13.06.2012. / 18:45

Autor: Hina

EU krajem lipnja odobrava početak pregovora s Crnom Gorom

Čelnici zemalja članica Europske unije odobrit će na summitu 28. i 29. lipnja početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom, doznaje se iz pripremnih dokumenata u koji je Hina imala uvid.

Europska unija dati će zeleno svjetlo Crnoj GoriEuropska unija dati će zeleno svjetlo Crnoj GoriČelnici zemalja članica Europske unije odobrit će na summitu 28. i 29. lipnja početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom, doznaje se iz pripremnih dokumenata u koji je Hina imala uvid.

"Europsko vijeće odobrit će odluku koju će donijeti Vijeće za opće poslove 26. lipnja o otvaranju pristupnih pregovora s Crnom Gorom", kaže se u smjernicama za pripremu odluka za predstojeći europski summit i sastanak ministara vanjskih i europskih poslova, koji čine Vijeće za opće poslove.

Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica, sastat će se 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, a dva dana prije toga, 26. lipnja u Luxembourgu sastaje se Vijeće za opće poslove.

Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. U prosincu prošle godine, Europsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u lipnju ove godine, zadužilo Europsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. svibnja prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s europskim standardima.

Europska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, po kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tijekom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika