13.06.2012. / 15:26

Autor: Hina

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Nakon upozorenja iz nevladinih udruga i diplomatskih krugova da je upletena u trgovinu ljudima, Slovenija će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih dozvola za barske plesačice iz inozemstva jer je to često krinka kojom se služe organizatori prostitucije, pišu u srijedu slovenski mediji.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon upozorenja iz nevladinih udruga i diplomatskih krugova da je upletena u trgovinu ljudima, Slovenija će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih dozvola za barske plesačice iz inozemstva jer je to često krinka kojom se služe organizatori prostitucije, pišu u srijedu slovenski mediji.

Šok u javnosti izazvala je ovih dana izjava za POP-TV šefa konzularnog odjela u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Štera da su "poduzetnici koje zapravo možemo nazvati svodnicima" za brže izdavanje radnih dozvola za djevojke iz Dominikanske Republike znali intervenirati čak i na najviša mjesta, te da se u jednom slučaju kao "lobist" jednog od njih pojavio i nekadašnji zastupnik u parlamentu, čije je ime Šter otvoreno naveo.

Ljubljansko "Delo" navodi da se radi o "neugodnoj temi" koja je poznata već niz godina. Trenutačno je najaktualnije pitanje trgovine "bijelim robljem" iz Dominikanske Republike iako se pod krinkom angažiranja "barskih plesačica" u Sloveniju dovode i djevojke iz drugih država.

"Delo" piše da je slovensko veleposlanstvo u Buenos Airesu često upozoravalo na problem djevojaka iz Dominikanske Republike koje u tom veleposlanstvu traže ulazne vize, s fiktivnim ugovorima koji im osiguravaju posao barskih plesačica u Sloveniji, nakon čega olako dobivaju radne i boravišne dozvole, unatoč indicijama da se radi o trgovini ljudima, odnosno organiziranju prostitucije.

U jednom je slučaju, navodi "Delo", čak došlo do skandala kad je jedan takav poduzetnik zvao argentinsko ministarstvo vanjskih poslova, predstavivši im se kao slovenski diplomat, sa zahtjevom da dopuste ulazak djevojaka iz Dominikanske Republike u Argentinu, kako bi mogle nastaviti put prema Europi i Sloveniji gdje imaju osiguran posao.

"Nisu problem djevojke iz Dominikanske Republike nego svodnici koji ih dovode u ropski odnos", rekao je za "Delo" Šter, dodajući da bi država trebala odlučno reagirati da se zaustavi taj oblik organiziranog kriminala, te da je moguće i ponovno uvođenje zabrane zapošljavanja barskih plesačica iako to nije sustavna mjera koja će riješiti problem.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika