13.06.2012. / 18:14

Autor: Nacional.hr

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Vlada planira ubrzati privatizaciju tvrtki koje ima u svom vlasništvu, ali i smanjiti rekordnu nelikvidnost koja guši sustav.

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva državne investicije u energetici.

Naglasio je kako država treba napraviti najveći dio posla jer ona u svom vlasništvu još uvijek ima velik broj poduzeća koja raspolažu resursima za pokretanje investicija.

Osim investicija Linić je najavio i cijeli niz mjera kojima će država pokušati dodatno rasteretiti gospodarstvo. Među njima je uvođenje poreza na imovinu kako bi se osiguralo punjenje lokalnih proračuna, ali i reforma sustava lokalne samouprave kako bi se taj novac namjenski trošio.

Tu treba pridodati i plan o smanjenju zdravstvenog doprinosa za dva posto kako bi se dodatno smanjila cijena rada.

Vlada planira ubrzati privatizaciju tvrtki koje ima u svom vlasništvu, ali i smanjiti rekordnu nelikvidnost koja guši sustav. Jedna od mogućnosti je i reprogram poreznog duga kako bi se neurednim platišama dala posljednja šansa da podmire svoje dugove. U sklopu toga produljio bi se rok za plaćanje PDV-a i to na 45 dana.

Ukinuo bi se institut stečaja s preustrojem jer su se trgovački sudovi pokazali presporima u provedbi takvih stečajeva. U procesu stečaja poticala bi se nagodba između vjerovnika i dužnika koju bi sudovi samo potvrđivali.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 14.06.12. 09:27

E moj Liniću, kada ćeš shvatiti da stečaj traje dugo iz jednog jedinog razloga a to je kako bi si stečajni što više love stavio u džep. Opstrukciju rade stečajni (velika većina) upravitelji iz svog osobnog interesa. To se može vrlo lako provjeriti.
Što se tiče poreznog duga i otplate, to je jako pozitivno ali ako to Linić uspije objasniti *činovnicima* na nižim razinama tj. po poreznim ispostavama. Tamo ima najveću opstrukciju. Jer ti su činonovnici po manjim sredinama pravi *šerifi*.


registracija
26/2/12

okvardz, 14.06.12. 09:33

bez istinske proizvodnje i brendova koji dugoročno donose dobit i zapošljavanje nema nam napretka. bez znanja nema napretka. imamo previše jalove birokracije kojoj je stalo da ne mijenja stanje kakvo je. ne vjerujem da to ova vlast može učiniti jer je ona stasala od snaga koji vuku povijest natrag umjesto naprijed. i mislim da je cijeli zapad zakasnio u odnosu na kinu i druge slične zemlje. predali smo sredstva za proizvodnju tim zemljama i koliko nam treba vremena da se vratimo u utakmicu protiv kine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika