13.06.2012. / 15:10

Autor: Hina

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća donesene važne odluke kojima se omogućava konačno rješenje problema smeća u tom gradu.

Goran HabušGoran HabušVaraždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća donesene važne odluke kojima se omogućava konačno rješenje problema smeća u tom gradu.

Kako je naveo u priopćenju sjedica varaždinskog Gradskog vijeća je održana "unatoč neuspjelim pokušajima opstruiranja te blokiranja rada Vijeća uskraćivanjem kvoruma". Dogovoreno je da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode do sutra, 14. lipnja 2012. godine prikupljati ponude i nakon toga odabrati najpovoljnijeg ponuđača za zbrinjavanje 120.000 tona baliranog otpada u Brezju za godinu dana.

Odluka ministarstva bit će obvezujuća za Grad Varaždin, a također je postignut dogovor da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati zbrinjavanje svih količina baliranog otpada s 40 posto od ukupno potrebnog iznosa, što će značajno smanjiti cijenu koju bi inače trebali plaćati građani", navodi u priopćenju Habuš.

Dodaje da je, nakon što je inspektorat prolongirao zabranu baliranja u Brezju za 30 dana, grad već jučer počeo postupak za raspisivanje koncesijskog natječaja kojim će u najkraćem roku biti izabran najpovoljniji ponuđač za rješavanje novonastalog otpada.

Dodaje da će potpuno u skladu sa zakonima i odlukama vijeća, Grad Varaždin raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a posebno formirano povjerenstvo odabrati najboljeg izvođača – koncesionara za zbrinjavanje otpada te da će skupljanje i odvoz smeća, koje se ovih dana uredno odvija, i dalje obavljati gradska tvrtka Varkom.

"S tvrtkom Varkom je također dogovoreno da se u sljedećih mjesec dana pronađe i pripremi rezervna lokacija za odlaganje otpada bez obzira na to tko će biti odabran na natječaju. To će biti spremno, rezervno rješenje i osiguranje, kako se nikad više u budućnosti grad ne bi našao u situaciji da nema gdje odlagati novonastali otpad. Na taj način, grad neće ovisiti o jednom rješenju već će imati dodatno osiguranje i u potpunosti otkloniti bilo kakva mogućnost zatrpavanja grada smećem", poručio je gradonačelnik Habuš te zaključio da je nakon višegodišnjeg traženja, pronađeno rješenje za zbrinjavanje otpada i da je uvjeren da će ta rješenja uskoro biti u potpunosti ostvarena.

Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode prošli je tjedan varaždinskoj komunalnoj tvrtki Varkom zabranila da nakon 9. lipnja dovozi, obrađuje i skladišti otpad na lokaciji u Brezju, na ulazu u grad.

U petak 8. lipnja održan je u Zagrebu sastanak predstavnika vlade, odnosno ministarstva gospodarstva, ministarstva zaštite okoliša, Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na kojem je dogovoreno rješavanje problematike komunalnog otpada u Varaždinu.

Sastanak je održan u ministarstvu gospodarstva, uz obrazloženje da tematika nadilazi pitanje rješavanja problematike komunalnog otpada u Gradu Varaždinu te uključuje i pitanje javne nabave koja je u nadležnosti tog ministarstva.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika