA RH: Odnos prema antifašisizmu zabrinjavajući i neprimjeren

Vrhunac takve politike i ponašanja vlasti je i neprovođenje saborske Deklaracije o antifašizmu, što je donijeta 2005. godine

Foto: Ilustracija (Pixsell)Foto: Ilustracija (Pixsell)Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske održalo je sjednicu na kojoj se raspravljalo raspravljalo je o problematici odnosa prema antifašizmu.

Izdano je i priopćenje za javnost sa zaključcima sa zasjedanja.

"Odnos prema antifašisizmu u Republici Hrvatskoj ocjenjuje se krajnje zabrinjavajućim, a odnos prema tradicijama NOB-a suprotnim temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske, međunardnim konvencijama i standardima.

Nedopustiv je odnos prema sudionicima NOB-a, spomeničkoj baštini, statusu i radu udruga antifašističkih boraca i antifašista, značajnim mjestima i događajima što se odnose na NOB, istaknutim sudionicima NOB-a i doprinosu Hrvatske pobjedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Neprimjeren je odnos prema antifašizmu što ga više od dva desetljeća karakteriziraju obećanja, oportunizam i nebriga.

Napori udruga antifašističkih boraca i antifašista u rješavanju brojnih problema nisu polučili očekivane rezultate već samo prazna obećanja. Vrhunac takve politike i ponašanja vlasti je i neprovođenje saborske Deklaracije o antifašizmu, što je donijeta 2005. godine.

Predsjedništvo SABA RH traži od nadležnih državnih organa pokretanje istrage svih zločina za koje se terete Narodnooslobodilačka vojska i poslijeratna vlast i o tome obavijeste hrvatsku javnost", piše u izvješću sa sjednice.

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 13.06.12. 17:57

Ima vas još 50 000 koji ste na teret proračuna i bilo bi vam pametnije da se prestanete baviti spomeničkom baštinom, nego da nama svima date ime svog Dr. Rubale i objasnite kako ste penzije dobili nabacujući se talijanskim pelenama na domobrane i ustaše?!


registracija
12/11/11

Janko1979, 14.06.12. 07:53

Pravi teret su 600 000 laznih branitelja,koje svaki bozji dan kmeči i trazi povlastice.To drustvo je unistilo Hrvatsku sa svojim privilegijama.A ustavna pravila su puka rijec na papiru kao i sve ostalo u Hrvatskoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika