13.06.2012. / 17:19

Autor: Hina

Rusija optužila SAD da naoružava sirijske pobunjenike

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u srijedu u Teheranu optužio je Sjedinjene Države da isporučuju oružje sirijskim pobunjenicima.

Sergej LavrovSergej LavrovRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u srijedu u Teheranu optužio je Sjedinjene Države da isporučuju oružje sirijskim pobunjenicima.

"Sjedinjene Države dostavljaju oporbi oružje koje ona koristi u sukobima protiv sirijske vlade", rekao je Lavrov, opravdavajući prodaju ruskog oružja Siriji kojom se, kako je rekao, "ne krši nikakav međunarodni zakon" i radi se o "opremi za obranu".

Sjedinjene su Države izrazile u utorak zabrinutost zbog isporuka ruskih borbenih helikoptera režimu u Damasku.

Lavrov je u srijedu stigao u Teheran na razgovore o iranskom nuklearnom programu i sirijskoj krizi.

Tijekom višesatnog posjeta, Lavrov se trebao sastati s kolegom Alijem Akbarom Salehijem i iranskim nuklearnim pregovaračem Saidom Džalilijem.

Novi krug razgovora Irana s velikim sila predviđen je za 18. i 19. lipnja u Moskvi.

Kada se radi o Siriji, Iran podržava režim predsjednika Bašara al-Asada, svojeg glavnog saveznika na Bliskom Istoku. Rusija, koja odbija promjenu režima silom ali ne isključuje političko rješenje odlaskom predsjednika Asada, predložila je održavanje međunarodne konferencije o Siriji na kojoj bi sudjelovao i Iran i zapadne sile. Neke arapske zemlje i sirijska oporba se protive nazočnosti Teherana.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 13.06.12. 23:34

Pa normalno da naoruzava. Tamo se vodi posredni rat izmedju Rusije i Amerike (s njenim satelitima) a na zalost u globalnom omjeravanju snaga pate stotine tisuca civila koji su "kolateralne zrtve" medjusobnog prepucavanja velikih sila. Situacija ce biti sve gora i gora svaki dan. Moglo bi doci i do znacajnog prosirenja sukoba i globalnog rata.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 14.06.12. 08:15

Tačno superhik. Amerika kroji globalnu svjetsku politiku. Tako je u bilo u Iraku, u Afganistanu, Libiji,...Rusija pokušava zaštititi svoje interese ali u poslednje vrijeme ne uspijeva. Žao mi je te narode, takova im je sudbina. Svaki dan ginu nedužni ljudi, a oni hladnokrvno kažu kolateralna šteta. Za njih su ljudi životinje, samo rade za njihove nacionalne interese. Amerika pod parolom demokracije postavlja poslušnu vlast i kontrolu nad resursima. Dokle će to tako ići?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika