14.06.2012. / 16:57

Autor: Hina

'Za Srbiju je najbolje članstvo u EU-u'

Novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da za Srbiju ne postoji bolja budućnost od one koju pruža članstvo u Europskoj uniji i da će učiniti sve kako bi Beograd što prije otpočeo pristupne pregovore.

Tomislav NikolićTomislav NikolićNovi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da za Srbiju ne postoji bolja budućnost od one koju pruža članstvo u Europskoj uniji i da će učiniti sve kako bi Beograd što prije otpočeo pristupne pregovore.

Nikolić je svoj prvi posjet Bruxellesu otkako je izabran za predsjednika započeo razgovorom s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Mislim da sam uvjerio gospođu Ashton da uopće ne razmišljam o tome da postoji neka bolja budućnost za Srbiju izvan članstva u Europskoj uniji", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da će, unatoč problemima s formiranjem nove vlade, u Srbiji nastojati učiniti što je moguće više kako bi do kraja godine dobila preporuku za početak pristupnih pregovora.

Nakon što je izabran za predsjednika, Europska unija je pozvala Nikolića da nastavi s približavanjem Srbije Europskoj uniji. Srbija je u ožujku ove godine dobila status kandidata, a jedan od uvjeta za početak pregovora je "vidljivo i trajno poboljšanje odnosa s Kosovom".

Nikolić je ponovio da "Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, ako to bude zavisilo od mene".

Rekao je da je predložio da ubuduće predsjednik srbijanske vlade vodi razgovore s Kosovom.

"Dosadašnji tijek razgovora različito se tumači u Beogradu, Prištini i Bruxellesu. Zamolio sam da konačno budem upoznat s provedbom tih dogovora, sa stajalištem EU-a što je u stvari dogovoreno pod njezinim okriljem te iznio svoju ideju da od sada predsjednik vlade Srbije vodi pregovore", rekao je Nikolić, dodajući da nije dobro kada državni činovnici vode te razgovore, jer nemaju nikakvu odgovornost nakon toga i onda "različito od svojih sugovornika tumače ono što je dogovoreno".

Nikolić je rekao da je dogovorena intenzivna suradnja "u rješavanju pitanja Kosova, kako bi se osigurao mir i sigurnost za sve građane, posebno na sjeveru Kosova, i da se spriječe sve jednostrane akcije s bilo koje strane koje bi ugrozile mir i sigurnost.

Nikolić je pozvao EU da više pomogne Srbiji u ekonomskom i socijalnom smislu, jer bez te pomoći Srbija "možda nikada neće dostići standarde potrebne za članstvo u EU-u".

Srbijanski će se predsjednik također sastati i s predsjednikom Europske komisije i Europskog vijeća Joseom Manuelom Barrosom i Hermanom Van Rompuyem. Nikolić je kroz nekoliko izjava, poput negiranja genocida u Srebrenici ili o Vukovaru kao srpskom gradu uspio izazvati zabrinutost u regiji i u EU-u.

On je najavio da će od svojih europskih sugovornika tražiti izravan odgovor na pitanje ovisi li napredak Srbije na putu prema EU-u o njezinu prihvaćanju neovisnosti Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 14.06.12. 17:18

Skup je kao predsednik iako ima "akademsku" diplomu (kupljena na Buvljaku) mora da ponese prevodioce jer od stranih jezika prica hrvatski, bosanski i crnogorski jezik


registracija
12/12/10

Klarens, 14.06.12. 23:56

Gle Chuda ?????
...............................
Reche mudrac
...............................
"Mi" u Evropu !!!
...............................
Pa to i vrabci znaju
..........................
ODUVIJEK !!!
...........................
Pa kako to onda
...............................
Balkanska tropapkarska avantura ???
.............................
A mogla je cijela ekipa
......................................
Vech 25 godina biti u EVROPI !!!
.....................................
A da ne gledamo
......................................
Kolika je to kolichina
.....................................
Blaga , zhivota i vremena
.......................................
Bachena u vjetar !!!


registracija
26/1/08

Rampa, 15.06.12. 01:23

Zaboli nekog više da li će Srbija priznati Kosovo ili ne?................Mnogo "bitna" stvar za Kosovo kao neovisnu državu!!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.06.12. 08:50

NIKOLIC je Rtani Zlocinac i treba ga uhapsiti za Ratne Zlocine koje je ucinio u HrVTASKOJ -BIH -KOSOVO.......i to hitno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika