13.06.2012. / 17:04

Autor: Nacional.hr

Rohatinski se obrušio na banke

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Umjesto prvotno predviđenih 12 milijardi kuna, banke će za kredite dati tek 6,8 milijardi kuna

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiGuverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo stoji. Naime, iako je HNB smanjila obveznu deviznu pričuvu i otpustila milijarde kuna u bankarski sektor, te milijarde nisu došle do krajnjih korisnika.

HNB je danas ponovno donijela odluku kojom se u obvezne devizne pričuve uključuje i 50% iznosa kredita odobrenih gospodarskim subjektima u sklopu Programa razvoja gospodarstva.

"Time je - uz već donijetu odluku o smanjivanju stope obvezne pričuve sa 15% na 13,5%, te isključivanju sredstava primljenih od multilateralnih razvojnih banaka iz osnovice za obračun - zaokružen paket mjera monetarne politike s ciljem poticanja povoljnijeg kreditiranja gospodarstva. Ovim odlukama bankovnom sektoru oslobađa se kunska i devizna likvidnost u ukupnom iznosu od oko 6,4 milijardi kuna. Istodobno, poslovne banke su s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj zaključile ugovor o sindiciranom kreditu u iznosu 3,4 milijarde kuna, tako da će banke i HBOR, u skladu s donijetim Programom razvoja gospodarstva, zajednički, u omjeru 50:50, odobravati kredite gospodarstvu u iznosu od ukupno 6,8 milijardi kuna, što je daleko ispod prvotno predviđenih 12 milijardi", ističe se u priopćenju HNB-a.

No, dodaju kako takav odnos između visine likvidnosti oslobođene za ovu svrhu od strane HNB-a i predviđenog iznosa kredita krajnjim korisnicima ukazuje na izrazito nisku spremnost banaka da korištenjem svoje visoke likvidnosti iz drugih izvora povećaju ponudu kredita gospodarstvu po nižim kamatnim stopama. Pritom treba napomenuti da su mjere središnje banke poslovnim bankama značajno smanjile ukupne troškove njihovih izvora sredstava.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 13.06.12. 17:30

Ljevica ne zna što radi desnica. Kome Rohatinski prodaje ove fore. A kako mi da znamo da dogovor ispod stola nije bio drugačiji? HNB je do sada štitio politiku banaka. Čudi me da sad priča drugačije.
scribd.com/doc/89402033/Financijski-Sustav-i-Novac


registracija
10/1/12

imogen, 13.06.12. 18:55

zašto ne spuštaju kamate? pa zato jer su u stranom vlasništvu. njima sigurno nije u interesu da hrvatska ima super rast od 10%. to je posljedica lopova tuđmana, škegre i ostale hdz-ove bagre koja je rasprodala i uništila ovu jadnu državu. ali zato će svatko s diplomom pobjeći iz nje 1.7.2013.


registracija
23/8/09

xaron, 13.06.12. 19:05

Izgleda da je po nekim komentarima Tudjman uništio i Grčku , Irsku, Portugal, Spaniju, Italiju....
Onaj Tudjman je stvarno bio moćan , kontrolirao je pola Europe.


registracija
28/4/10

Zvonko, 13.06.12. 20:25

Nakon što im plaće kasne već dva mjeseca, novinari Nacionala u srijedu poslijepodne dobili su pismo vlasnika Haralda Freiherra von Seefried auf Buttenheima u kojem ih obavještava da je iscrpio sva financijska sredstva potrebna za opstanak tog tjednika koji izlazi već 17 godina. U pismu stoji da je banka s kojom su surađivali odbila izdati nove kredite.

– Nazvao me predsjednik uprave i rekao da možemo tiskati još jedan broj ako želimo. Ne znam što novinari misle o tome, ali ja zagovaram tu opciju. Ovo možda jest kraj, ali sigurno nije konačni – rekao nam je glavni urednik Nacionala Robert Bajruši. Postoje brojni investitori koji se zanimaju za preuzimanje Nacionala, no Bajruši još nije htio govoriti o imenima.

– S obzirom da nam plaće kasne dva mjeseca, smatram da formalni vlasnici nemaju moralno pravo kočiti prodaju novina – nastavio je Bajruši.

Trenutačni švicarski vlasnik Nacional je preuzeo krajem 2010. godine, a dio novinara nezadovoljan njegovim radom osnovao je Aktual.

Heheheh...


registracija
20/8/10

McCoy, 13.06.12. 21:29

@Zvonko

Cemu se ti, sitna duso, radujes? Tudjoj nesreci?


registracija
24/3/10

bagsy, 13.06.12. 21:51

ako baš moram,gledati s vedrije strane,neću morati čitati ponekad vrlo otužne komentare g.zvonka i njegovih alter ega,kao niti komentare marija bošnjaka ili kako god se već sad zove.
Ali, nije sve izgbubljeno.Nekad je nacional funkcionirao čini mi se puno bolje prije podjela s jelinićevom ekipom.
Ako facebuk može zaj...ti cijeli svijet,zašto ekipa ne bi mogla složiti fini portal kao i indeks,recimo,neke stvari prodavati,neke dijeliti besplatno,bitno je da novinari ostanu novinari i da rade svoj posao.


registracija
27/1/12

kurt, 14.06.12. 08:47

O dobro jutro g Rohatinski ! Trebalo te najurit iz fotelje da prozboriš jednu pametnu ????


registracija
26/1/08

Rampa, 14.06.12. 09:52

@Xaron

Kamo lijepe sreće da je Tuđman bio predsjednik bilo koje od tih država koje pominješ!

Ali nažalost, dopao je nama, rezultat je bio i još je i više nego vidljiv!!

Bljak!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika